Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Великобритания изпраща още далекобойни ракети Storm Shadow на Украйна

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 23.04.2024 г.

10:30 | 23 април 2024
Обновен: 13:22 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Обединеното кралство ще изпрати още ракети с далечен обсег Storm Shadow на Украйна като част от най-големия пакет военна помощ за страната след нахлуването на Русия, заяви министър-председателят Риши Сунак.

Storm Shadow е прецизно управляема крилата ракета с обсег на стрелба над 250 км. Освен тях, Великобритания ще изпрати и над 1600 ударни ракети и ракети за противовъздушна отбрана. Пакетът възлиза на 500 млн. паунда, с което общата военна помощ на Великобритания за Украйна през тази финансова година достига 3 млрд. паунда.

"Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е от жизненоважно значение за нашата сигурност и за цяла Европа", заяви Сунак в изявление преди двудневното си пътуване в Полша и Германия, което започва днес. Ако на руския президент Владимир Путин "бъде позволено да успее в тази агресивна война, той няма да спре до полската граница", добави премиерът. Като част от новото финансиране Великобритания ще закупи и безпилотни летателни апарати, които ще бъдат изпратени в Украйна. По този начин ще се увеличат вътрешните вериги за доставка на отбранителни продукти. В пакета влизат и около 60 лодки, включващи морски рейдови кораби, водолазни катери и морски оръдия, както и над 400 превозни средства, включително автомобили "Хъски" и над 160 други бронирани превозни средства. Ще бъдат включени и около 4 млн. боеприпаса за малки оръжия.

Джо Байдън е заявил на украинския си колега Володимир Зеленски, че администрацията му ще предприеме бързи действия за разпределяне на помощта за сигурност, ако Сенатът одобри на пакета от помощи, включващ 61 млрд. долара за Киев.

По време на разговор в понеделник Байдън заяви, че САЩ се стремят бързо да изпратят помощ за бойното поле и противовъздушната отбрана. Това се казва в изявление на Белия дом. Двамата лидери обсъдиха и икономическата помощ на САЩ, която има за цел да помогне на Украйна да запази финансовата си стабилност по време на войната, съобщиха от Белия дом. Администрацията вече е започнала да подготвя пакет, който може да се отправи към Украйна веднага след като президентът подпише законопроекта.

Дори при очакваната допълнителна помощ от САЩ може да минат седмици, преди новата помощ да достигне до фронтовите линии. Според Зеленски сега Украйна има всички шансове да стабилизира ситуацията и да изземе инициативата.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.