Русия планира противодействие с дронове след последните удари по рафинерии

В събота Русия се сблъска с един от най-интензивните обстрели през годината, като прехвана около 50 дрона в осем региона от Белгород до Москва

14:30 | 20 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия засилва военното обучение за противодействие на безпилотни летателни апарати след многократните атаки на безпилотни летателни апарати в региони, съседни на Украйна, както и след ударите по цели - особено петролни рафинерии - много по-далеч от границата. 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу посети полигона на Московския военен окръг за брифинг от заместника на Юнус-Бек Евкуров относно план за тактическо обучение, което трябва да се проведе до 1 юни, за да се отработят умения за противодействие на безпилотни летателни апарати с огън от стрелково оръжие, съобщи Министерството на отбраната в изявление в Телеграм в събота.  

В събота Русия се сблъска с един от най-интензивните обстрели през годината, като прехвана около 50 дрона в осем региона от Белгород до Москва, съобщи министерството, без да уточнява какви са щетите. Губернаторът на Белгородска област, която граничи със Североизточна Украйна, заяви, че са загинали двама души.  

Нощната атака е последното доказателство, че борбата на Украйна срещу пълномащабното нахлуване на Русия е навлязла в нова фаза, противопоставяйки родни технологии на 2000-километровата ивица от петролни съоръжения предимно от съветската епоха. 

През тази година Украйна успя да насочи безпилотните си самолети към множество промишлени и енергийни обекти, в резултат на което износът на дизелово гориво от Русия спадна. 


Доставките на дизелово гориво в Русия намаляват. Износът на страната е под сезонната норма

По време на посещението си на полигона Шойгу разгледа и ново оборудване, включително безпилотни самолети с полезен товар до 200 килограма (440 фунта) и нов атакуващ квадрокоптер, който може да бъде оборудван с различни видове боеприпаси. 

Безпилотните летателни апарати и тяхното въоръжение са създадени от местни материали и компоненти, което позволява по-бързото им производство, заявиха от министерството. Шойгу също така заяви, че Русия ще създаде изследователски и производствен център за безпилотни летателни апарати и роботизирани системи.