В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Искрен Иванов: Диалогът между САЩ и Китай се губи, а следващата стъпка е конфликт

Искрен Иванов, политолог, специалист по въпросите на международната сигурност и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", "В развитие", 08.08.2020 г.

16:21 | 8 август 2022
Обновен: 12:19 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов

Отношенията между Пекин и Вашингтон се оказаха силно застрашени от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Регионът на Тихия океан е с много по-размити граници и по-непредвидим от конфликта в Украйна. Китай може неочаквано да втвърди политиката си спрямо Тайван и така да получи пряк достъп до западното крайбрежие на САЩ. Ако кризата покрай острова продължи да се задълбочава, е възможно Вашингтон да насочи вниманието си към Пасифика и да остави Украйна като приоритет на европейските си съюзници. Това коментира политологът Искрен Иванов в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Диалогът между САЩ и Китай започва да се губи. Китай прекрати сътрудничеството си със САЩ в ключови сфери като отбраната, научните инвестиции, което говори, че позициите им започват да се раздалечават. Когато няма диалог, следващата стъпка е конфликт."

След посещението външната политика на Китай спрямо Тайван рязко ще се промени, особено с оглед американското присъствие в региона.

"Китай ще се опита да модифицира концепцията за "единен Китай", за да послужи по-добре на неговите национални интереси, но съм песимист по отношение на това, че Китай ще действа твърдо - все още не е постигнал паритет със САЩ."

В дългосрочен план Тайван може да остане в условията на икономическа и военна блокада, а Китай ще продължи да засилва натиска върху острова. САЩ може да отстъпят от някои от ангажиментите си спрямо Тайпе, тъй като голяма част от американсите политици са против директна намеса, каза Иванов.

Ако Белият дом реши да възприеме по-твърд курс спрямо Пекин, това би довело до военен конфликт между двете държави, защото Китай "не би толерирал разполагането на тежко въоръжение по границите си".

Посещението е на изключително високо ниво, което също е проблематично за Пекин, защото може да се приеме като заявка за признаването на независим Тайван, каза Иванов и напомни, че председателят на Камарата на представителите е следващ в линията на наследяване на властта в САЩ след президента и вицепрезидента. Ангажиментите на Вашингтон към Тайпе в момента също така са несъвместими с политиката на редица администрации в Белия дом.

"Нито една западноевропейска държава не е признала Тайван, САЩ също, и това е причината напрежението да ескалира толкова бързо."

Икономите на САЩ и Китай са силно свързани и налагането на всякакви едностранни санкции ще нанесе щети и на двете страни, предупреди Иванов.

Посещението на Пелоси може да се разглежда и като демонстрация на силата на жените в световната политика и феминистка солидарност. И Пелоси, и президентът на Тайван Цай Инг-вен знаят, че срещата им ще подразни Пекин, който не приема подобни ценности, коментира Иванов.

Ако се тръгне към някаква роля на НАТО в Тихия океан - каквито обвинения отправят Русия и Китай към САЩ - това може да доведе до глобален военен конфликт, тъй като в подобна ситуация алиансът вероятно ще включи Япония и Южна Корея, смята Иванов.  

В коментар за стратегическите контакти между Русия и Китай, Иванов заяви, че там може да се очаква единствено задълбочаване на връзките.

"Китай ще се превърне в нещо като икономически двигател на този колективен формат, а Русия ще бъде огромният ядрен чадър, който ще дава рамката. С избирането на Джо Байдън, преходът към двуполюсен модел приключи."

Защо Южна Корея посрещна доста хладно Пелоси и какви други последствия може да има след посещението ѝ в страните от региона може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.