Русия обмисля квоти за износ на горива на фона на скок на цените на бензина

Цената на петрола се стабилизира след рекордни загуби, докато търговците гледат към втората част от годината

09:30 | 3 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Русия ще обмисли налагането на квоти върху износа на горива, за да увеличи доставките и да потуши тревожния скок на цената на бензина.

Вицепремиерът Александър Новак инструктира петролните компании „да зачитат приоритета на доставките на бензин за вътрешния пазар, дори в ситуация, в която износът изглежда по-изгоден“ и да не извличат „моментни ползи в ущърб“ на потребителите, според правителството изявление.

На срещата в петък с официални лица и производители Новак подкрепи предложението за увеличаване на минималното ниво на продажби на бензин на стоковата борса Spimex до 13% от производството, а също така нареди проучване на квотите за износ на петролни продукти.

Растежът на цените на бензина на едро се ускори с 19% на месечна база през май. Те са скочили с 9,7% през април и с 36% през март, според Федералната статистическа служба. Министерството на енергетиката препоръча на производителите на петрол да увеличат вътрешните доставки и каза, че може да обмисли ограничаване на потоците в чужбина, ако пазарната ситуация го изисква.

Русия обмисля намаляване наполовина на субсидиите за националните рафинерии, тъй като Кремъл се стреми да ограничи бюджетните разходи на фона на войната в Украйна. Това може да намали привлекателността на продажбите на вътрешния пазар за рафинериите.

Субсидиите бяха въведени през 2019 г., за да се облекчат ефектите от глобалната нестабилност на цените и да се поддържа притока на гориво към вътрешния пазар. През първите пет месеца на годината плащанията достигнаха 464 милиарда рубли (5,2 милиарда долара).

Обсъжданите промени може да имат отрицателно въздействие върху ефективността на рафинирането, тъй като маржовете могат да станат отрицателни и да повлияят на това колко суров петрол се преработва, каза Александър Дюков, главен изпълнителен директор на "Газпром Нефт", по-рано този месец.

Бензинът представлява сравнително малка част от общия износ на гориво на Русия.

Рекордни загуби

Петролът беше слабо променен в началото на втората половина, като търговците се фокусираха върху предизвикателствата пред търсенето и сложната перспектива за предлагане.

Суровият петрол Brent се задържа над 75 долара за барел, след като достигна поредица от четири тримесечни загуби миналата седмица, най-лошото представяне за глобалния бенчмарк в данни отпреди повече от три десетилетия. Досега тази година цените се понижиха с около 12%, тъй като възстановяването на Китай загуби скорост, търговците се страхуваха от потенциална рецесия в САЩ, а стабилният износ от Русия и Иран поддържаше достатъчно доставки.

Третото тримесечие се счита от много пазарни наблюдатели за критичен период, през който физическият пазар може да се затегне. Саудитска Арабия, лидер на ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, се очаква да удължи едностранното съкращаване на добива с 1 милион барела на ден с още един месец през август. Това допълнително съкращаване идва след най-големите ограничения на производството, които Рияд вече правеше с други производители от картела.

Министерството на енергетиката на САЩ планира да поиска повече покупки на петрол тази седмица като част от кампанията за попълване на стратегическия петролен резерв (SPR), от който бяха изтеглени значителни количества миналата година на фона на сътресенията след инвазията на Русия в Украйна. По-рано САЩ заявиха, че ще купят 12 милиона барела, за да помогнат за попълване на резервите.

„Преминавайки към третото тримесечие, цените на петрола може да останат зависими от опасенията за търсенето, но съкращаването на предлагането на ОПЕК ще започне да ги подкрепя и може да бъде удължено до август“, каза Чару Чанана, пазарен стратег на Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур. „Зареждането на SPR в САЩ също е вероятно да набере сцепление и да поддържа перспективите за търсенето.”