Корабите възобновяват маршрутите край Тайван, докато Китай обяви нови учения

Тайпе обвини Пекин, че китайски военни кораби, самолети и дронове са симулирали атаки срещу острова и неговия флот

10:14 | 8 август 2022
Обновен: 12:36 | 8 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Корабоплаването в Тайванския пролив показа признаци на нормализиране в понеделник, въпреки че съобщението на Китай за ново военно учение близо до острова може да предизвика нова предпазливост сред собствениците на кораби.

Повече от 40 кораба са преминали през зоната на маневри на Китай на юг от главното пристанище на Тайван от събота, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, като последните позиции на корабите показват, че четири от общо шестте зони били прекосявани.

Китайските военни обявиха нови военни учения в понеделник в моретата и въздушното пространство около Тайван - ден след планирания край на най-големите си учения в историята в знак на протест срещу посещението миналата седмица в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китайското командване на Източния театър заяви, че ще проведе съвместни учения, фокусирани върху операции за борба с подводници и морско нападение - потвърждавайки опасенията на някои анализатори по сигурността и дипломати, че Пекин ще продължи да поддържа натиск върху отбраната на Тайван.

Посещението на Пелоси в Тайван миналата седмица вбеси Китай, който смята самоуправляващия се остров за свой и отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път, както и с отказ от някои линии на диалог с Вашингтон.

Продължителността и точното местоположение на последните учения все още не са известни, но Тайван вече облекчи ограниченията за полети в близост до шестте предишни китайски зони за учения около острова.

Малко преди да бъдат обявени последните учения, президентът на Тайван Цай Инг-вен се срещна с гостуващия премиер на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес, като му каза, че е трогната от решимостта му да посети въпреки военния натиск на Китай.

Не е ясно дали Цай е поканил Гонсалвес преди или след посещението на Пелоси. „Ние не разкриваме вътрешно планиране или комуникация между правителствата“, каза тайванското външно министерство на въпрос от "Ройтерс".

Освен изстрелването на 11 балистични ракети с малък обсег по време на четирите предходни дни на учения, китайски военни кораби, изтребители и дронове се включиха в маневрите около острова.

Малко преди тези учения да приключат в неделя, около двадесет военни кораба на Китай и Тайван са маневрирали близо о неофициалната средна линия на Тайванския проток, според човек, запознат със ситуацията, който участва в планирането на сигурността.

Завръщане на търговията

Корабоплаването в Тайванския пролив, ключов маршрут за веригите за доставки и стоки, се сблъсква с несигурност и забавяния, откакто Пекин започна най-провокативните си военни учения от десетилетия след посещението на Пелоси в Тайван миналата седмица. Някои собственици на кораби забраниха на корабите си да преминават през пролива, докато други навигираха около зоните за учения.

Корабите също се колебаеха да се приближат до основното пристанище Гаосюн в Южен Тайван, опитвайки се да избегнат голямата зона за маневри, разположена точно пред него.

Военните учения трябваше да приключат в неделя, но китайската армия заяви, че е провела противоподводни и военноморски ударни учения във „въздушното и морско пространство близо до остров Тайван“ в понеделник. Не се уточнява къде се провежда учението или дали е част от ученията около Тайван през предходните четири дни.

Тайванското министерство на отбраната отделно заяви, че е открило китайски военни самолети и военни кораби около острова в понеделник. Но Китай досега не е публикувал никакви нови навигационни предупреждения за учения с бойна стрелба близо до Тайван.

Преди новото учение да бъде обявено около обяд в понеделник, имаше признаци, че корабоплаването и въздушният транспорт възобновяват първоначалните си маршрути. Министерството на транспорта на Тайван съобщи, че въздушният и морският трафик към острова постепенно са започнали да се нормализират, като в неделя са регистрирани 430 полета.

Супертанкерът Barakah, натоварен със суров петрол от Близкия изток, беше акостирал край Гаосюн в понеделник, след като миналата седмица се отклони към пристанището Ша Лун в северния край на острова, според данни, събрани от Bloomberg. Танкерът за суров петрол Ghinah също е на път за Гаосюн, след като промени маршрута си до Ша Лун.

Два кораба с втечнен природен газ също са пристигнали в пристанищата в Тайван в понеделник, след като са престояли няколко дни край брега, според данните.

Китай също така обяви маневри в други райони по крайбрежието си, въпреки че те бяха доста извън Тайванския пролив. Ученията включват стрелба с бойно оръжие от 6 до 15 август в южната част на Жълто море, разделящо континента от Корейския полуостров - често срещана зона за учения.

Администрацията за морска безопасност също каза, че военни учения ще се провеждат в части от Бохайско море на север за един месец от 8 август и предупреди корабите да избягват навлизането в района. Миналата година по това време също бяха проведени учения в този регион.

Отложени военни разговори

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че китайски военни кораби, самолети и дронове са симулирали атаки срещу острова и неговия флот. То каза, че е изпратило самолети и кораби, за да реагират "по подходящ начин".

Междувременно китайското министерство на отбраната продължи дипломатическия си натиск върху Съединените щати, защитавайки отлагането на преговорите между военните в знак на протест срещу посещението на Пелоси.

„Сегашната напрегната ситуация в Тайванския проток е изцяло провокирана и създадена от американската страна по нейна собствена инициатива и американската страна трябва да понесе пълната отговорност и сериозни последствия за това“, каза говорителят на министерството на отбраната У Чиан в онлайн публикация.

Китай отмени официалните преговори, включващи командване на ниво театър, координация на отбранителната политика и военноморски консултации в петък, след като Пелоси напусна региона.

Представители на Пентагона, Държавния департамент и Белия дом осъдиха този ход, описвайки го като безотговорна прекомерна реакция.

Прекъсването на някои от малкото комуникационни връзки на Китай с американската армия повишава риска от случайна ескалация заради Тайван в критичен момент, според анализатори и дипломати по сигурността.

Един американски служител отбеляза, че китайски служители не са отговорили на обаждания от висши служители на Пентагона на фона на напрежението миналата седмица, но че не виждат това като официално прекъсване на връзките с високопоставени фигури, като американския министър на отбраната Лойд Остин.

Запитан директно за тези доклади, говорителят на министерството на отбраната У каза: „Съответните контрамерки на Китай са необходимо предупреждение за провокациите на Съединените щати и Тайван и легитимна защита на националния суверенитет и сигурност“.