Маневрите показаха растящите възможности на Китай за война в Тайванския пролив

Ученията започнаха, когато ядосаният Пекин протестира срещу посещението на Нанси Пелоси в Тайпе по-рано миналата седмица

08:02 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Четири дни учения около Тайван предложиха рядък поглед върху напредъка на Китай към целта му да надделее във всеки голям конфликт, включително срещу САЩ в потенциална война за острова.

Това, което демонстрираха ученията, казаха военни анализатори през The Wall Street Journal, е напредъкът, който Китай е постигнал в координирането на различни клонове на своите въоръжени сили, отличителен белег на съвременната армия. Китай изглежда нямаше военни средства, за да наложи пълна блокада на Тайван, казаха те, но Пекин показа, че разполага с достатъчно морска огнева мощ, за да наруши сериозно икономиката на острова.

Ученията се разглеждат като особен успех за Командването на Източния театър на Народноосвободителната армия (PLA), главното регионално командване, отговорно за Тайван, което беше създадено при военна реорганизация през 2016 г., за да подобри способността за провеждане на съвместни операции, според М. Тейлър Фравел, специалист по китайската армия в Масачузетския технологичен институт. Той също така отбеляза, че ученията са един от малкото случаи, когато Китай предоставя толкова много подробности за учение.

„Способността за провеждане на съвместни операции около Тайван е двигателят на военната стратегия на Китай и модернизацията на силите повече от две десетилетия“, каза Фравел. „Не трябва да се изненадваме от това какво прави PLA, как го прави или какво е постигнала.“

Последният път, когато Китай води война, беше неуспешен опит през 1979 г. да победи Виетнам в триседмичен граничен сблъсък. Въпреки че за момента няма конфликтна ситуация, ученията послужиха като мащабна генерална репетиция за всякакви бойни операции в Тайванския пролив, една от най-опасните точки на възпламеняване на 21-ви век.

Ученията също потвърдиха пред очите на света намерението на президента Си Дзинпин да превърне разтегнатия военно-промишлен комплекс в сплотена бойна сила, която един ден може да доминира в Азиатско-тихоокеанския регион.

Ученията на Китай включваха полети на изтребители и бомбардировачи, заедно с военноморски маневри и демонстрираха това, което се смята, че е първият път, когато Китай е изстрелял ракети директно над остров Тайван. Армията съобщи в неделя, че е провела съвместно учение във водите и въздушното пространство близо до острова, за да тества капацитета си за поразяване на наземни цели и участие във въздушни битки на дълги разстояния.

Ученията започнаха, когато гневното китайско правителство протестира срещу посещението в Тайпе по-рано миналата седмица на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Ученията започнаха по обяд в четвъртък в шест зони, които на практика обграждат Тайван. Няколко от зоните бяха точно срещу най-големите търговски пристанища на острова и се припокриват с това, което Тайпе твърди, че са негови териториални води, навлизайки на 12 мили от бреговата линия, което някои военни анализатори сравняват с временна блокада.

Всички основни служби са участвали в ученията, според съобщения в китайската преса, включително сухопътните сили, флота, военновъздушните сили, ракетните сили и поддържащите и логистичните сили.

САЩ са дългогодишен партньор на Тайван в областта на сигурността и са задължени по закон да гарантират, че Тайван може да се защити. В продължение на десетилетия САЩ поддържаха политика на стратегическа неяснота, без да казват дали ще се намесят пряко в конфликт. Въпреки че Белият дом твърди, че тази политика не се е променила, президентът Байдън каза, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай се опита да нахлуе. От своя страна Пекин разглежда посещението на Пелоси като още един знак за отстъпление от страна на САЩ на предишните ангажименти за ограничаване на връзките си с острова.

От края на миналата седмица представители на PLA не отговарят на обаждания от своите колеги от Пентагона, казаха от Пентагона.

