Водещият руски суров петрол надмина тавана на цените на Г-7 за първи път

Петролът се покачва заради охлаждането на инфлацията в САЩ преди доклада на МАЕ

09:30 | 13 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещият руски суров петрол Urals надхвърли горната граница на цената, определена от държавите от Г-7,  което е удар върху усилията на западните санкции и може би икономическа победа за Москва.

Според агенцията за отчитане на цените Argus Media, суровият петрол Urals надхвърли 60 долара за барел в сряда, изкачвайки се над тавана, който Г-7 постави миналата година в опит да ограничи приходите на военната машина на Москва. Идеята на тавана беше да спре транспортирането на руски петрол със западни кораби - и със западна застраховка - освен ако цената му не е под прага.

Последните данни представляват своеобразна победа за Москва, която е събрала сенчест флот от кораби, достатъчно големи, за да транспортира своя суров петрол до купувачи с по-малко нужда от услуги от компании в страните от Г-7, и разчита в голяма степен на приходите от въглеводороди. Това е неуспех за Европа и САЩ, които разработиха политиката, за да поддържат достатъчно петрол, който да тече към глобалната икономика, за да предотвратят инфлационен шок - като същевременно се опитват да ограничат печалбите за Русия.

За някои купувачи на водещия руски суров петрол нарушаването на тавана създава незабавно главоболие. Това е особено вярно за Индия, пазар, който поддържа руския износ, но където някои купувачи все още разчитат на ключови западни услуги, за да поддържат вноса.

„Проблематично е“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Индийските банки бяха изключително предпазливи през последните няколко месеца от страх от санкции, изискващи от рафинериите да покажат, че цената на борда на техния товар е под 60 долара, за да осъществят плащането.“

Може да има вторичен ефект и за Москва, добави Хари. „Русия може да се наложи да предложи по-големи отстъпки, за да продължи да привлича купувачи в Азия“, каза тя. „Или посредниците ще трябва да намалят маржовете си на печалба.“

Ходът показва, че Русия ще трябва да разчита повече на собствените си танкери и услуги или на тези на така наречените приятелски нации, според Вивек Дхар, директор на изследването на минното дело и енергийните стоки в Commonwealth Bank of Australia. Все пак ще има момент, в който производителят от ОПЕК+ може да не успее да замени западното предоставяне на тези танкери и услуги, добави той.

В момента не е ясно откъде се застраховат руските товари, когато западната застраховка се отказва. Експертите по корабоплаването отдавна предупреждават, че една от непредвидените последици от санкциите е нарастващият риск от екологична катастрофа, без да има кой да покрие разходите за почистване.

„Ние следим пазара отблизо за потенциални нарушения на тавана на цената“, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ. „Заслужава да се отбележи, че сделките над 60 долара, които не използват западни услуги, не са в нарушение на ценовата горна граница, но значителна част от сделките с руски петрол все още използват западни доставчици на застрахователни услуги.“

Цените на Urals се покачиха до 60,78 долара за барел в черноморското пристанище Новоросийск в сряда, показват данни на Argus Media. Данните на агенцията за ценообразуване се следят отблизо от политиците на Европейския съюз и САЩ и се използват и от руското правителство. На по-широкия петролен пазар цените се покачват, тъй като ОПЕК+ намалява доставките, затягайки световните запаси. Руският износ също започва да намалява, което оказва допълнителен натиск върху цените.

Таванът на цените винаги е бил проектиран с прагматичен подход. Той също така трябваше да бъде преразглеждан периодично - като някои държави от ЕС настояват за по-строг подход - но тези прегледи тихомълком бяха отложени.

Според Държавния департамент приходите от петрол на руското правителство през първите пет месеца на 2023 г. са намалели с близо 50% спрямо предходната година.

Поскъпване на петрола

Цената на петрола се увеличи, тъй като смекчаването на инфлацията в САЩ предизвика оптимизъм, че цикълът на повишаване на лихвените проценти може да е към своя край, подобрявайки перспективите за търсенето.

West Texas Intermediate се повиши над 76 долара за барел, след като затвори с 1,2% по-високо в сряда, тъй като инфлацията на потребителските цени падна до най-ниското ниво от повече от две години и доларът отслабна. Това засенчи увеличението с 6 милиона барела на запасите от суров петрол в САЩ, най-големият скок от четири седмици.

Международната агенция по енергетика и ОПЕК ще публикуват доклади по-късно в четвъртък, които ще предоставят моментни снимки на петролния пазар, който се очаква да се затегне през втората половина на годината, стимулирайки цените. Глобалният бенчмарк Brent затвори над 80 долара за барел в сряда за първи път от април.

Цената на петрола остава незначително по-ниска тази година, отчасти поради слабото възстановяване в Китай, но основните страни от ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия обещаха съкращения на доставките, за да подкрепят пазара.

Цените на суровия петрол все още имат „известен простор за движение, тъй като петролният баланс изглежда все по-тегък за остатъка от годината“, каза Вивек Дхар от Commonwealth Bank of Australia. Банката предвижда средна цена на Brent от 85 долара за барел през четвъртото тримесечие.