Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Сенатът прие пакет от $95 млрд. помощи за Украйна и Израел и Тайван

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 24.04.2024 г.

09:45 | 24 април 2024
Обновен: 09:47 | 24 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският Сенат прие дълго отлагания пакет от спешна помощ в размер на 95 млрд. долара за Украйна и други съюзници на САЩ. С това разчисти пътя за възобновяване на доставките на оръжие за Киев в рамките на няколко дни.

Министерството на отбраната е готово бързо да прехвърли артилерийски снаряди и боеприпаси за противовъздушна отбрана като част от първоначалния транш от 1 млрд. долара от новата помощ. Очаква се президентът Джо Байдън бързо да подпише пакета за помощ, а САЩ могат да използват доставките, които вече са в Европа, за да ускорят помощта.

В изявление малко след гласуването Байдън заяви, че планира да подпише закона в сряда, веднага щом той стигне до бюрото му.Гласуването в Сената със 79 на 18 гласа във вторник вечерта сложи край на безизходицата в Конгреса по отношение на помощта, поискана от Байдън преди шест месеца. Това забавяне  подкопа доверието в глобалните стратегически ангажименти на САЩ.

Петролът задържа ръста след данните за резервите и очаквания за новите санкции

Цената на петрола отбеляза ръст, тъй като доклад показа по-ниски от очакваните запаси от суров петрол в САЩ и търговците проследиха напредъка към нови санкции срещу Иран. Brent беше стабилен над 88 долара за барел, след като поскъпна с 1,6% във вторник, докато Американският суров петрол беше близо до 83 долара. Американският петролен институт съобщи, че резервите от суров петрол в цялата страна са намалели с 3,2 милиона барела миналата седмица. Ако бъде потвърдено от официални данни по-късно в сряда, това ще бъде първият спад от пет седмици.

Междувременно Сенатът на САЩ прие по-строги мерки срещу Иран в отговор на неговата безпрецедентна атака срещу Израел по-рано този месец. Въпреки че някои азиатски рафинерии се подготвят за допълнителни проверки, не се очаква този ход да има значително въздействие върху пазара.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.