Износът на руски петрол се възстановява, а признаците за съкращения остават неуловими

Доставките за Индия са намалели с около 250 000 барела на ден от пика си през май

07:51 | 6 юли 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците на руски суров петрол по море към международните пазари нараснаха рязко миналата седмица, за да достигнат седемседмичен връх и показват, че спадът от предходната седмица е бил свързан с поддръжка.

Потоците на суров петрол през руските пристанища скочиха с около 1,3 милиона барела на ден през седмицата до 2 юли, тъй като потоците през два ключови терминала за износ се върнаха, следвайки добре установен модел, който преди това беше свързан с поддръжката. По-големи пратки бяха наблюдавани от всички региони, но най-големите ръстове дойдоха от балтийските и тихоокеанските пристанища, които бяха най-силно засегнати при спада от предходната седмица.

Русия планира да намали експортните потоци на суров петрол през август с 500 000 барела на ден в опит, който според нея цели да помогне за поддържането на баланса на световния пазар. Вицепремиерът Александър Новак не даде изходна линия за намаляването на износа. Последващо изявление от офиса на Новак посочи, че производството ще бъде намалено с подобна сума.

Досега има малко доказателства, че първоначалното намаляване на добива, което трябваше да влезе в сила през март - отмъщение за западните санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна - е имало някакво съществено въздействие върху потоците суров петрол от страната. През последния четириседмичен период износът по море все още е с около 25 000 барела на ден над средното си ниво през февруари, базовият месец за това намаление, въпреки спада през седмицата до 25 юни.

Потоците суров петрол към Индия, която се очерта като най-големият купувач на морските доставки на Русия, изглежда намаляват, тъй като страната започва да достига лимита на своите руски покупки. Доставките надхвърлиха 2 милиона барела на ден през май, но се очаква да бъдат средно с поне 50 000 барела на ден по-малко от тези през юни. Разликата може да бъде още по-голяма, ако някои от корабите, които в момента се насочват към Азия, но все още не са сигнализирали за крайна дестинация, се окажат напът за Китай.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 2 юли се е увеличил с 12 000 барела на ден до 3,4 милиона барела на ден. Въздействието на спада на доставките от предходната седмица ще се усети в четириседмичните средни потоци до края на юли.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

 Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се повишиха до 3,12 милиона барела на ден в периода до 2 юли от 3,08 милиона барела на ден през четирите седмици до 25 юни.

Въпреки че обемите, насочени към Индия, изглежда са намалели от последните върхове, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават там или в Китай. Но дори ако всички кораби, които все още не са показали крайна дестинация, се отправят към Индия, доставките за нацията все още ще са намалели с около 250 000 барела на ден от пика си през май.

Еквивалентът на 354 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 221 000 барела на ден през четирите седмици до 18 юни, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари произхождат от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои могат да се озоват в Турция, докато други товари се прехвърлят от един кораб на друг или в Средиземно море, или напоследък в Атлантическия океан.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни остана непроменен със 104 000 барела на ден през 28-те дни до 2 юли, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 2 юли не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, падна до осемседмично дъно от 177 000 барела на ден през четирите седмици до 2 юли; потоците към страната са надхвърлили 425 000 барела на ден през октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 104 000 барела на ден за трета седмица.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се възстановиха до седемседмичен връх от 3,85 милиона барела на ден през седемте дни до 2 юли спрямо 2,55 милиона барела на ден предходната седмица. Доставките се увеличиха от всичките четири експортни региона, като най-голямото увеличение се наблюдава в балтийските и тихоокеанските пристанища, където потоците изглежда са били намалени поради поддръжката през предходната седмица.

Доставките от Приморск скочиха с 626 000 барела на ден, или 150%, спрямо предходната седмица. Увеличението беше частично компенсирано от спад в потоците от Уст-Луга, където беше натоварен един товар казахстански суров петрол в допълнение към руските барели.

Потоците от Козмино, най-големият експортен терминал в тихоокеанския регион на Русия, са се увеличили на седмична база с 628 000 барела на ден до 1,05 милиона барела на ден, което е най-високото им ниво от април.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол скочиха до 59 милиона долара през седемте дни до 2 юли, скок от 20 милиона долара или около 50%. Четириседмичният среден доход се е увеличил с 1 милион долара до 52,5 милиона долара.

Президентът Владимир Путин нареди на правителството си да прецизира съществуващите индикатори и да установи допълнителни за изчисляване на цените на петрола за данъчни цели, за да намали отстъпката спрямо световните цени на суровия петрол. Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола, като използва отстъпка спрямо Brent, която определя минималната цена на националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. От юли отстъпката в момента е определена на $25/bbl, въпреки че сега може да бъде стеснена.

Ставката на митото за юни беше определена на 2,21 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 55,97 долара, което беше с 23,90 долара за барел под сорта Brent през периода между 15 април и 14 май. Ставката за юли беше намалена до 2,13 долара за барел, въз основа на средна цена Urals от $54,57, което е $20,89 за барел под Brent през периода между 15 май и 14 юни.

Общо 35 танкера са натоварили 26,9 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 2 юли, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е с 9,1 милиона барела повече от цифрата от предходната седмица и най-големият обем от седем седмици. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.