Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Без чиповете от Тайван ще се забави развитието на AI, 5G и смарт устройствата

проф. д-р Георги Ангелов, председател на клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи", "Бизнес старт", 04.08.22

12:00 | 4 август 2022
Обновен: 16:33 | 4 август 2022
Автор: Таня Жекова

По-голямата част от високотехнологичните чипове по света се произвеждат в Тайван и ако се появяват извънредни обстоятелства около острова това може значително да забави технологичното развитие в световен мащаб, включително развитието на изкуствения интелект, 5G и смарт устройствата. Именно заради това сега всички големи държави инвестират в тази индустрия, включително и ЕС, и България може да се възползва и да излезе на този пазар. Това коментира проф. д-р Георги Ангелов, председател на клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи", в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Глобалният пазар на полупроводници възлиза на 560 милиарда долара, сега прогнозата е че ще надмине 600 милиарда. Покрай пандемията се нарушиха веригите на доставки, има недостиг на чипове, което вече се усеща. Едно нарушаване на вноса от Тайван би довело до сериозни последици на пазара. General Motors има 90 000 автомобила, които чакат заради липса на чипове, повечето смарт устройства също се нуждаят от тях. 75% от връхните чипове е се произвеждат в Тайван“, отбелязва той.

По думите на професора Тайван е особено важен във веригата на доставките на полупроводници. „Тази индустрия е комплексна, тя включва няколко основни етапа -  проектиране, производство, корпусиране, тестване и допълнителни операции. Важни и са материалите“, посочва той. Около 75% от компаниите в този бизнес са в Югоизточна Азия. Има общ пазар на полупроводниците и пазарът само на производителите на чипове, където лидер е Тайван. По отношение на производството на полупроводници, най-новите технологии се произвеждат в Тайван от United Microelectronics Corporation.

През 2015-2016 г. се слезе под 10 нанометра, а сега вече се правят чипове и с размер 5 нанометра – това е 15 000 пъти по-малко от човешки косъм, разказва гостът.

Големите държави имат повишен интерес към този бизнес заради потенциалните приложения на върховите технологии, които биха довели до сериозно икономическо развитие и напредък. Има доста активности и инвестиции в Северна Америка, Южна Корея и Сингапур. Европа също разпознава изоставането си в това производство, в момента делът на Европа е 10%, като целта е той да се удвои. Делът на Северна Америка е 30%, основните производители са в Южна Азия.

Наскоро прието законодателство в САЩ предвижда инвестиции от 52 милиарда долара в тази индустрия. „Известно е, че 39 млрд. са за финансиране на производствени компании, 1 млрд. за научни изследвания, които са ключови, тъй като на всеки 2-3 год има нови технологии с по-добра производителност. От тези инвестиции ще се възползват най-вече лидерите на пазара като Intel“, смята Ангелов. 

Според проф. Ангелов България също може да намери своето място във веригите на доставки на чипове.

„Вече имаме Консултативен съвет по микроелектроника, успяхме да реагираме на динамиката в Европа и въпроса се коментира много усилено още преди излизането на Европейския акт за чиповете. Имаме над 50 компании, имаме изградени изследователски лаборатории. Основните приоритети са в проектирането и изработването на интегрални схеми, в разработването на pilot lines,  другото е корпусирането и тестването, разработването на софтуер, което да подпомогне производството, създаването на оборудване за производство, имаме и възможности и за изследвания“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.