Износът на Китай за Русия се срива на фона на заплахата от САЩ за санкции

Търговията на Турция с Русия също страда под натиска на санкциите, удряйки ключова линия за доставки за Москва

09:01 | 17 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай за Русия се срина през март, първият спад на годишна база от средата на 2022 г. на фона на нарастващите заплахи на САЩ за действия срещу Пекин, ако стоките помогнат за нахлуването на Москва в Украйна.

Президентът Владимир Путин може да повдигне необходимостта от увеличаване на обема на търговията по време на разговори с китайския лидер Си Дзинпин, когато посети Китай следващия месец, според лице, запознато с въпроса, пожелало анонимност при обсъждане на вътрешни проблеми. Русия разглежда забавянето като временно, каза лицето.

Износът на Китай за Русия е спаднал с почти 16% през март спрямо година по-рано, според данни на китайските митници. Това се случва, докато Русия е изправена пред задълбочаващи се трудности с международните плащания като цяло на фона на повишен риск от вторични санкции на САЩ за банки и фирми, обвинени в подпомагане на инвазията на Москва в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на искане за коментар.

Търговията между Русия и Китай достигна рекордните 240 милиарда долара миналата година, движена от китайския внос на руски петрол и износа на автомобили, индустриално оборудване и електроника.

Търговията на Турция с Русия също страда под натиска на санкциите, удряйки ключова линия за доставки за Москва, която според САЩ и Европейския съюз подхранва нейната военна машина.

Общият руски внос през март се е свил с 18% в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Банката на Русия.

По-силното сигнализиране от страна на САЩ за рисковете от вторични санкции, свързани с Русия, „означава, че уреждането на търговията отнема повече време и руските вносители все повече трябва да разчитат на нациите в Централна Азия, за да улеснят тази търговия“, каза икономистът за Русия на Bloomberg Economics Александър Исаков.

Москва и Пекин декларираха приятелство „без ограничения“, което досега помогна на Русия да устои на безпрецедентните международни санкции, откакто Путин нареди инвазията през февруари 2022 г. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че двете страни са се съгласили да работят за „двойно противодействие“ на САЩ и техните съюзници на разговори с китайския си колега Ван И в Пекин миналата седмица.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също беше в Китай миналата седмица и предупреди за „значителни последици“ за китайските банки и износители, ако укрепят военния капацитет на Русия, като каза, че ще „се изложат на риска от американски санкции“, ако го направят.

Това дойде дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост относно „подкрепата“ на Китай за отбранителната индустриална база на Русия в телефонен разговор със Си.

През декември Министерството на финансите обяви, че ще наложи вторични санкции на банки, които улесняват сделки, при които Русия доставя полупроводници, сачмени лагери и друго оборудване, необходимо за нейните военни - дори и да не знаят, че го правят.

Държавните банки в Китай затегнаха ограниченията върху финансирането на руски клиенти, след като САЩ разрешиха вторични санкции, казаха запознати хора през януари.

„Това показва, че някои от мерките, предприети от САЩ, имат разрушителен ефект, но е твърде рано да се каже колко трайни са те“, каза Александър Габуев, директор на Carnegie Russia Eurasia Center. „Най-вероятният изход е, че китайците ще бъдат по-предпазливи.“

Китайските банки в края на март започнаха да блокират плащания от руски компании, купуващи компоненти за електронно сглобяване, съобщи Комерсант на 4 април, цитирайки участници на пазара в Русия. Проблемите при прехвърлянето на средства за уреждане на фактури започнаха да засягат вносителите на китайски електронни стоки през декември, според вестника.