Приходите от петрол и газ на Русия са спаднали с над една четвърт през юни

Данъците от нефтената и газовата индустрия остават ключов източник на приходи, въпреки че сега допринасят за по-малко от една трета от приходите на руския бюджет

15:03 | 5 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите от петрол и газ на Русия се свиха с повече от една четвърт миналия месец на фона на по-ниските цени на суровината и ограничените потоци на газ към Европа.

Постъпленията в бюджета от данъци върху петрола и газа са спаднали с 26% през юни спрямо година по-рано до почти 529 милиарда рубли (5,84 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в сряда. Данъците върху газа са паднали с 54% до 125,7 милиарда рубли, докато постъпленията от суров петрол и петролни продукти, които представляват над 76% от приходите от въглеводороди, са намалели с почти една десета до 402,8 милиарда рубли, според изчисления на Bloomberg.

Войната на Русия в Украйна натоварва хазната на нацията на фона на нарастващите разходи за финансиране на военната агресия на Кремъл, докато икономиката е под западни санкции. Данъците от нефтената и газовата индустрия остават ключов източник на приходи, въпреки че сега допринасят за по-малко от една трета от приходите на руския бюджет.

По-рано тази година Русия промени начина, по който оценява цените на петрола за данъчни цели, в опит да увеличи приходите в бюджета, след като страните от Г-7 наложиха таван на цените на нейните продажби на петрол, а Европейският съюз забрани повечето морски внос на суров петрол и продукти.

Министерството на финансите въведе отстъпка към глобалния бенчмарк Brent, който определя минималната цена за националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над прага, министерството използва преобладаващата пазарна цена за изчисляване на данъците. През юни основната смес за износ на Русия Urals струваше средно 55,28 долара за барел, или с 8,6 долара повече от цената, изчислена с помощта на механизма за отстъпка.

Правителството също планира да намали наполовина субсидиите надолу по веригата, които плаща на рафинериите, тъй като се стреми да ограничи бюджетните разходи и планира да прецизира съществуващите показатели и да зададе нови за оценка на цената на петрола за бюджетни цели.

Спадът в износа на газ за Европа, някога най-големият пазар за руския газов гигант "Газпром", допринесе най-много за спада в приходите от газ. Постъпленията от експортно мито на газ са намалели с 86% до 30,1 милиарда рубли. Приходите от данъка за добив на газ достигнаха 95,6 милиарда рубли и идват на фона на временно увеличение на митото за "Газпром" с 50 милиарда рубли на месец през 2023 до 2025 г.