Китай неочаквано понижи лихвите, а данните показват „тревожно“ забавяне

Перспективите за икономиката се влошават и икономисти очакват годишният растеж да бъде едва 3,8%, а целта на властите е 5,5%

10:36 | 15 август 2022
Обновен: 10:39 | 15 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската централна банка неочаквано понижи основната си лихва и увеличи подкрепата за икономиката, която се задъхва заради мерките а борба с Covid и задълбочаващите се проблеми в имотния сектор, пише Bloomberg.

Понижението на лихвите беше обявено преди да излязат данни, които показват, че през юли цените на жилищата отново са спаднали, а промишленото производство и продажбите на дребно са били по-слаби от очакваните, което подчертава цялостния мащаб на спада. Проблемите в икономиката са продължили и през август, като някои купувачи на жилища все още отказват да плащат ипотеките на незавършени домове, а в цялата страна нараства броят на заразените с Covid, както и ограничителните мерки за борба с вируса.

Китайската народна банка понижи лихвите по едногодишните си заеми с 10 базисни пункта до 2,75% и 7-дневната обратна репо лихва от 2,1% до 2%. Икономистите очакваха, че едногодишната лихва ще остане непроменена.  

Това може да накара банките да намалят основните си лихвени проценти за август, когато бъдат обявени следващата седмица, но не е ясно доколко по-нататъшните понижения на лихвите ще могат да стимулират търсенето. Основните лихви и ставките по кредитите вече са на рекордно ниски нива. През юли търсенето на кредити е отчело спад, като общият ръст на новите кредити е с най-бавния темп поне от 2017 г. насам.

Официалните данни от понеделник показаха, че търговията на дребно, инвестициите и индустриалното производство за юли не са отговорили на прогнозите на икономистите.

  • Индустриалното производство е нараснало с 3,8% спрямо предходната година, съобщи Националното статистическо бюро, което е по-малко от ръста с 3,9% за юни  3,9% и от очакванията на анализаторите за повишение с 4,3%.
  • Продажбите на дребно нараснаха с по-бавен от очаквания темп от 2,7%
  • Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с 5,7% през първите седем месеца на годината, също по-слабо от прогнозираните от икономистите 6,2%
  • Нивото на безработица падна от 5,5% на 5,4%, докато нивото на младежката безработица достигна рекордните 20%

„Икономическите данни за юли са изключително тревожни“, каза Реймънд Юн, икономист за региона на Голям Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Политиката за нулев Covid продължава да удря сектора на услугите и да намалява потреблението на домакинствата“.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай се понижи с шест базисни пункта до 2,67%, или най-ниското ниво от май 2020 г. Офшорният юан продължи да поевтинява и загуби около 0,3% до 6,7607 за долар. По време на сутрешната сесия акциите бяха волатилни. Основният индекс CSI 300 се понижи с 0,1% към 11:30 сутринта в Шанхай, след като беше добавил 0,7% след новината за намаленията на лихвите.

Проблемите в имотния сектор

Спадът на жилищния пазар продължава, като инвестициите спаднаха с 6,4% през първите седем месеца на годината, а продажбите - с 31,4% за същия период. Това се отрази на търсенето на промишлени стоки, като производството на цимент за юли се е свило със 7%, а на стомана - с 6,4%. Производството на компютри и мобилни телефони за миналия месец също е отчело свиване.

Какво казват икономистите на Bloomberg

„Изненадата от рязкото понижение на активността в Китай през юли показва, че икономиката е загубила инерция след краткото възстановяване, предизвикано от повторното отваряне през юни.“

„Най-изненадващото развитие беше забавянето на инвестициите. Това предполага по-голям от очаквания ефект от сътресенията на пазара на имоти. Данните за кредитирането през юли, цифрите подкрепят решението на Китайската народна банка да намали лихвите и ние не смятаме, че предстоят нови понижения“.

Чан Шу, главен икономист за Азия

Ангажиментът на нацията към стратегията за нулев Covid затрудни поддържането на какъвто и да е икономически напредък, тъй като заплахата от повтарящи се ограничения и повторно отваряне продължава да тегне. През август се наблюдава скок на случаите на курортния остров Хайнан, където властите затвориха летовниците, спряха полетите и затвориха бизнесите, за да овладеят огнището.

Оборотите на ресторанти спаднаха за пети месец, което показва удара, който индустрията на услугите е поела от блокирането и ограниченията в цялата страна.

Въпреки че намалението на лихвените проценти беше малко, „то има по-скоро сигнализиращ ефект“ и показва, че властите са готови да действат, каза Джан Джуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. „По отношение на размера на това действие, то е доста ограничено. За да обърнат пазарните очаквания и да прекъснат низходящата спирала, властите трябва да направят много повече“.

В същото време централната банка изтегли ликвидност от банковата система, като емитира средства на стойност 59,2 милиарда долара, като разсрочи частично заеми за 88,7 милиарда долара заеми с падеж тази седмица. Това беше в съответствие с прогнозите на икономистите и помага за източването на прекомерна ликвидност, която залива междубанковия пазар.

„Преобладаващият риск от спад за растежа и слабите данни за кредитирането подтикнаха централната банка да понижи лихвените проценти“, каза Кен Чеун, главен валутен стратег за Азия в Mizuho Bank Ltd.

Съкращението разширява разминаването между позицията за разхлабване на китайската и други големи централни банки, които затягат паричната политика, за да ограничат нарастващата инфлация. Това повишава рисковете за юана, тъй като натискът от изтичане на капитал се увеличава.

Това също е изненада, тъй като наскоро Китайската народна банка предупреди за риска от нарастваща инфлация, въпреки че вътрешното търсене все още остава слабо и засега поддържа цялостния ценови натиск.

Намаляването на лихвите подчертава сериозността на предизвикателствата пред растежа. Миналия месец висшите лидери на Китай обещаха да постигнат „най-добрия възможен резултат“ за икономическия растеж през тази година, като същевременно се придържат към стриктната политика на нулев Covid, и омаловажаха официалната цел за растеж от около 5,5%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират ръст на икономиката за тази година с едва с 3,8%.