Износът на петрол от Русия се срина, откакто започнаха санкциите на Г-7 и ЕС

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спаднал до 146 000 барела на ден, като България е единствената дестинация

19:35 | 20 декември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на руски суров петрол по море се сринаха през първата пълна седмица от въвеждане на санкциите на Г-7 и ЕС, насочени към приходите от петрол на Москва. Това е потенциален източник на тревога за правителствата по света, които се стремят да избегнат прекъсване на гигантската експортна програма на нацията, пише Bloomberg. 

Част от спада се дължеше на дейности в едно от пристанищата в Балтийско море, които вече завършиха, но също така изглежда има недостиг на собственици на кораби, желаещи да превозват ключови товари от експортно съоръжение в Азия. Няколко други пристанища също показаха спад на седмична база. Данните трябва да се третират внимателно, тъй като седмичните потоци зависят от графика на товара, времето и дори качеството на сигналите, които самите кораби предават.

Санкциите на Европейския съюз, които започнаха на 5 декември, имат за цел да ограничат приходите на Русия от петрол. От една страна, блокът спря да купува, но също така забрани предоставянето на ключови услуги, които позволяват движението на петрола. САЩ, разтревожени от строгостта на мерките, настояха те да бъдат смекчени с прилагането на таван на цените, запазвайки тези неща – особено застраховката – достъпни за купувачи другаде по света, ако търговците плащат $60 за барел или по-малко за руски петрол.

Но през първата пълна седмица след влизането в сила на забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море, общите обеми, доставяни от страната, спаднаха с 54% или 1,86 милиона барела на ден до 1,6 милиона. По-малко променливата четириседмична средна стойност също се понижи, поставяйки ново дъно за годината. Обемите в Балтийско море би трябвало да се възстановят след приключване на дейностите в пристанище Приморск, но разрешаването на проблемите на изток може да отнеме повече време.

Поддръжката на ключовото пристанище Приморск намали пратките там до само три товара през седмицата до 16 декември, при средно 8 доставки седмично.

В Тихия океан обаче потоците от ESPO суров петрол — кръстен на тръбопровод, доставящ петрол от Сибир — от пристанище Козмино изглежда са намалели, като само два танкера са заредили през седмицата до 16 декември. Това е спад от средно осем на седмица през последните три месеца. Най-малко двама големи собственици на танкери са изтеглили корабите си от маршрута, като суровият петрол ESPO се продава на цени над 60-те долара за барел, определени от Г-7. Пренасянето на товари, закупени над тавана, би лишило корабите от международно призната застраховка.

Потокът от Козмино ще се възстанови, поне частично, през седмицата до 23 декември, като три кораба вече са натоварени и още два са закотвени по средата на периода. Но с по-малък флот от налични кораби обемите може да останат непостоянни.

Забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море, която влезе в сила на 5 декември, затвори най-близкия петролен пазар на Москва, който поемаше приблизително половината от доставките на страната в началото на годината. С изключение на малък обем, доставен за България, морските потоци на руски суров петрол към блока спряха изцяло, както беше планирано.

Забраната, заедно със свързаната с нея горна граница на цените, създаде трудности за изпращачите, които искат да пренасят суров петрол от Черно море до Средиземно море, като Турция изисква специално потвърждение на застраховка, преди да позволи на корабите да преминават през Босфора и Дарданелите.

Първоначално застрахователите не бяха склонни да предоставят писмата, поискани от Анкара, което доведе до дълги закъснения за кораби, искащи да влязат в турските проливи, които също застигнаха танкери, превозващи казахстански суров петрол, включително CPC Blend, който е изрично освободен от санкции. Опашката от кораби започна да се изчиства, след като противопоставянето между застрахователите и турските власти изглежда беше разрешено.

Имаше и усложнения между начина, по който руският петрол се търгува в реалния свят и практичността на тавана на цената, което кара някои търговци да са предпазливи. Разстоянията, свързани с транспортирането на петрол до Азия от западните пристанища на Русия, повишиха разходите за превоз, принуждавайки цените на водещия клас Urals в страната да паднат под тавана.

