Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Tesla ускорява плановете за пускане на по-евтини автомобили

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 24.04.2024 г.

14:33 | 24 април 2024
Автор: Антон Груев

Tesla ще опита да съживи спадналото търсене след поредното разочароващо тримесечие, като ускори плановете си за по-евтин електромобил.

Целта на компанията е да започне производството на нови модели още тази година, което е доста по-рано от предварително обявения срок, до края на 2025 г. Решението доведе до покачване на акциите с 13% късно във вторник, като попречи на най-лошия спад сред акциите в индекса S&P 500 през тази година.
Новината засенчи големия спад в приходите, продажбите и маржовете на Tesla за първото тримесечие.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск залага на това, че моделите с по-ниски цени ще увеличат търсенето на електрически превозни средства, което се забави в световен мащаб и принуди други автомобилни производители да преосмислят плановете си за електрификация. Това ще помогне и за поддържането на компанията, докато тя работи за осъществяването на други идеи на Мъск като флотилия от автономни роботизирани коли, услуга за превоз по домовете и хуманоидни роботи.

В разговора с анализатори Мъск коментира конкуренти като General Motors и Ford Motor. По думите му "Процентът на приемане на електромобили в световен мащаб е под натиск. Много други автомобилни производители се отдръпват от електромобилите и вместо това се стремят към плъг-ин хибриди. "Това не е правилната стратегия", според Мъск. Той не даде срокове, но заяви, че продължава да се стреми към нов производствен процес, базиран на модули "без опаковка", за обещания си модел роботизирано такси. Компанията ще представи своя роботакси, който Мъск нарече Cybercab, на 8 август.

Китай призова САЩ да ограничат подкрепата си за Тайван, след като Сенатът във Вашингтон одобри законопроект, предвиждащ помощ за острова в размер на около 8 млрд. долара.

"Категорично се противопоставяме на включването на съдържание, свързано с Тайван, в съответния законопроект на Конгреса на САЩ", заяви пред репортери в Пекин Жу Фенлян, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван.

"Това е погрешен сигнал към тайванските сепаратистки сили. Призоваваме американската страна да изпълни ангажимента си да не подкрепя независимостта на Тайван с конкретни действия и да спре да въоръжава Тайван по какъвто и да е начин."

Коментарите идват часове след приемането от Сената на законопроект, който ще увеличи военната подкрепа на САЩ за Тайван, както и за Украйна и Израел. Очаква се президентът Джо Байдън да го подпише днес. В момент, когато напрежението между двете суперсили отново нараства, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Китай тази седмица. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху актуални въпроси, включително териториалните претенции в Южнокитайско море и това, което Вашингтон смята за подкрепа на Пекин за руската война в Украйна, както и Тайван.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.