Пазарът на никел остава почти изцяло парализиран  

Инвеститорите започват да задават въпрос дали Лондонската борса за метали ще запази водещата си роля в сектора

19:00 | 29 март 2022
Обновен: 21:06 | 29 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изтъргуваните обеми никел на Лондонската борса за метали продължават да се сриват след историческото покриване на къси позиции, което доведе до криза с ликвидността на пазара на една от най-важните индустриални суровини, пише Марк Бъртън за Bloomberg.  

Лондонската борса за метали (LME) спря търговията с никел и отмени трансакции за близо 4 млрд. долара по-рано този месец след като цените скочиха с 250% за под 2 дни. Целта беше да бъдат предпазени брокерите от огромните обезпечения, които дължаха Tsingshan Holding Group Co и останалите трейдъри с къси позиции. След хаотичните усилия за възобновяване на търговията през последните 2 седмици никелът се луташе между горния и долния диапазон на новото дневно ограничения в цената, което трябваше да ограничи невижданата волатилност.  

Независимо от усилията, пазарът остава почти изцяло парализиран, дори в дните, в които цените се задържат в рамките на дневното колебание от 15%.

През първия час от търговията във вторник бяха изтъргувани едва 210 лота, което е с близо 60% по-малко за това време на деня спрямо средното ниво за последните 90-дни преди търговията да бъде прекъсната.  

„Лондондската борса за метали има нужда никелът да се търгува няколко дни като истинска суровина,“ каза Колин Хамилтън, управляващ директор суровинни проучвания в BMO Capital Markets.

Миналата седмица собственикът на Tsingshan Сиян Гуанда започна да купува договори на Лондонската борса за метали, за да намали огромните си къси позиции, но бизнесменът и неговите партньори намалиха само част от общите си къси позиции и все още държаха големи залози за падащи цени, съобщи Bloomberg миналата седмица . Много други промишлени компании и физически търговци също имат големи къси позиции на пазара.

Намаляващата ликвидност представлява ескалираща криза за производители и потребители, които разчитат на борсата, за да хеджират своя ценови риск.

Употребата на батериите за електрически превозни средства нараства бързо, а неликвидните условия за търговия на LME заплашват да влошат нестабилността на производителите на автомобили. Те и без това се борят със съкрушителен ръст в цените на метала използван за батерии от почти година. Стоманодобивната индустрия, която е другият голям потребител на никел също изнемогва заради поскъпването.

По-важният въпрос сред основните потребители е дали 145-годишната борса все още е жизнеспособен ценообразуващ механизъм за индустриалните компании, които се стремят да хеджират ценовия си риск, както и за търговците и инвеститорите, които помогнаха за превръщането на никела в един от най-успешните на борсата договори.

Тенденцията не се ограничава само до никела. Обемите на търговия намаляха значително на по-големите пазари на мед и алуминий след противоречивата намеса на LME по-рано този месец и кризата повдигна въпроси относно статута на борсата като световен еталонен пазар за фючърси.