Британските регулатори ще проверят действията на LME при хаоса с никела

Борсата отмени сделки за милиарди долари с аргумента, че ако не го направи, това би довело до множество неизпълнения

11:48 | 4 април 2022
Обновен: 16:33 | 4 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският финансов регулатор (FCA) и Банката на Англия ще предприемат прегледи на управлението, надзора на пазара и управлението на риска на Лондонската борса за метали (LME), след като огромна къса позиция доведе до седмици на сътресения, които парализираха пазара на никел.

LME спря търговията с никел на 8 март, след като цените се покачиха с 250% за малко повече от 24 часа. Най-противоречивото от действията ѝ бе, че след това борсата отмени сделки за милиарди долари с аргумента, че ако не го направи, това би довело до множество неизпълнения.

FCA ще прегледа спирането и възобновяването на пазара на никел, докато централната банка ще прегледа операциите на клиринговата къща на LME, според съвместно изявление в понеделник. LME каза отделно, че ще назначи независима страна, която да извърши собствен преглед на събитията, включително „пълен преглед на търговията“, който може да доведе до дисциплинарни действия, както и да разгледа потенциални мерки за пазарна реформа, съобщи Bloomberg.

Регулаторите също ще работят с фирми, които са заемали значителни позиции на пазара, за да оценят ефективността на тяхното управление на риска през периода, се казва в изявлението на FCA.

Късата позиция от миналия месец беше фокусирана върху китайския магнат Сиан Гуанда и неговата компания Tsingshan Holding Group Co., които направиха гигантски залог за по-ниски цени на никела и се сблъскаха със загуби за милиарди долари, когато пазарът се повиши. Tsingshan поддържа позицията си чрез около 10 банки и брокери, включително JPMorgan Chase & Co., Standard Chartered Plc и BNP Paribas SA, съобщи Bloomberg.

Борсата беше критикувана от инвеститори за справянето си с кризата. Докато LME каза, че ценовият скок представлява системен риск за нейния пазар, решението да се отменят няколко часа от сделки на най-високи цени също послужи като спасителна помощ за Tsingshan и нейните банки в размер на няколко милиарда долара.

„FCA възнамерява да преразгледа подхода на LME към управлението на спирането и възобновяването на пазара на никел, за да определи какви поуки могат да бъдат извлечени във връзка с управлението на LME и споразуменията за надзор на пазара“, се казва в изявлението.

FCA отговаря за надзора на LME като инвестиционна борса, докато Органът за пруденциално регулиране на Банката на Англия отговаря за надзора на LME Clear. Регулаторите също така призоваха за назначаване на така наречените квалифицирани лица - обикновено консултанти - за извършване на преглед по раздел 166.

В края на прегледа от квалифициран човек, FCA може да нареди на LME да промени начина, по който прави бизнес. Тъй като това все още не е принудително действие, все още не могат да се налагат глоби.

В исторически план FCA е имала тенденция да оставя повечето от големите решения и контрола върху пазарните злоупотреби на борсата. Последното голямо принудително действие, предприето от FCA (или неговите предшественици) срещу компания във връзка с дейността й на LME, беше преди повече от две десетилетия, след скандала с търговеца на мед Sumitomo.

Отделно LME заяви, че планира да повиши прозрачността на своите пазари, като принуди членовете да разкриват позиции "извън борсата" на своите клиенти. Борсата прави това в никела от средата на март, но сега ще разшири правилото до всички метали.

Извънборсовият пазар беше под нарастващ фокус след сътресенията при никела, тъй като Сиан държеше повечето си позиции извън борсата. LME заяви, че е нямала „видимост“ на голямата извънборсова къса позиция на пазара на никел преди 8 март.

LME също се съгласи да „укрепи управлението си“ чрез назначаване на допълнителни независими директори, според изявлението на регулаторите.