Путин отговори на тавана на цената на петрола с неясна забрана за продажби

Условията на указа са такива, че по-голямата част от търговията може да продължи независимо от ограничението

07:53 | 28 декември 2022
Обновен: 09:08 | 28 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кремъл забрани износа на руски суров петрол и рафинирани продукти за чуждестранни купувачи, които се придържат към ценовия таван, но Москва се въздържа от най-драстичните ответни мерки, които биха могли допълнително да нарушат глобалните доставки на петрол.

Ограничението върху износа на руски суров петрол ще влезе в сила на 1 февруари и ще продължи най-малко до юли 2023 г. според указа, публикуван във вторник. Забраната за петролни продукти ще започне от дата, която ще бъде определена от руското правителство, но не по-рано от 1 февруари.

Ограничението се отнася за „договори за доставка, които пряко или косвено използват механизма за определяне на таван на цените“, се казва в президентския указ. „Забраната е в сила на всички етапи до крайния купувач.“

Общите насоки избягват екстремни мерки, за които пазарът се опасяваше, че ще подкопаят допълнително търговията, като определяне на минимална цена за суровия петрол или забрани за определени страни да купуват руски петрол.

Пазарната цена на водещия руски суров петрол вече се търгува под прага от 60 долара за барел, определен от Европейския съюз и Г-7, което означава, че по-голямата част от търговията може да продължи независимо от ограничението. САЩ и Европейският съюз вече спряха покупките, което предполага, че първоначалното въздействие на указа може да е ограничено по обхват.

„Указът е твърде неясен“, каза Виктор Катона, анализатор в Kpler. И той „не включва нито една от сигнализираните от Русия контрамерки, като определянето на минимална разлика в цените“. Указът служи най-вече като рамков документ, каза той.

Указът на президента Владимир Путин натоварва правителството да подготви по-нататъшни правни актове за противодействие на ограничението на цените на Запада.

Русия ще наблюдава развитието на глобалния петролен пазар през първото тримесечие на 2023 г., за да види въздействието на тавана на цените, преди да реши дали да предприеме допълнителни ответни мерки, като минимална цена, казаха хора, запознати с дискусиите по-рано този месец.

Ефекти на ограничаване на цената

Пазарът чакаше отговора на Москва на ограничението от 60 долара за барел от 5 декември, когато влезе в сила лимитът на страните от Г-7 за износа на руски суров петрол по море.

Таванът на цените означава, че всеки, който иска да получи достъп до набор от жизненоважни западни услуги, особено застраховка, сега може да го направи само ако плати 60 долара или по-малко. Стъпката беше насочена към ограничаване на приходите, които Кремъл използва, за да финансира атаката си срещу Украйна и в същото време да поддържа потока на суровината към световния пазар. Ценовото ниво ще бъде преразгледано след два месеца.

Настоящият праг няма да причини загуби за икономиката, бюджета или енергийната индустрия на Русия, тъй като страната в момента продава своя суров петрол на приблизително подобни нива, каза Путин миналата седмица. Основният руски сорт Urals се търгува доста под международните показатели.

Все пак добивът на петрол в Русия може да спадне с 500 000-700 000 барела на ден в началото на следващата година, което се равнява на приблизително 5%-6% от текущото производство на нацията, според вицепремиера Александър Новак.

„Ще се опитаме да намерим някаква обща позиция с нашите колеги, за да предотвратим подобни рискове“, каза Новак в петък. „Но в момента предпочитаме да поемем риск от намаляване на производството, отколкото да се придържаме към политиката за продажба в съответствие с прага.“

Дневният добив в Русия е бил средно 10,9 милиона барела миналия месец и е най-високият от осем месеца, според данни на индустрията, видяни от Bloomberg. Целогодишното производство на петрол в Русия тази година вероятно ще нарасне до 535 милиона тона, според Новак. Това е еквивалентно на около 10,74 милиона барела на ден, въз основа на съотношение от 7,33 барела на тон.