Година след кризата с никела, Лондонската борса още не може да поправи щетите

Предстоят и добри новини, тъй като борсата планира да разреши търговията с никел през азиатските часове за първи път от кризата на 20 март, но не е ясно дали това ще има търсения ефект

18:55 | 9 март 2023
Автор:  Марк Бъртън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Една година след като инвеститори трябваше внезапно да плащат милиони, за да покрият къси позиции за сделки с никел, ситуация, която отекна в целия финансов свят, пазарът на никел на Лондонската борса за метали (LME) все още се опитва да се изправи на крака, пише Bloomberg.

Средните дневни обеми на търговия са по-малко от половината от нивата преди кризата, а броят на отворените договори е намалял с повече от една трета. Спадът в активността направи пазара уязвим на хаотични колебания и повдигна въпроси относно неговата жизнеспособност като място, където се определят референтните цени на един от най-важните метали в света.

Самата LME все още се справя с последиците. Тя ще бъде първата борса, която ще се сблъска с разследване от страна на британския регулаторен орган, и е засегната от множество нови съдебни искове от участници на пазара, които искат обезщетение за спорното ѝ решение да отмени сделки за милиарди долари в пика на ценовия скок на 8 март.

Въпреки че по-голямата част от никела в света се произвежда под различни форми от рафинирания метал, търгуван на LME, индустрията все още разчита на функциониращ пазар за хеджиране на ценови експозиции и за определяне на цена, която да се използва като референтна при сделки.

Лондонската борса за метали е "ангажирана с осигуряването на доверие в пазара на метали и ще продължи да работи с глобалните регулатори и участниците на пазара, за да подкрепи дългосрочното здраве, ефективност и устойчивост на пазара като цяло", се казва в изявлението.

Предстоят и добри новини, тъй като борсата планира да разреши търговията с никел през азиатските часове за първи път от кризата на 20 март, което се надява да повиши ликвидността. Засега обаче пазарът остава в неопределено положение.

Отстъпване

Решението от март миналата година да се отменят сделки на стойност 3,9 млрд. долара беше посрещнато с гняв от хедж фондовете, които се бяха възползвали от ръста на цените, а няколко известни инвеститори се зарекоха никога повече да не търгуват на лондонската борса.

Трейдърите се

Една година по-късно цялостният спад в търговската активност показва, че някои значими участници на физическия пазар също са се оттеглили. През октомври агенция Bloomberg съобщи, че магнатът Сян Гуанда, който е в центъра на кризата, се е опитвал да добави нови къси позиции като хеджиране на производството на никел на компанията си, но се е борил да убеди брокерите да обработват сделките.

Търговски трик

Настроенията на пазара на никел се промениха драстично през последната година. Свиването през март миналата година беше фокусирано върху голяма къса позиция, държана от Tsingshan Holding Group Co. на Сян, но то беше предизвикано от опасенията за потенциалното въздействие върху доставките от нахлуването на Русия в Украйна. Тези опасения се оказаха неоснователни - вместо това нарастващото производство от индонезийските операции на Tsingshan помогна на пазара да достигне до балонизиращ излишък.

Глобален удар

Цените на никела на борсата в Лондон са спаднали с повече от 20% през тази година и при $23 974 за тон в сряда са се понижили с повече от 75% от пика над $100 000 за тон, достигнат преди една година, преди ръководството да спре търговията и да отмени сделките за деня.

И все пак търговската активност все още не се е възстановила изцяло - през февруари среднодневните обеми са намалели с 56% на годишна база.

Огромни колебания

Лондонската борса за метали има план за връщане на индустриалните компании, които застраховат сделки и инвеститори, но неликвидните и непостоянни условия на търговия, които не могат да се преодолеят през последната година, постоянно напомнят за мащаба на предстоящото предизвикателство.

От кризата

От кризата насам пазарът на никел на Лондонската борса е отворен само през европейските часове за търговия и една от важните стъпки в плана за съживяване на дейността ще бъде дългоочакваното възобновяване на търговията през азиатските часове по-късно този месец. Но далеч не е ясно дали отварянето на пазара за по-дълго време ще даде значителен тласък на активността, тъй като търговията на конкурентния шанхайски пазар на никел също е засегната от кризата.

Свиване на запасите

Предизвикателствата пред LME отчасти се дължат на нарастващото разминаване на пазара - договорът на борсата се основава на рафиниран никелов метал, но по-голямата част от никела в света се произвежда и използва в различни, по-малко ценни форми. Запасите в складовата мрежа на LME са намалели до критични нива, като общите запаси са най-ниските от 2008 г. насам.

Криза, подхранвана

Докато производителите, сред които и Tsingshan, се надпреварват да строят заводи за производство на метал, който да бъде доставян на борсата, за да се облекчи бъдещото напрежение, други известни производители и потребители настояват за създаването на изцяло нов ценови критерий, който да е по-тясно свързан със суровините, които представляват по-голямата част от световното търсене и предлагане.