Търговията с никел в Лондон беше възобновена, но продължи броени минути

От Лондонската борса за метали съобщиха, че са спрели търговията, за да разследват техническия проблем с ценовия диапазон

10:47 | 16 март 2022
Обновен: 13:04 | 16 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на никела спадна с новия лимит от 5%, след като търговията на Лондонската борса за метали (LME) отвори, което според някои е признак, че краткото свиване, което предизвика хаос в металната индустрия може да отслабва, пише Bloomberg.

Спадът намалява разликата с договорите за никел на Шанхайската фючърсна борса, които продължиха да търгуват по време на спирането. Миналия вторник беше взето историческо решение за спиране на търговията след като спираловидното нарастване на цените накара някои брокери трябваше да плащат огромни обезпечения за мечи позиции, държани от водещия производител Tsingshan Group Holding Co.

Поевтиняването е знак, че историческото поскъпване предизвикано от многото къси позиции отслабва, след като Tsingshan осигури специално споразумение за застой със своите кредитори. Фондовите пазари бяха засегнати от вълна от продажби, след като Лондондската борса за метали спря търговията, за да успокои безпрецедентното поскъпване, което според нея представлява системна заплаха за пазара, въпреки че в сряда други метали си възвърнаха част от цените си.

Договорите на Shanghai Futures Exchange затвориха с 8,6% 37 048 долара за тон, но останаха под цените на LME преди отварянето на лондонския пазар.

Търговията обаче продължи едва няколко минути и беше спряна от борсовия оператор, който посочи като причина технически проблем с новия дневен лимит. Цената на метала незабавно спадна с максимално позволения лимит за деня след едноседмично прекъсване.

Някои от сделките бяха сключени на цена и под дневния лимит, което значи, че вероятно ще бъдат отменени от борсата.

От Лондонската борса за метали съобщиха, че са спрели търговията, за да разследват техническия проблем с ценовия диапазон.