Обемът на суровия петрол на корабите, пътуващи към Китай, Индия и Турция, трите страни, които се очертаха като единствените значителни купувачи на изместените руски доставки, плюс количествата на корабите, които все още не показват крайна дестинация, спадна през четирите седмици до 16 декември до средно 2,53 милиона барела на ден. Въпреки че това е повече от четири пъти повече от обема, доставен през четирите седмици непосредствено преди инвазията на Русия в Украйна в края на февруари, това е първият път от пет седмици, в който количеството е спаднало. Притоците към хазната на Кремъл също намаляха.

Танкерите, превозващи руски суров петрол, стават все по-уклончиви относно крайните си дестинации. Обемът на суровия петрол на корабите, напускащи Балтийско море и показващи следващата си дестинация като египетския Порт Саид или Суецкия канал, скочи до 686 000 барела на ден средно за четири седмици. Остава вероятно много да започнат да сигнализират индийските пристанища, след като преминат през водния път, докато пратките до Обединените арабски емирства стават все по-чести.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият морски износ е намалял с 266 000 барела на ден. Доставките за Европа са пресъхнали почти напълно, докато тези за Азия също намаляват.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването в Украйна от Русия Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спаднал до 146 000 барела на ден през 28-те дни до 16 декември, като България е единствената европейска дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол, с къси разстояния за превоз, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, е почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 16 декември не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за средиземноморските страни продължи да намалява, спадайки до 136 000 барела на ден средно през четирите седмици до 16 декември и поставяйки ново дъно за годината досега. Потоците към региона спадат за шеста седмица.

Турция беше единствената дестинация за руски морски суров петрол в Средиземно море, но потоците там също спаднаха, спадайки до най-ниското ниво от юни на средна база за четири седмици. Доставките за страната през четирите седмици до 16 декември бяха наполовина от нивата, наблюдавани в началото на ноември; въпреки това се очаква страната да продължи да бъде важна дестинация за руския суров петрол в бъдеще.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, спаднаха от седемседмичен връх до 146 000 барела на ден. България си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС, което трябва да подкрепи притока сега, след като ембаргото влезе в сила.


     Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, които обикновено завършват или в Индия, или в Китай, спаднаха от най-високото ниво от предходната седмица, но останаха близо до 2,3 милиона барела на ден.

Еквивалентът на повече от 580 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия и се показват в таблицата по-долу като „Непозната Азия“.

„Неизвестните“ обеми, работещи със 104 000 барела на ден през четирите седмици до 16 декември, са тези на танкери, показващи дестинация Гибралтар, Малта или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция.

Товарите, насочени към Азия, които са закупени на цена над 60 долара за барел в точката на товарене, ще трябва да бъдат доставени преди 19 януари, ако искат да запазят своята застраховка International Club. Ще трябва да се направят алтернативни застрахователни договорености за всички товари, които се разтоварват след тази дата.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол рязко спаднаха, спадайки с 1,86 милиона барела на ден, или 54%, през седемте дни до 16 декември до най-ниското си ниво за годината. Доставките са по-ниски от пристанищата във всичките четири региона, Балтийско, Черно море, Арктика и Тихия океан. Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от неговото мито за износ на суров петрол спаднаха със 77 милиона долара, или 54%, до 66 милиона долара през седемте дни до 16 декември, докато четириседмичният среден доход намаля с 11 милиона долара до 112 милиона долара. Приходите от износни мита са най-ниските за годината и по двата показателя.

Декемврийската ставка на митото е 5,91 долара за барел, според данни, публикувани от руското министерство на финансите, базирани на средна цена на Urals от 71,1 долара за барел, според данни от руското министерство на финансите. Митото за януари ще падне с 61% до 2,28 долара за барел, което е най-ниското ниво от юни 2020 г., когато цените на петрола бяха ударени от кризата с Covid-19.

Спадът обаче се дължи отчасти на промяна във формулата, използвана за изчисляване на митническите ставки за 2023 г., като страната се отдалечава от облагането на износа и прехвърля тежестта върху производството като част от многогодишната си данъчна маневра. Планът предвижда експортното мито да бъде премахнато изцяло до началото на 2024 г.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Само 15 танкера са натоварили 11,2 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 16 декември, показват данните от проследяването на кораби и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 13 милиона барела, или 54%, спрямо предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.