„Китай избра да реагира прекомерно и да използва посещението на председателя като претекст за увеличаване на провокативната военна активност в и около Тайванския пролив“, каза в изявление Тод Брийсиъл, действащ говорител на Пентагона. „Част от тази прекомерна реакция беше стриктното ограничаване на нейните отбранителни ангажименти, когато всяка отговорна държава би признала, че сега имаме най-голяма нужда от тях.“

Представители на отбраната на САЩ казаха, че ще минат седмици, преди да приключат с анализа на цялата информация, която са научили, наблюдавайки ученията на Китай, особено как нейният флот маневрира и командва своите кораби, докато провежда съвместна операция с военновъздушните сили.

В допълнение към наблюдението от въздуха, САЩ държаха самолетоносача USS Ronald Reagan и придружаващите го кораби в региона по време на ученията.

Подкрепяна от Пекин група, Инициативата за стратегическо проучване на ситуацията в Южнокитайско море, каза в своя акаунт в Twitter, че САЩ са разположили самолети за наблюдение и разузнаване в района, включително RC-135, P-8 и E-3, с танкери KC-135 за презареждане във въздуха. Пентагонът отказа коментар.

Военни анализатори казват, че въпреки че Китай разположи някои от най-новите си оръжия по време на ученията, Пекин не е показал военна техника, за която да не е имало информация до момента. А някои казаха, че Китай не е използвал достатъчно кораби, за да покаже, че може да попречи на корабния трафик да стигне до Тайван.

Вместо това Пекин използва кораби като разрушители и крайцери по време на своите учения, които не са идеални за провеждане на блокада, казаха военноморски наблюдатели. Въпреки че е упражнявал действия с до 50 кораба, китайският флот не е използвал достатъчно по-малки, по-гъвкави кораби, като фрегати, които биха могли по-добре да подддържат нещо като блокада около Тайван, каза Брайън Кларк, старши сътрудник в института "Хъдсън".

„Това, което видяхме по време на учението, е, че Китай не използва достатъчно кораби, за да отклони идващите, да ги инспектира или задържи и да прекъсне достъпа до тайванските пристанища. Те имат достатъчно, за да инспектират бързо идващите кораби и да забавят тайванската икономика“, каза Кларк. „Това приличаше повече на демонстрация на карантина, отколкото на демонстрация, че могат да отрежат Тайван. Но за Китай това би било добра първа стъпка."

Кристофър Туми, доцент по въпросите на националната сигурност в Военноморското следдипломно училище на САЩ в Монтерей, Калифорния, каза, че потенциално полезна разузнавателна информация, която може да бъде получена от ученията, включва оценки за това как ракетните бригади се координират помежду си и извършват оценки на бойните щети от ударите. Такава информация може да бъде получена от прихванати комуникации, каза той.

„Предполага се, че разузнавателната общност на САЩ получава много материали от тези дейности от класифицирани източници относно способностите и оперативните практики", каза Туми.

Няколко близки наблюдатели на китайските военни отбелязаха, че ученията далеч не са пълна репетиция за нахлуване в Тайван, самоуправляващ се остров, за който Пекин е заявявал, че ще постави под свой контрол. Опитът за превземане и контрол на острова би включвал десантно нахлуване през широкия 100 мили Тайвански пролив, но нямаше признаци за мобилизиране на амфибийни сили по време на последните учения.

Китайските учения вероятно са били предварително планирани за сценарий, при който Пекин е искал да демонстрира решимостта си да води война срещу Тайван, каза Томас Шугарт, бивш офицер от подводничарските сили на САЩ и помощник-старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност.

Шугарт каза, че решението на Китай да проведе учения за първи път в морски зони, които Тайван счита за свои териториални води, показва, че апетитът на Пекин за военен риск е нараснал, но истински тест за способността му да действа ефективно като единна сила ще дойде само ако се изправи пред отговор от тайвански или американски сили.

„В крайна сметка ние научаваме най-вече за политическите намерения: китайците са разтревожени от тенденцията в отношенията между САЩ и Тайван и тяхното мнение, че се отдалечаваме от ангажиментите, поети през 70-те години и повтаряни от всяка администрация след това, че не подкрепяме независим Тайван“, каза Туми. „Те използват военни инструменти, за да съобщят, че ще има военна цена за тези промени в политиката на САЩ.“