Силициевата завеса между САЩ и Китай може да падне върху автономното бъдеще на Tesla

Решението на Илон Мъск да се свърже с гиганта за търсене Baidu има смисъл. Това е признание, че той трябва да обедини опит със съперниците си, за да поддържа темпото

16:04 | 5 май 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Каква е стойността на една добра история? 82 милиарда долара, съдейки по ръста на цената на акциите на Tesla Inc. с 15% в началото на седмицата.

Това бе ефектът от новината, че компанията е спечелила предварително одобрение да пусне своята технология за помощ на шофьорите в Китай след изненадваща среща на Илон Мъск с премиера Ли Цян.

Опитът да се дешифрират вътрешностите на извъртяните изявления на Мъск никога не е лесна задача. Планира ли да пусне следващия седан Модел 2 на намалена цена или роботакси? Подкрепя ли действия срещу изменението на климата или смята, че това е комунизъм? Дали изобщо го е грижа толкова много за правенето на автомобили в наши дни, когато има толкова много забавления, публикувайки мемета и изстрелвайки ракети?

Светкавичното посещение в Китай поне изяснява наратива по последната точка, според анализатора на Morgan Stanley Адам Джонас: „Дори и най-малкият жест на ангажираност (необявено пътуване до Пекин) има повишено значение тук, борейки се с опасенията относно ангажимента на Мъск към Tesla. ”

Трудността идва, когато започнете да копаете под завесата от истории и амбиции и погледнете какво всъщност се е променило за Tesla. По-скоро е по-малко, отколкото се вижда на пръв поглед.

Може да не го знаете от начина, по който Мъск говори, но системата за подпомагане на водача на Tesla - подвеждащо и опасно, наречена "Пълно самоуправление" или FSD - напоследък изостава от конкуренцията. Mercedes-Benz Group AG вече продава превозни средства в САЩ, които позволяват на шофьорите да свалят ръцете си от волана и очите си от пътя при нискорискови условия.

Това е известно като автономно шофиране от ниво 3, стъпка отвъд технологията от ниво 2, използвана от FSD на Tesla. BMW AG добави същата функция към новите си седани Серия 7 в Германия, докато Honda Motor Co. пусна малък брой автомобили от ниво 3 още през 2021 г.

Waymo на Alphabet Inc. се стреми към крачка напред, със самостоятелно управление от ниво 4, което дори няма да подканя пътниците да поемат управлението при трудни обстоятелства. Това е казано много по-напред от технологията както на Tesla, така и на General Motors Co

Това прави съобщенията за обвързване на Tesla с Baidu Inc. може би най-интересното нещо, произлязло от пътуването на Мъск. Китайският гигант за търсене изгражда отворена платформа за автономни автомобили и изпълнява пилотни проекти за роботаксита в Пекин, Ухан и Чунцин. Не е ясно колко дълбоко ще стигне сътрудничеството, но най-добрата перспектива на Tesla да навакса в автономното шофиране ще изисква обединяване на опит с конкуренти, вместо да следва съществуващата си стратегия за оставане в прекрасна изолация. Съюзът с Baidu може да е първата стъпка към това.

Въпреки това е трудно да се намери оправдание за скока на цената на акциите от 82 милиарда долара в понеделник. В Америка FSD е начин да се възползвате от постоянно подобряващото се доверие на потребителите и слабите предложения от конкуренти, за да продавате електромобили със значителна премия спрямо цената на стикера. Условията в Китай едва ли биха могли да бъдат по-различни.

С настроенията, които все още са заседнали около песимистичните нива, които достигнаха по време на блокадата заради пандемията в Шанхай през 2022 г., инфлацията едва в положителна територия и десетки производители на електромобили, които пускат нови модели на пазара, индустрията е въвлечена в жестока ценова война. За цената на един Tesla Model 3 можете да си купите три мини-хечбека Seagull на BYD Co. или вместо това да купите спортната кола SU7 на Xiaomi Corp., която изглежда и се движи като Porsche. Model Y все още държи позицията си на най-продаваната кола в Китай, но надпреварата в Азия тази година ще бъде спечелена от най-евтиния хардуер, а не от най-съвременния софтуер.

Като се има предвид геополитическата чувствителност около поверителността на данните и националната сигурност, истински успех е, че Tesla изобщо успя да изчисти изискванията на Пекин относно FSD. Вашингтон разследва китайската сензорна технология в автомобилите и току-що принуди Bytedance Ltd. да се откаже от социалната си мрежа TikTok, а американските социални мрежи, управлявани от Alphabet и Meta Platforms Inc., остават забранени в Китай.

Въпреки това ще бъде предизвикателство за машинното обучение на Tesla да преведе всички уроци, взети в Китай, в други страни, от които зависи за повече от три четвърти от приходите си. Със спускането на силициевата завеса между САЩ и Китай, Baidu вече е отрязан от най-модерните AI чипове и трябва да отрича съобщения, че неговият чатбот се използва от Народната освободителна армия.

Има и един по-тъмен риск. Най-добрият начин да се научите как да избягвате инциденти е да претърпявате инциденти. Имаше 956 катастрофи и 29 смъртни случая между 2018 г. и 2023 г. в автомобили, използващи автономната технология на Tesla, съобщи наскоро Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

Това, че тази жертва едва привлече неблагоприятни коментари, е свидетелство за статута на Мъск, колкото и да е опетнен, като съвременен американски народен герой, който се движи бързо и чупи нещата. Ако самоуправляващите се американски автомобили започнат да убиват хора по улиците на Шенжен и Чанчун, Tesla може да не може да разчита на такова прощаващо отношение.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика и суровини. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.