Руският петрол се търгува под 50% от световните цени с малък брой купувачи

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар

19:40 | 9 януари 2023
Автор: Аларик Найтингейл
Снимка: BloombergTV Bulgaria
Снимка: BloombergTV Bulgaria

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът твърде далеч може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, убивайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток.

Argus предоставя данни на Международната енергийна агенция, съветник на развитите страни, която следи руските цени за Г-7. Групата преразглежда своя таван и също така ще наложи такъв за рафинираните горива от 5 февруари. Данните на Argus също са били използвани в миналото, за да помогнат на Москва да изчисли митата за износ на петрол.

Руският суров петрол ESPO, кръстен на тръбопровод от Източен Сибир, продължава да се търгува малко над тавана, показват данните на Argus. Разстоянията, свързани с доставката му до купувачите, са много по-къси, което вероятно улеснява намирането на танкери, които желаят да го изпратят до купувачи наблизо извън наложеното от Г-7 ограничение.