Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Япония се опасява, че ако падне Тайван, ще е следващата цел на Китай

Мартин Табаков, политолог, "Светът е бизнес", 03.08.2022 г.

21:01 | 3 август 2022
Обновен: 00:03 | 4 август 2022
Автор: Даниел Николов

Реакцията на Пекин на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе не е изненадваща предвид китайската политика Тайван никога да не добие статут на самостоятелна държава. Вашингтон от своя страна демонстрира сила на фона на антагонизма на Китай и показва, че няма да приеме някой друг да диктува политиката му в региона. Западът няма нужда от нов конфликт, докато войната в Украйна не бъде приключена по добър за него начин. Това коментира политологът Мартин Табаков в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

САЩ също не признават Тайван за независима държава, като политиката на Вашингтон в случая се базира на принципа на "стратегическа неопределеност", напомни Табаков. Тази политика възпира Тайпе от самостоятелни действия, които могат да вкарат САЩ в конфликт с Китай, като същевременно дава достатъчно гаранции на Тайван срещу китайска военна агресия.

"САЩ казват: "Ние признаваме, че от двете страни на Тайванския проток има една и съща държава", но това не означава, че американците признават, че автократичният комунистически режим на Пекин е легитимен представител на демократичния режим в Тайван. Много е объркано, но е целенасочено, за да могат американците да лавират според ситуацията."

Япония се опасява, че ако на Пекин се разреши да навлезе в Тайван, следващите му цели могат да бъдат японските острови Окинава. САЩ от своя страна черпят от идеите на имперска Япония от миналото и възприемат веригата острови от Япония до Малайзия като първа възпираща линия срещу Китай, каза Табаков.

"От стратегическа гледна точка, това обуславя тази важност на Тайван... От десетилетия китайската експанзия се опитва да скъса тази верига - чрез милитаризацията на Южнокитайско море и строенето на изкуствени острови. Това вкарва Китай в изключително сериозни дипломатически проблеми с на практика всички нейни съседи."

Южнокитайско море е важно не само заради риболова и петролните залежи, но и заради огромната търговия, която преминава през региона, напомни Табаков.

Китай наблюдава реакцията на нахлуването на Русия в Украйна, за да прецизира намеренията си спрямо Тайван, убеден е Табаков. "Преди инвазията в Украйна, американците не очакваха Пекин да превземе Тайван до поне пет-осем години. Това би предизвикало евентуално военен конфликт със САЩ, а Пекин няма нужда от това, защото времето така или иначе работи за него, тъй като икономиката му догонва тази на САЩ."

Въпреки че Китай догонва САЩ и във военно отношение, политическата философия на страната е за печелене на време и избягване на рискове още от времето на Мао, обясни Табаков.

"Си Дзинпин радикализира китайския проект и го направи по-агресивен", което по отношение на Тайван се изявява като многократното нарушаване на въздушното пространство на Тайпе, а вече и на териториалните му води.

В коментар за убийството на лидера на "Ал-Кайда" Айман ал Зауахири в къща в Кабул с ракета от американски дрон, Табаков заяви, че ударът е бил изключително прецизен.

"В София се извършват ремонти, които изглежат много по-зле, отколко къща, която е ударена с ракета... Толкова прецизен удар най-вероятно означава, че американците са имали не само сателитни изображения, но и хора на място, тоест агентурата на САЩ все още не е напуснала Кабул."

Ударът е бил на ЦРУ, а не Пентагона, което означава, че дронът е излетял от близка до Афганистан държава от Централна Азия, с която САЩ може и да нямат официално сътрудничество, коментира Табаков, но уточни, че това не изключва Пакистан.

"Ал Кайда" под ръководството на Заухари имаше далеч по-малко влияние, отколкото по времето на бил Ладен, и може би с убийството му САЩ "правят намек за някоя друга част на света, че могат толкова прецизно да ударят човек, когато пожелаят", спекулира Табаков.

Колкото повече се забавя войната на Русия в Украйна, толкова повече ще се засилва дрънкането на оръжие от страна на президента Владимир Путин, каза политологът по темата за конфликта в Европа.

"Той има нужда от евентуален спасителен вариант - ядреното оръжие е това, което може да компенсира това буксуване на военните сили на Русия в Украйна... Военната инициатива в Украйна продължава да е на страната на Русия."

Въпреки украинските контранастъпления, това положение ще се запази, докато Украйна не придобие бойна авиация, коментира Табаков и добави, че Путин едва ли е готов на преговори, както намекна през седмицата бившият германски канцлер и приближен на руския президент Герхард Шрьодер.

"Путин е заложил не просто каква част от Украйна ще бъде присъединена към Русия, а собствената си власт в Москва. Ако той се провали в Украйна - а под "провал" разбираме всичко различно от контрол на цяла Украйна - тогава е възможно да се постави въпроса за властта на Путин. Това няма да бъде диалогичен форум, а с преврат."

Путин е направил компромис за сделката за зърно от Украйна, защото е започнал да губи пропагандната война в Африка, която е от изключително зависима от износа на храни от региона, смята Табаков. Местните режими са започнали да търсят вината за продоволствената криза в Москва и това щеше да навреди на възвърнатите напоследък позиции на Кремъл там.

Защо Ердоган накара Путин да чака на срещата Турция-Русия-Иран, какво ще се случва в Сирия, Турция или Русия стоят зад подновеното напрежение между Сърбия, Косово и Босна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.