Посещението на Мъск в Китай доведе до рязко поскъпване в акциите на Tesla

Американският автомобилен производител е получил одобрението при определени условия, според лице, запознато с въпроса, което е помолило да не бъде идентифицирано, тъй като не всички подробности за критериите са ясни

12:25 | 30 април 2024
Обновен: 14:13 | 30 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Краткото посещение на Илон Мъск в Китай веднага донесе дивиденти, като Tesla Inc. получи принципно одобрение от правителствени служители да внедри своята система за подпомагане на водача на най-големия автомобилен пазар в света.

Американският автомобилен производител е получил одобрението при определени условия, според лице, запознато с въпроса, което е помолило да не бъде идентифицирано, тъй като не всички подробности за критериите са ясни. Tesla успя да преодолее две от най-важните пречки: да сключи споразумение за картографиране и навигация с китайския технологичен гигант Baidu Inc. и да изпълни изискванията за начина, по който се справя със сигурността на данните и защитата на личните данни.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 15% в понеделник, което е най-добрият им ден от повече от три години, докато американските депозитарни разписки на Baidu приключиха с ръст от 5,6%. Tesla не отговори на исканията за коментар относно състоянието на опита си да получи регулаторно одобрение.

Новините бяха съобщени, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск направи необявено пътуване до Китай в неделя, търсейки одобрение за софтуер за подпомагане на шофьорите, който може да помогне за спиране на спада на приходите на автомобилния производител. Макар че пакетът от функции на компанията изисква постоянен надзор и не прави Tesla автономна, компанията таксува за тях 8000 долара в САЩ или 99 долара на месец за абонамент.

Мъск се срещна в неделя с премиера Ли Цян, който като секретар на Китайската комунистическа партия за Шанхай помогна на компанията да създаде това, което се превърна в нейния най-добър завод в световен мащаб. Частният му самолет е напуснал Пекин в понеделник, според FlightRadar24.

Макар че първоначално Tesla се радваше на бляскаво посрещане в Китай, напоследък състоянието ѝ се влошава, тъй като е изправена пред по-силна конкуренция от страна на местните производители на електрически превозни средства, водени от BYD Co. Делът на Tesla на китайския автомобилен пазар се сви до около 6,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г. от 10,5% през първото тримесечие на миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача стават все по-разпространени в Китай, като много местни играчи, включително Xpeng Inc. и Xiaomi Corp. ги използват като предимство при продажбата на автомобили.

Производителите на автомобили също така успешно начисляват допълнителни такси за функциите за подпомагане на водача, което Tesla би могла да използва, след като намали цените до нива, които може би са унищожили оперативната печалба, която тя генерира.

Одобрението на технология за пълно автономно управление в Китай би било сериозен стимул за Tesla, която отбелязва първия си годишен спад на тримесечните си приходи от 2020 г. насам. Дори и след намаляването на цените, компанията е продала по-малко автомобили през първото тримесечие. Мъск съкращава броя на служителите с поне 10% и се стреми да ускори производството на нови модели, включително по-евтини автомобили, които могат да бъдат готови до началото на 2025 г., ако не и преди края на годината.

Изненадващото посещение на Мъск в Китай е "преломен момент", заяви старши анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс в интервю за телевизия Bloomberg.

"Това би могло да отключи пълното автономно управление в Китай, което според мен би могло да се превърне в златна възможност за тях."
 

Сътрудничеството с Baidu - един от около само 20-те квалифицирани доставчици, притежаващи пълномощия за картографиране от най-високо ниво в страната, които могат да се прилагат към функциите за подпомагане на водача - ще позволи на Tesla да използва навигационните и картографските услуги на китайската компания на ниво пътна лента. Tesla използва Baidu за картографиране и навигация в автомобила от 2020 г. насам.

Въпреки че получаването на разрешение за пълно автономно управление в Китай може да помогне на Tesla да си върне загубените позиции, нейните системи за подпомагане на водача се оказаха проблематични в САЩ. Най-високопоставеният американски регулатор за автомобилна безопасност току-що започна разследване на по-малко способната система Autopilot на компанията, като се позова на 20 катастрофи, които са се случили от декември насам с автомобили, които са получили актуализация на софтуера по въздуха, за да се предотврати злоупотреба.

По време на разговора за приходите миналата седмица Мъск подчерта важността на развитието на автономното шофиране, като заяви, че хората, които се съмняват в способността на Tesla да "реши" проблема с автономността, не трябва да инвестират в компанията.
По-рано в понеделник Wall Street Journal съобщи, че китайски официални лица са съобщили на Tesla, че Пекин е одобрил предварително плана на компанията да стартира пълно автономно управление в страната.