Милиардерът, който стои зад големия дефицит на никел, продава стоманодобивни активи

През последните години Сян диверсифицира и разширява бизнеса си със стоманодобивен завод в Африка и завод за литий в Южна Америка

12:16 | 15 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tsingshan Holding Group Co., никеловият гигант, собственост на милиардера Сян Гуанда, е в напреднали преговори за продажба на някои от своите обекти за производство на стомана в Индонезия на China Baowu Steel Group Corp. като част от стратегическа ревизия, твърдят хора, запознати с преговорите, пише Bloomberg.

Контролираният от държавата Baowu, най-големият производител на необработена стомана в света, вероятно ще придобие контролни дялове в някои интегрирани производствени линии, притежавани от Tsingshan в индонезийския индустриален парк Morowali в провинция Централно Сулавеси, заявиха хората, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като обсъждат поверителна информация. 

Преговорите са започнали през април, а активите за продажба включват производствени инсталации за неръждаема стомана и никелов чугун. Сделката може да бъде на стойност от 3 до 4 млрд. долара, каза един от хората, като добави, че условията могат да се променят. Двете страни вече са се споразумели по няколко ключови условия и в момента обсъждат подробности като операциите и продажбите след придобиването. 

Big Nickel
Добив на никел в Индонезия. Индонезийският индустриален парк Моровали, управляван от Nickel Mines Ltd., в район Моровали, Централно Сулавеси, Индонезия. 16 март 2022 г. Снимка: Bloomberg LP. Индонезия, най-големият производител на никел в света, ще повиши производствения си капацитет на метала, след като цените се покачиха над 100 000 долара за тон, докато пазарът на въглища едва ли ще получи подобно облекчение.

Сян стана известен наскоро, след като залозите му, че цените на никела ще паднат, предизвикаха историческо свиване на Лондонската борса за метали по-рано тази година. Решението за продажба на част от индонезийските активи е предизвикано отчасти от преосмислянето на бъдещето на компанията от страна на Сян по време на свиването на цените, когато той е бил изправен пред милиарди долари загуби в резултат на пазарна оценка, твърдят запознати. Сделката с Baowu би засилила връзките с един от най-големите държавни производители на суровини в Китай, като същевременно би позволила на Tsingshan да запази значителна експозиция в стоманодобивния бизнес.

Представител на Baowu отказа коментар по електронната поща, а Tsingshan не отговори на многобройните искания за коментар.

Успешна сделка би увеличила годишния производствен капацитет на Baowu за неръждаема стомана до над 13 млн. тона, като добави 1 млн. тона в Индонезия, според изчисленията на Bloomberg, базирани на съществуващия капацитет на компанията и заводите, за които се водят преговори за придобиване. 

Baowu има амбицията да увеличи производството на неръждаема стомана до 15 млн. тона до края на 2023 г. и до 18 млн. тона до края на 2025 г. чрез заводи, притежавани съвместно с китайски местни и чуждестранни компании. Дейността на компанията се простира от западен Синдзян до източен Шандун и южен Гуандун в Китай. 

Baowu се превърна в най-големия производител на неръждаема стомана в Китай чрез серия от придобивания в рамките на консолидацията, подкрепена от китайското централно правителство. През 2020 г. тя придоби Shanxi Taigang Stainless Steel Co. и през последните няколко години закупи контролни дялове в други по-малки китайски вътрешни конкуренти.

Китай е най-голямата страна в света по производство и потребление на неръждаема стомана, благодарение на бързия икономически растеж през последните няколко десетилетия, който повиши търсенето на всичко - от антикорозионно оборудване до домакински уреди и съдове за хранене. Самостоятелни предприемачи като Сян допринесоха за рязкото увеличаване на доставките, като използваха нов метод за производство на сплавта, използвайки латеритни руди от около 2000 г., който също така намали производствените разходи. Неръждаемата стомана традиционно се преработва от рафиниран никел и въглеродна стомана.

Сян, известен като "големия играч" в китайските стокови среди, се прочу с дързостта си да прави големи залози с деривати върху цените на никела, но късите му сделки се оказаха зрелищно погрешни на фона на безпрецедентния скок на цените на метала през март. В крайна сметка той излезе от кризата, тъй като цените на никела спаднаха след поредица от мерки, предприети от неговите банки и лондонската борса. Сян също така каза на ръководителите, че компанията му има подкрепата на китайското правителство, въпреки че нямаше ясни доказателства за намеса на властите или на държавни предприятия за спасяване от проблеми. 

Решението на Tsingshan да продаде индонезийските активи на Baowu е взето и след години на тесни бизнес връзки с големи китайски производители на стомана, казват запознатите, като добавят, че обединението с Baowu вероятно ще укрепи позициите на Tsingshan и ще помогне за облекчаване на натиска върху паричните потоци.

Със сигурност Tsingshan все още ще запази господстващото си положение в Morowali с повече от 3 млн. тона годишен капацитет, който ще й остане след продажбата, докато Baowu все още ще зависи от управлението на Tsingshan в индустриалния парк. Като ранен проучвател на обекта, Tsingshan е бил домакин в Индонезия с фокус върху никела за десетки инвеститори, които са го последвали по-късно, включително Zhejiang Huayou Cobalt Co. и китайския производител на метали за батерии GEM Co.

В случай на сделка Baowu няма да бъде единственият инвеститор в индустриалната империя на Tsingshan. Тайванската компания за производство на метали Walsin Lihwa Corp. обяви сделка за придобиване на 29,5% от завода на Tsingshan в Индонезия Weda Bay Industrial Park за 146 млн. долара по-рано този месец, след друга подобна сделка, включваща инвестиция от 200 млн. долара.

През последните години Сян диверсифицира и разширява бизнеса си със стоманодобивен завод в Африка и завод за литий в Южна Америка. Ruipu Lanjun Energy Co., подразделение на Tsingshan, което произвежда батерии за електрически превозни средства, се стреми да се листне на борсата в Хонконг тази година.