В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какво очакват най-големите петролни стратези през 2023 г.

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 22.12.2022 г.

15:35 | 22 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Стратезите на Bank of America очакват сорта Brent да е средно на 100 долара и да скочи до 110 долара за барел през втората половина на 2023. WTI ще се търгува на $94., а специалистите казват, че докато неблагоприятните рискове са донякъде ограничени, възможно е да има покачване на цените заради ембаргото на ЕС върху руския петрол, ускоряването в отварянето на Китай и евентуален обрат при Фед през първото тримесечие на 2023 г. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Goldman Sachs прогнозират Brent на $98 и WTI на $92 долара за барел. Тяхното основно послание е, че както пазарите на суровини бяха доминирани от долара през 2022 г., така през 2023 г. недостатъчните инвестиции ще са в центъра на вниманието.

Те смятат, че такава ротация на капитала вероятно ще започне ускорено през 2023.

Най-бичата прогноза правят Morgan Stanley. Те прогнозират Brent на $103, а WTI над $100.

Стратезите очакват повишено предлагане през следващите месеци. Но пазарът вероятно ще си върне баланса през следващата година, а през втората половина е възможен и недостиг в предлагането. При ограничено предлагане, те очакват цената на Brent да доближи $110/bbl към средата на 2023 г.

За Morgan Stanley възстановяването на въздухоплаването и потреблението на самолетно гориво си остават ключов фактор за петролния пазар през следващата година.

А най-мрачната прогноза е на Citigroup. Там очакват Brent да достигне $80, а WTI да поевтинее до $75 за барел. Според Citigroup основните рискове са рецесията по света и неравномерното възстановяване на Китай.

Но вероятното застудяване, високите цени на природния газ и честото преминаване към мазутно гориво, както и търсенето на самолетно гориво в Китай може да подкрепят покачване на цените.

В световен мащаб ръстът на търсенето вероятно ще се дължи основно на Азия, Индия и Близкия изток. Според  ОИСР е възможно да не настъпи промяна в търсенето. Винаги говорим за ръста на БВП като индикатор за евентуално повишаване на търсенето на петрол. Според Citi тази корелация може да отслабне през следващите години предвид продължаващия енергиен преход и усилията за енергийна ефективност.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.