JPMorgan преразглежда експозицията си към суровини след хаоса с никела

Всяко отдръпване на банката ще бъде шок за фондови пазари, които вече страдат от драматичен спад на ликвидността

11:12 | 5 април 2022
Обновен: 14:14 | 5 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

JPMorgan Chase & Co. преразглежда бизнеса си с някои клиенти в сектора на суровините след хаоса с късите позиции върху никела от миналия месец. Този ход заплашва да доведе до изтичане на повече ликвидност от сектора, посочва Bloomberg.

Според запознати висшето ръководство на JPMorgan е поискало от екипи по целия свят да извършат нова комплексна проверка на някои съществуващи клиенти, включително търговци на метали и рафинерии на петрол. Извършват се и оценки на риска на някои финансови функции, заявиха служители, които пожелаха да запазят анонимност, тъй като информацията е поверителна.

Американската банка е един от най-големите играчи на световните фондови пазари и най-големият в областта на металите. Тя беше и основен участник в скока на цените на никела, който разтърси Лондонската борса за метали миналия месец. Банката е най-големият контрагент на Tsingshan Holding Group Co., най-крупният производител на метала в света, който е в центъра на хаоса с късите позиции.

Според други служители, запознати с позицията на банката, JPMorgan вече е наблюдавала и коригирала експозицията си към суровини на фона на повишената волатилност на пазара преди покриването на късите позиции при никела. След скока на цената на никела в началото на март банката е извършила по-задълбочен анализ, допълват от банката.

"В съответствие с предпазливото управление на риска през цялата тази година правихме преглед на рисковете в светлината на значителните пазарни събития и ще продължим да го правим на всички пазари, но оставаме ангажирани с нашия бизнес със суровини", се казва в изявление на JPMorgan. 

Всяко отдръпване на банката ще дойде в особено труден момент за фондовите пазари, които вече страдат от драстичен спад на ликвидността, тъй като високите цени и бурните колебания принуждават търговците да се отдръпнат.

Въпреки че прегледът обхваща клиенти от целия суровинен бизнес на JPMorgan, той е фокусиран върху цветните метали и бизнеса, свързан с търговията на Лондонската борса за метали (LME), казаха представителите на банката. Един от въпросите, които се проучват от банката, е как да се направи стрес тест на бизнеса за безпрецедентни сътресения като това, което се случи при никела.

Не е ясно какъв ще бъде резултатът от прегледа, но е възможно той да доведе до ограничаване на дейността на JPMorgan в областта на суровините. Кредиторът вече е намалил експозицията си на пазара на никел, казват служителите. Освен това той изисква допълнително одобрение от ръководството за нови финансови сделки в областта на металите.

Покриването на късите позиции на никела разтърси суровинния сектор, като LME заяви, че то е създало "системен риск" за пазара. В отговор на това някои банки временно преустановиха финансирането на суровини в Азия в началото на миналия месец, според търговци на физически активи, базирани в Сингапур и Китай, които обикновено вземат заеми от засегнатите банки. Някои от търговците все още не могат да получат достъп до финансиране от тези банки, сред които е и JPMorgan, и им е било казано, че причината за това е, че кредиторите преразглеждат бизнеса си със суровини.

Засегнатите сделки включват репо сделки с банки, при които търговците използват своите запаси, за да получат финансиране.

Около 50 000 тона от общата къса позиция на Tsingshan от над 150 000 тона никел е била задържана чрез извънборсова сделка с JPMorgan, съобщи Bloomberg миналия месец.

Китайската компания изпитваше затруднения да плати допълнителното обезпечение, след като никелът поскъпна с цели 250% за малко повече от 24 часа, но получи облекчение, след като търговията беше спряна за една седмица, сделките на най-високите цени бяха анулирани, а банките ѝ - начело с JPMorgan - се съгласиха да не правят по-нататъшни искания за допълнително обезпечение. 

Въз основа на данните за 50 000 тона Tsingshan е дължала на JPMorgan около 1 млрд. долара марж в деня преди спирането на търговията. Ако цената на никела беше продължила да се покачва, експозицията на банката към Tsingshan можеше да нарасне с още милиарди долари.

Пазарът на никел се стабилизира донякъде, но въпросът с късата позиция на Tsingshan все още не е решен. Компанията покри част от нея, като закупи договори за никел, но все още има голям залог за спад на цените, както Bloomberg посочи по-рано.