Пет китайски държавни гиганта ще бъдат делистнати в САЩ на фона на одитни спорове

САЩ и Китай са в спор от две десетилетия относно разрешаването на достъп на американските инспектори до одитните работни документи на китайски компании

18:41 | 12 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пет от най-големите държавни компании в Китай обявиха планове за своето излизане от борсите в САЩ, докато двете страни се борят да постигнат споразумение, позволяващо на американските регулатори да проверяват одитите на китайския бизнес, предаде Bloomberg.

China Life Insurance Co., PetroChina Co. и Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp.) разкриха намеренията си за делистване в изявления, публикувани бързо последователно в петък, заедно с Aluminium Corp. of China и Sinopec Shanghai Petrochemical Co.

САЩ и Китай са в спор от две десетилетия относно разрешаването на достъп на американските инспектори до одитните работни документи на китайски компании. Преговарящите все още не са постигнали споразумение, а крайният срок, наложен от Конгреса краен, е 2024 г. Континентален Китай и Хонконг са единствените две юрисдикции в света, които не позволяват проверки от Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании (PCAOB), като служители там твърдят, че имат опасения за националната сигурност и поверителността.

Докато американските и китайските служители се опитват да постигнат сделка, нарастват спекулациите, че решението може да включва компании, които Пекин смята за чувствителни, доброволно да напуснат американските пазари.

„Тези държавни предприятия са в стратегически сектори и се смята, че имат достъп до информация и данни, които китайското правителство може да се колебае да предостави достъп на чуждестранни регулатори“, каза Редмънд Уонг, стратег в Saxo Markets.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви, че плановете за делистване се основават на бизнес опасенията на компаниите.

Около 300 фирми, базирани в Китай и Хонконг – с над 2,4 трилиона долара пазарна стойност – рискуват да бъдат изхвърлени от борсите в САЩ, тъй като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC)засилва контрола върху фирмите, изчисли Bloomberg Intelligence през май. Сред най-големите са China Life, PetroChina, China Petroleum & Chemical, Alibaba Group Holding Ltd. и Baidu Inc.

Не е ясно дали преминаването към делистване ще изглади преговорите за прекъсване на противопоставянето на одиторските проверки, законово изискване на САЩ, предназначено да защити инвеститорите от счетоводни измами и други финансови злоупотреби. Крайният срок до 2024 г. произтича от закон от 2020 г., наречен Закон за отчетността на чуждестранните компании, който беше популярен както сред демократите, така и сред републиканците.

Доброволното делистване може да не попречи на PCAOB да изиска преглед на работните документи на одита на компанията, каза председателят на PCAOB Ерика Уилямс този месец. Правомощията на PCAOB да проверява са ретроспективни, което означава, че органът все още може да изисква работни документи от тези компании дори след напускането им, каза Уилямс.

„Ако фирма или емитент реши да се оттегли от борсата тази година, това наистина няма значение за мен, защото трябва да знам дали сте участвали в измама миналата година“, каза Уилямс, без да се позовава на нито една компания конкретно.

На 29 юли SEC добави Alibaba към нарастващия списък с компании, които могат да бъдат изхвърлени от американските борси, ако двете страни не успеят да постигнат сделка.

Alibaba заяви през юли, че търси първично листване в Хонконг, присъединявайки се към Bilibili Inc. и Zai Lab Ltd., които направиха този ход по-рано. Превключването може да помогне на компаниите да привличат повече китайски инвеститори, като същевременно предоставя шаблон за други регистрирани в САЩ китайски фирми, които са изправени пред делистване.

Alibaba заяви през август, че ще се опита да запази листването си на Нюйоркската фондова борса и Хонконгската фондова борса.

Акциите на Alibaba, Pinduoduo Inc., JD.com Inc., China Life и Sinopec поевтиняха с около 3% в предпазарната търговия в САЩ. PetroChina с около 1%, докато Kraneshares CSI China Internet Fund ETF се понижи с 1,8%.

Американско-китайската комисия за преглед на икономиката и сигурността, която докладва на Конгреса, казва, че Китай счита осем компании, листвани на големи американски борси, за „китайски държавни предприятия на национално ниво“. Те са PetroChina, China Life Insurance, China Petroleum & Chemical, China Southern Airlines Co., Huaneng Power International Inc., Aluminium Corp. of China, China Eastern Airlines Corp. и Sinopec Shanghai Petrochemical.

Докато делистванията няма да имат голямо влияние върху самите компании, тъй като акциите им в Ню Йорк се търгуват слабо, ходовете подчертават ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, каза Марвин Чен, стратег в Bloomberg Intelligence.

Отношенията между суперсилите бяха особено напрегнати през последните дни, след като посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван предизвика няколко дни китайски военни учения около острова.

Конгресът обмисля законодателство, което може да ускори крайния срок за делистване до 2023 г., добавяйки допълнителен натиск за двете страни бързо да постигнат сделка.

Председателят на PCAOB отказа да предостави окончателна дата, до която трябва да бъде постигнато споразумение с китайските власти, но повтори, че трябва да бъде скоро.

Нюйоркската фондова борса изхвърли China Mobile Ltd., China Telecom Corp и China Unicom Hong Kong Ltd. през януари миналата година след заповед, подписана от бившия президент Доналд Тръмп, която забранява инвестициите в китайски бизнеси, смятани за свързани с военните. Huaneng Power International заяви през юни, че възнамерява да се оттегли от борсата поради малкия обем, административната тежест и разходите за поддържане на присъствието си там.