Визитата на Пелоси до Тайван предизвиква недоволство на световните финансови пазари

Китай смята Тайван за част от своята територия и обеща "сериозни последици" заради посещението

13:01 | 2 август 2022
Обновен: 16:09 | 2 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Акциите се понижават, а световните убежища йената и държавните ценни книжа се покачват на фона на предстоящото посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе във вторник, информира Bloomberg.

Основният индекс на тайванската фондова борса се понижи с 2,1%, акциите на Хонконг и Китай поевтиняха, а японската валута достигна двумесечен връх. Доходността на десетгодишните държавни облигации се понижи за пети ден и се доближи до 2,5% - ниво, наблюдавано за последен път през април. Тайванският долар достигна най-ниската си стойност от май 2020 г. насам.

Пътуването на Пелоси създава нов натиск върху инвеститорите, които вече се сблъскват с перспективите за рецесия в САЩ, повишаване на лихвените проценти в световен мащаб и нарастваща инфлация. Движенията от вторник показват, че търговците се предпазват от ескалация на напрежението, като анализаторите предупреждават за опасността от конфликт между двете най-големи икономики в света, който да доведе до хаос на световните пазари.

"Някакъв икономически отговор от страна на Китай срещу Тайван е неизбежен", заяви Алвин Тан, ръководител на отдела за валутна стратегия в Азия в RBC Capital Markets в Сингапур.

Китай смята Тайван за част от своята територия и обеща "сериозни последици" заради посещението на най-високопоставения американски служител, стъпил на острова от 25 години насам. Тайван е важен доставчик на полупроводници и други високотехнологични стоки.

Някои предупреждават, че последствията могат да бъдат много сериозни. Според стратезите на BMO's Capital Markets Иън Линдж и Бенджамин Джефри, опасенията са, че посещението и реакцията на Китай към него ще влошат дългосрочните отношения в областта на търговията и ще се отразят на пазарите в продължение на седмици или повече, което ще има последици за държавните ценни книжа.

Белият дом се опитва да намали нарастващото напрежение, като настоява, че няма промяна в позицията спрямо Тайван, и призовава Пекин да се въздържа от агресивен отговор. САЩ представиха анализ на възможните действия, които Китай може да предприеме, включително изстрелване на ракети в Тайванския проток, започване на нови военни операции и пресичане на забранена за полети зона между Тайван и континенталната част на страната.

Въпреки напрежението глобалните рискови активи бяха сравнително устойчиви. Китайският  юан реагира слабо във вторник. Фючърсите на S&P 500 отстъпиха само с 0,4%.

"Очакванията са, че реакцията на Китай ще се ограничи предимно с някои сигнални действия, вместо с нещо, което наистина да навреди на икономиката им, и затова на този етап смятаме, че реакцията на пазара засега е сравнително слаба", заяви Беки Лиу, ръководител на отдела за макростратегии за Китай в Standard Chartered Bank Plc.

"Но трябва да сме загрижени за средносрочните и дългосрочните последици."

Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. спадна с цели 3,1%. Акциите са поевтинели с около 20% през тази година, като тайванският борсов бенчмарк се е понижил с около 19%, което е повече от 17% спад на индекса MSIC AC Asia Pacific.

Според запознати Пелоси може да кацне в Тайпе още във вторник. Пътуването ѝ идва след десетилетия наред, през които тя се опитваше да се противопостави на Китай заради нарушаването на човешките права и нарастващото му влияние в световен мащаб. В качеството си на председател на Камарата на представителите тя е с най-много властови правомощия след президента на САЩ, което прави посещението ѝ на демократично управлявания остров обидно за Пекин.

Въпреки това инвеститорите може би трябва да се подготвят за продължителна реакция на финансовите пазари, която би могла да подкрепи активи убежища като държавните ценни книжа.

"Посещението на Пелоси носи със себе си презумпцията за ограничен период от време за реакция", пишат Линдж и Джефри от BMO. "Всякакъв отговор може да настъпи в разстояние на седмици или повече и поради тази причина очакваме, че геополитическият фон отново ще допринесе за малки печалби на американския пазар”.