Световните купувачи на петрол са смазани от поскъпващия долар

Вдигането на лихвените проценти с цел укрепване на валутите рискува да забави и без това нестабилните икономики

10:02 | 22 октомври 2022
Обновен: 10:11 | 22 октомври 2022
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът сорт Брент е поевтинял с над 30 % спрямо тазгодишния си връх, но ако живеете в Париж, Мумбай или Акра, няма как да разберете това. 
Спадът на световния петролен бенчмарк от близо 128 долара за барел съвпадна със скок на долара с около 15% за същия период. Това означава, че цените на горивата продължават да бъдат значителен фактор за повишаване на разходите за живот в по-голямата част от света. 

При мощни производители на петрол като Китай, Индия и Европейския съюз се наблюдава по-малък реален спад на цените на суровия петрол, отколкото предполагат бенчмарковете. А за някои развиващи се пазари като Шри Ланка въздействието на спираловидното покачване на цените на петрола и срива на валутата вече се прояви под формата на почти пълен икономически срив.

"По-силният долар е насрещен вятър за страните потребители на петрол, чиито валути не са свързани със зелените пари", каза Джовани Стауново, анализатор на суровини в UBS Group AG. "През последните 12 месеца цените на петрола се повишиха много повече в местна валута".

Няма лесно решение. Вдигането на лихвените проценти с цел укрепване на валутите рискува да забави и без това нестабилните икономики, а развиващите се страни трябва да държат под око доларовите резерви. 

Oil Buyers
Зависимост от суровия петрол

Страните от еврозоната са силно зависими от вноса на петрол. Тъй като почти няма местни запаси от суров петрол, всяка от петте най-големи икономики на валутния блок - Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия - е поне 90% зависима от чуждестранни покупки за работата на рафинериите.

На този фон деноминацията на петрола в долари се оказа особено главоболие за служителите на Европейската централна банка в тази вече доста тежка година. Намаляването на енергийните доставки, предизвикано от действията на Русия за намаляване на доставките на газ, доведе до огромни увеличения на потребителските цени, които през септември достигнаха рекордните 9,9%.

Азиатските държави изпитват подобна болка. През август стойността на вноса на петрол в Китай се е увеличила с 50% спрямо година по-рано, въпреки че общите обеми са по-малки, тъй като страната се бори с ограниченията, за да спре разпространението на Covid-19. 

Oil Buyers
Нарастващи сметки. Стойността на вноса на суров петрол в Китай се е увеличила, докато обемът е намалял през 2022 г.

Миналия месец управителят на Банката на Корея Ри Чан-йон се оплака, че слабостта на валутата му унищожава ползите от по-ниските цени на петрола. И Корея, и Япония понякога се опитват да предпазят потребителите от болката от по-високите цени на горивата, като предлагат субсидии - на практика прехвърлят част от тежестта върху правителството.

Силният долар накара Индия да се обърне към търговските си партньори, включително Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ, за да прехвърли сделките в местни валути. Рупията е спаднала с около 11 % спрямо долара през тази година.

"Ако цените на суровия петрол се задържат на сегашните нива или се повишат допълнително, това може да доведе до запазване на голям търговски дефицит, което ще доведе до допълнителен натиск за обезценяване на индийската рупия", каза Дивя Девеш, валутен стратег в Standard Chartered.

Oil Buyers
Валутна болка. Силният долар унищожава голяма част от ползите от спада на цените на петрола

Въпреки че натискът от страна на долара е повсеместен, нововъзникващите икономики изпитват най-силна болка. Когато се оценява в ганайски кеди, петролът сорт Brent не само е над нивото, на което се търгуваше през март, но и е на рекордно високо ниво. 

Нарастващите цени на горивата и недостигът на чуждестранна валута създават токсична комбинация за някои. Наскоро Шри Ланка затвори единствената си петролна рафинерия, защото не можеше да плаща за суровината. Страната на практика фалира през лятото, тъй като се бореше да финансира вноса на храни и горива. 

Макар че развитите страни имат повече свобода на действие, за да поемат валутните промени, "определено има развиващи се пазари, които ще имат проблеми с платежния баланс в резултат на високите цени на петрола", каза Каролин Бейн, главен икономист по суровините в Capital Economics.