САЩ се оказаха с 4 милиарда долара печалба от продажбите на петролни резерви

Вашингтон се очертава като малко вероятен победител след освобождаването на количества от стратегическия петролен резерв

17:07 | 19 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нестабилните енергийни пазари превърнаха 2022 г. в добра година за търговците на суровини. Един от най-големите и може би най-малко вероятните победители: правителството на САЩ.

Извънредните освобождавания на количества от стратегическия петролен резерв (SPR) на САЩ са планирани да приключат този месец, завършвайки необичаен опит за понижаване на цените на горивата, след като инвазията на Русия в Украйна доведе до скок на цените на петрола.

През периода на пускане на пазара Вашингтон е продал 180 милиона барела суров петрол на средна цена от 96,25 долара за брой, доста над скорошната пазарна цена от 74,29 долара – което означава, че САЩ засега са с почти 4 милиарда долара напред, съобщава The Wall Street Journal.

Цената на West Texas Intermediate за доставки следващия месец е намаляла с 40% от своя връх, отразявайки опасенията, че повторното отваряне на Китай не стимулира глобалното търсене.

Въпросът е дали добрите новини ще продължат.

Някои участници на пазара разкритикуваха мартенското решение на администрацията на Байдън да разреши продажби от SPR, наричайки го безпрецедентна намеса на пазара. Сега, когато разликата между цените на продажбата на SPR и фючърсите на суров петрол се увеличава, някои анализатори и инвеститори призоваха администрацията да започне да попълва своите запаси.

Министерството на енергетиката, упълномощено от октомврийските промени в правилата, които му дават по-голяма гъвкавост при такива покупки, е в състояние да чака благоприятни цени, тъй като започва да зарежда повече от подземните хранилища на SPR с размерите на небостъргач, каза високопоставен служител на администрацията, добавяйки, че процесът вероятно ще отнеме месеци и години. В петък отделът поиска оферти за 3 милиона барела от доставчик от САЩ, започвайки през февруари.

„В един момент те ще трябва да започнат да купуват, независимо от пазара“, каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент по анализи в консултантската фирма Rystad Energy, пред WSJ „Не можете да очаквате правителството на САЩ да се държи като търговец.“

Но администрацията изглежда не бърза. Тя казва, че вярва, че оставащите запаси на SPR – около 382 милиона барела – я оставят в добра позиция да издържи на потенциални шокове в предлагането. SPR държеше около 593 милиона барела петрол в началото на тази година, според Министерството на енергетиката, спад от пика от 727 милиона барела през 2009 г.

Оттогава САЩ се превърнаха в основен износител на петрол.

„Няма нужда да го презареждаме до предишните нива поради шистовата революция“, каза Анас Алхаджи, управляващ партньор в Energy Outlook Advisers.

Тазгодишните продажби на SPR бяха най-големите подобни, откакто инвентарът беше създаден след арабското петролно ембарго от 1973 до 1974 г.

В хода на седем търга от април Министерството на енергетиката продаде барели на рафинерии в САЩ, чуждестранни търговски къщи и големи производители на петрол. Изпомпвайки прясна вода в десетки солени пещери, които съдържат петрол в Тексас и Луизиана, агенцията изтласка суровия петрол от хранилищата и през тръбопроводна мрежа, която се свързва с рафинерии и морски терминали.

Около 4,7 милиона барела суров петрол са били пуснати през тази система през седмицата, която приключи на 9 декември, според Министерството на енергетиката. Агенцията каза, че окончателните ѝ доставки ще приключат този месец.

Докато цените на суровия петрол се понижиха през последните седмици, високо летящите енергийни акции, които бяха сред малкото светли точки в S&P 500 тази година, се понижиха. Цената на бензина също падна от летния си връх до средна стойност за САЩ от около 3,10 долара за галон, според GasBuddy.

Изпускането на SPR „наистина направи много за запълване на недостига в предлагането и ограничаване на тегленето на търговски запаси", каза Пол Шелдън, анализатор на геополитическия риск в S&P Global Commodity Insights. "Но сега тази опция е изчерпана."

Официални лица от САЩ по-рано казаха, че възнамеряват да възстановят запасите в SPR, след като фючърсите на американския суров петрол достигнат около 70 долара за барел. Много договори за такива доставки през 2024 и 2025 г. в момента се търгуват близо до това ниво. Но анализаторите на "Уолстрийт" очакват цените да се възстановят през следващата година, когато се отвори китайската икономика.

Не е ясно колко петрол в крайна сметка ще купи Вашингтон. Министерството на енергетиката оценява колко суров петрол ще е необходим за смекчаване на различни видове шокове в доставките, каза Дъглас Макинтайър, заместник-директор на Службата за петролни резерви на Министерството на енергетиката.

Говорейки на изслушване на комисията по енергетика в Сената този месец, Макинтайър поиска от Конгреса да спре или да отмени предварително планираните продажби на SPR от около 140 милиона барела между 2024 г. и 2027 г., както се изисква от законопроекти за финансиране на Националните здравни институти, проекти за наземен транспорт и др.

Ако Конгресът анулира тези освобождавания, добави той, Министерството на енергетиката се надява да купи около 60 милиона барела на свободния пазар.

„За щастие, продадохме високо“, каза Макинтайър.