Goldman очаква цените на кобалт, литий, никел да паднат

Пол Уолъс, репортер за петрола на Bloomberg

15:30 | 30 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Goldman Sachs казва, че цената на трите ценни метала – кобалт, литий и никел ще паднат в следващите 2г, след като инвеститорите, които искат да имат експозиция към зеления преход се увеличат бързо. Суровият Брент мина 122 долара в понеделник след като Китай облекчи някои от локдауните и ЕС продължи усилията за постигане на споразумение по забраната за внос на руски газ. При нас е Пол Уолъс, репортер за петрола на Bloomberg. Да започнем с бележката на Goldman. Малко по-мечи настроени са за тези метали. Но какво ги кара да мислят така?

Имахме огромен ръст при всякакви суровини в последните 2г. след най-лошата част от пандемията. Но не и при материалите за батерии. Сега при тях има огромен ръст, както пише и Goldman за трите метала. Кобалт, литий и никел.

Банката казва, че засега този ръст ще започне да се понижава и евентуално цените ще паднат в следващите 2г. Те не са първите, които го казват.

Например Citi Group също казаха това преди време.

Интересното е обаче, че перспективите за тези метали остават изключително добри, без значение с кого говориш, заради енергийния преход.

Заради факта, че батериите ще се използват все повече в електромобили и слънчеви инсталации. Засега обаче според Goldman поне нещата не са оптимистични.

Има ли нещо подобно при останалите индустриални метали като мед и желязна руда или тук имаме уникален случай при металите за батерии?

Мисля, че това вероятно е нещо, което ще се случи и извън трите метала за батерии, това биха казали анализаторите. Самият Goldman казва, че трите имат нещо специално – появата на повече предлагане по света.

Доста силно увеличение на предлагането има и при трите метала.

При медта обаче не е така. Пазарът на мед все още се смята за много затегнат в следващите 2г.

Въпросът е, че от 2г инвеститорите се засилиха толкова бързо към суровините и продължават да го правят и тази година. Особено след като Русия нахлу в Украйна. Мисля, че това е знак, че инвеститорите сега си казват, че след като вълната от интерес беше много силна, вероятно предстои леко да отслабне.