Кремъл връща Русия 100 години назад, заяви президентът на "Норилск Никел" Потанин

Потанин, който вероятно е най-богатият руснак, призова за „мъдър“ отговор на санкциите

11:58 | 11 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Конфискуването на активите на компании, избягали от Русия след инвазията в Украйна, ще разбие доверието на инвеститорите за десетилетия и ще върне Русия в бедствените дни на болшевишката революция от 1917 г., каза металният магнат Владимир Потанин.

Потанин, най-големият акционер в "Норилск Никел", най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света, каза, че Русия трябва да реагира с прагматизъм на изключването си от цялата глобална икономика.

„Не трябва да се опитваме да „затръшнем вратата“, а да се стремим да запазим икономическата позиция на Русия на тези пазари, които толкова дълго култивирахме“, каза Потанин, 61-годишният президент на "Норилск Никел" и бивш първи вицепремиер на Русия, в приложението за съобщения Telegram.

Потанин има нетна стойност от 22,3 милиарда долара, най-голямото състояние сред руснаците, проследявани от Bloomberg Billionaires Index.

Потанин каза, че конфискуването на активи от компании, които са напуснали Русия, ще изгони инвеститорите в продължение на десетилетия.

„Това ще ни върне 100 години назад в 1917 г. и последствията – глобална липса на доверие в Русия от инвеститорите – ще усещаме в продължение на много десетилетия“, каза Потанин.

Руската икономика е изправена пред най-сериозната криза след падането на Съветския съюз през 1991 г., след като Западът наложи тежки санкции на почти цялата руска финансова и корпоративна система след инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари.

Руският премиер Михаил Мишустин каза на президента Владимир Путин в четвъртък, че правителството предлага да постави компании, които са напуснали Русия, във външна администрация.

Точните механизми за това са неясни, въпреки че в руския елит се води ожесточен дебат за това колко тежка трябва да бъде реакцията на Москва на западните санкции, казаха официални лица и бизнесмени.

Путин каза, че Русия ще остане отворена за бизнес и не възнамерява да се затваря от тези, които все още искат да правят бизнес.

Много не го правят - поне засега.

BP заяви миналия месец, че се отказва от дела си в руския производител на петрол "Роснефт", докато компании, вариращи от McDonald's и Coca-Cola до Toyota и IKEA и американски банкови гиганти от "Уолстрийт" като Goldman Sachc и JPMorgan затвориха бизнеса си в Русия. 

Затръшване на вратата

Възпитанието на Потанин като син на високопоставен съветски търговски служител и образованието в елитната дипломатическа академия на Москва винаги са го отличавали леко от другите олигарси, които се издигнаха в хаоса на 90-те години.

Приватизационните сделки по времето на президента Борис Елцин дадоха на Потанин и други олигарси контрол над някои от най-добрите активи на бившата суперсила, въпреки че влиянието им беше ерозирано при Путин, когато нова група от бивши шпиони постави някои от най-големите предприятия за производство на петрол в Русия под държавен контрол.

Освен че е най-големият производител на паладий и висококачествен никел в света, "Норилск Никел" е основен производител на платина и мед. Освен това произвежда кобалт, родий, сребро, злато, иридий, рутений, селен, телур и сяра.

Потанин предупреди, че някои страни използват санкциите като начин да избегнат конкуренцията, така че Москва трябва да вземе мъдри и обмислени решения.

Той също така призова за премахване на ограниченията за чуждестранна валута за плащане на купони по външния дълг на Русия, който според него възлиза на 480 милиарда долара, тъй като техническо неизпълнение на лихвените плащания може, каза той, да позволи искания за изплащане на пълната главница.

„Това се отнася изцяло и за големите публични компании“, каза Потанин. Русия заяви в неделя, че плащанията по държавни облигации ще зависят от санкциите. 

„Виждаме, че собствените икономики на Запада пострадаха от налагането на санкции срещу Русия. Затова трябва да бъдем по-мъдри и да избягваме сценарий, при който нашите санкции ни ударят“, каза Потанин.

Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е от съществено значение за гарантиране на руската сигурност, след като Съединените щати разшириха членството в НАТО до границите на Русия и подкрепиха прозападните лидери в Киев.

Украйна заявява, че се бори за съществуването си, докато Съединените щати и техните европейски и азиатски съюзници осъдиха руската инвазия. Китай призова за спокойствие.