Пазарите тепърва ще усетят ефекта от посещението на Пелоси

Инвеститорите все още оценяват дългосрочните рискове от покачването на напрежението между САЩ и Китай

18:30 | 4 август 2022
Обновен: 20:15 | 4 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

От ускореното отделяне на двете най-големи икономики в света до дискусия за това дали Китай може да използва като оръжие огромните си запаси от американски държавни ценни книжа, инвеститорите обмислят как посещението на говорителя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван може да повлияе на световните пазари, пише Bloomberg.

Активите бяха разтърсени, тъй като опасенията относно степента на потенциалния военен отговор от страна на Китай се разсеяха и американските ценни книжа бяха разпродадени заради настъпателни коментари от служители на Федералния резерв. Йената отбеляза внезапен обрат, потъвайки с повече от 1% във вторник след най-силния си четиридневен период от 2020 г., но в сряда отново поскъпна. Повечето акции и фючърси на акции не се представиха добре.

Посещението на Пелоси разпали ново безпокойство сред инвеститорите, които вече са притеснени от вероятността за глобално забавяне на фона на нарастващата инфлация. Някои стратези предупредиха, че е твърде рано да се оцени първоначалния отговор на Китай, който засега се състои от военни учения и някои търговски ограничения за Тайван. Пазарите са изключително уязвими към всеки намек за влошаване на китайско-американските отношения.

„Този ​​проблем ще се задържи много по-дълго, отколкото вниманието на пазара позволява“, каза Майкъл Ейвъри, глобален стратег в Rabobank. „И все пак геостратезите до голяма степен са единодушни в мнението си, че все още сме тревожно близо до потенциална Четвърта криза в Тайванския проток.“

Инвеститорите все още анализираха медийните заглавия и движенията на пазара в сряда, за да предвидят как би отмъстил Китай. Шеметното покачване на доходността на американските държавните облигации за една нощ предизвика дискусии за това дали Пекин би могъл да използва като оръжие огромните си резерви от държавни облигации на САЩ за близо 1 трилион долара. Акциите на компании от китайския отбранителен сектор поскъпнаха, докато книжата на тайвански транспортни и туристически дружества поевтиняха.

„Като се има предвид мащабът на разпродажбата, беше само въпрос на време да се появят спекулации, че Китай използва своите значителни запаси от държавни облигации като отмъщение за посещението на Пелоси“, каза Иън Линген, стратег в BMO Capital Markets. „В случай, че това е така (в което се съмняваме), мечите настроения би трябвало да са ограничени, тъй като краткосрочните влияния на потока са засенчени от отрицателното въздействие върху глобалните макро перспективи.“

Други като Хуан Хуейминг, мениджър на фондове в Nanjing Jing Heng Investment Management Co., се подготвят за началото на „тактиката на салама“ от Пекин – плавен подход за разделяне и завладяване на даден опонент – и как това може да повлияе на вече затруднените вериги за доставки.

„Като се вгледаме внимателно в зоните за учения, това е най-близкото до острова някога и го обгражда -- всички военни операции първоначално са маскирани като учения“, каза Хуан. „Може да се притесняваме, ако ученията станат по-дълги и по-интензивни, за да повлияят на веригите за доставки, но засега няма признаци, че това ще се случи.“

Докато някои инвеститори се опитват да разгадаят слуховете и новините около посещението на Пелоси, други очертават по-дългосрочен макро поглед за това как това може да се окаже важен момент в историята на Азиатско-тихоокеанския регион и потенциално да промени разпределението на активите в региона. Тайван е критичен световен доставчик на полупроводници и други високотехнологични стоки.

Съществуват рискове от по-дългосрочно икономическо отделяне между двете най-големи икономики в света с множество потенциални въздействия, включително нов натиск върху веригите за доставки, който ускорява инфлацията. Пекин вече обяви началото на икономически отговор, спирайки износа на естествен пясък за Тайван и вноса на плодове и риба.

„Официалното връщане на влиянието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион неизбежно ще ускори разделението между САЩ и Китай“, каза Сядун Бао, фонд мениджър в Edmond de Rothschild Asset Management в Париж. „Като се има предвид, че това е развиващо се събитие, инвеститорите трябва да се подготвят за изпитание на нервите, което може да доведе до висока волатилност на пазара в краткосрочен план.“

Когато всичко изглежда толкова несигурно, понякога най-големите сделки включват закупуване на традиционните сигурни убежища като държавни ​​облигации и долари.

Това е гледната точка на Джесика Амир от Saxo Capital Markets, която смята, че последното напрежение само ще опъне още повече нервите на инвеститорите, стимулирайки по-добро представяне за сигурните активи.

„Ние смятаме, че тонът вече е определен за акциите през август и останалата част от годината. Геополитическото напрежение ще нарасне“, каза Амир. „Също така виждаме завръщане към сигурните убежища и увеличени покупки на долари.“

Това е мнение, което се споделя от главния икономист на AMP Capital Markets Шейн Оливър, който предвижда държавните облигации да поскъпнат спрямо златото, ако посещението предизвика действителен конфликт. „В по-дългосрочен план това дава сигнал за по-нататъшна ескалация на напрежението от Студената война между Запада и Китай/Русия, което означава по-високи рискови премии“, каза той.

В Цюрих фонд мениджърът Дзиен Шъ Кортеси вижда паралели в пазарните резултати между пътуването на Нют Гингрич до Тайван през 1997 г. и днешното пътуване на Пелоси. Тогава индексът Hang Seng и борсата на Тайван паднаха преди посещенията, но се възстановиха силно след това. Този път инвеститорите видяха подобна слабост за акциите на Китай, Хонконг и Тайван преди пътуването на Пелоси.

Военните учения на Китай близо до остров Тайван „може все още да държат инвеститорите на тръни“, каза инвестиционният директор в GAM Investment Management. „Пазарните настроения ще се възстановят, след като военното учение приключи.“