Свързаният с Русия петролен танкерен флот изчезва по-бързо, отколкото се появи

Цената на руския петрол в Черно море се доближава до тавана на санкциите

07:53 | 11 юли 2023
Автор: Джулиан Лий и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Флотът от танкери, който изникна от нищото, за да поддържа движението на руския петрол, се разпадна дори по-бързо, отколкото се зароди, подчертавайки предизвикателствата, свързани с проследяването на това кой помага на Москва да достави своя петрол до купувачите по целия свят.

Базираната в Мумбай Gatik Ship Management сега управлява флотилия от само четири петролни танкера, според Equasis, международна морска база данни, създадена за насърчаване на безопасното корабоплаване. Неотдавна през април компанията имаше 42 танкера, като натрупа повечето от тези превозвачи за по-малко от година.

Номерът за връзка с Gatik чрез базата данни на Equasis не работи и съобщение до имейл адрес, даден за фирмата, остана без отговор.

Gatik попадна под внимание по-рано тази година, тъй като нейният бързо разрастващ се флот, голяма част от който пренасяше руски барели, повдигна въпроси за това кой може да подкрепя фирмата.

След това част от флота на Gatik загуби достъп до стандартната за индустрията застраховка, след като изпадна в нарушение на горната граница на цените на Г-7, свързана с транспортирането на руски петрол. Малко след това някои от корабите на компанията също загубиха класификацията си в Lloyd’s Register, друга ключова услуга, която валидира основните технически стандарти за плавателни съдове.

Трудно е да се разбере какво наистина се е случило с флота. Корабите, които вече не са изброени под търговското управление на Gatik, продължават да обработват руски петрол. Сега те са под контрола на широк кръг компании, чиято структура на собственост също не е ясна.

В същото време се наблюдава и тенденция сенчестият флот за санкциониран петрол да се отказва от старите и опасни танкери, които предимно използваше до момента. Затягането на контрола в Азия вероятно е катализатор за промяната, след като през последните месеци бяха задържани множество кораби заради проблеми с безопасността.

Китай, който е един от най-големите потребители на руски и ирански петрол, наскоро засили проверките на старите танкери в ключовото пристанище Циндао, принуждавайки някои от тях да чакат повече от месец, за да разтоварят товара си. Тревогата от остарелите кораби се засили, когато през май 26-годишен кораб се взриви край Малайзия.

През последните месеци Сингапур също задържа рекордно много танкери за неизвършени проверки за безопасност. По-новите плавателни съдове, при условие че са добре поддържани, би трябвало да помогнат за разсейване на опасенията на някои вносители относно тяхната годност за плаване, въпреки че флотът продължава да е пълен със стари кораби.  

Руският петрол доближава тавана на санкциите

Цената на руския петрол в едно от западните пристанища на страната е най-близката до ценовата граница, определена от страните от Г-7, откакто мерките влязоха в сила в края на миналата година.

Суровият петрол Urals в пристанището на Новоросийск в Черно море беше 57,70 долара за барел в петък, според данни на Argus Media Ltd. Последният път, когато се търгуваше над това ниво, беше през ноември миналата година, преди Г-7 да въведе своя таван от 60 долара за руския износ на суров петрол. Цифрите на Argus са централни за горната граница на цената.

Откакто санкциите влязоха в сила, петролът от източната част на Русия до голяма степен се търгува над горната граница на цените - което предотвратява достъпа до западни услуги, включително застраховки - но цените в западните пристанища все още не са достигнали това ниво, показват данните на Argus. Това отчасти отразява огромна разлика между цената в пристанищата на товарене и доставка, почти всички от които отиват при посредници.