LME забрани нов руски метал, но се подготвя за наводнение от стари запаси

LME обмисляше да забрани руски доставки през 2022 г., но в крайна сметка се отказа от това с аргумента, че все още има достатъчно купувачи

09:01 | 14 април 2024
Автор: Джак Фарчи и Марк Бъртън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лондонската борса за метали (LME) забрани доставката на нов руски метал след санкциите, наложени от САЩ и Обединеното кралство, но остави отворена вратата за вълна от запасни количества, които могат да ударят пазара и да повишат риска от промени в цените.

Нито един руски метал, произведен от 13 април нататък, няма да отговаря на условията за доставка до LME, която играе централна роля в глобалния свят на металите като дом на референтни цени за всичко - от алуминий до цинк. Руски метал, произведен преди събота, все още ще бъде приеман, стига страните, които го доставят, да докажат по задоволителен за LME начин, че металът не е обект на санкциите.

Отговорът на LME означава, че тя се е придържала плътно към ограниченията, наложени от САЩ и Обединеното кралство, и е вероятно да възобнови дебата, който обхвана борсата след нахлуването на Русия в Украйна. Някои търговци и производители на метали твърдят, че борсата трябва да забрани всички руски материали, за да не бъде затрупана от потоп от нежелан метал, който според тях потиска цените и намалява полезността ѝ като глобален еталон.

В съобщение до членовете в събота главният изпълнителен директор на LME Матю Чембърлейн каза, че борсата признава, че санкциите могат да причинят несигурност, което да накара търговците да изхвърлят стари руски запаси на LME „като предпазен ход“.

Поради това, каза той, „възможно е относително голямо количество“ руски метал да бъде доставено на борсата.

LME призна, че голям дял от някои от нейните метали са подкрепени от руски метал (91% от алуминия на LME е с руски произход), но каза, че руският алуминий е продължил да се доставя от складовете на LME през януари, февруари и март, което показва, че „достатъчно значителна част от пазара все още желае да поеме доставка на руски алуминий“.

LME обмисляше да забрани руски доставки през 2022 г., но в крайна сметка се отказа от това с аргумента, че все още има достатъчно купувачи, желаещи да приемат доставката на метала. Докато Обединеното кралство наложи някои ограничения върху търговията с руски метали от британски субекти през декември, това включи изключение, позволяващо търговията на LME да продължи.

Борсата ще преглежда заявките за доставка на метал, произведен преди 13 април, за всеки отделен случай, докато членовете от Обединеното кралство, които искат да изтеглят стари запаси, също ще трябва да уведомят Министерството на бизнеса и търговията на Обединеното кралство, каза борсата.