LME разреши движения в цените на никела до 12%

Пол Алън, Bloomberg

11:00 | 18 март 2022
Обновен: 13:09 | 18 март 2022
Преводач: Мария Попова

Лондонската борса за метали заяви, че ще разреши движения в цените на никела до 12% след като фючърсите се сринаха максимално за втори ден. Във вторник цените се понижиха с предходното ограничение от 8% след трудното начало при отварянето. Фючърсите за никел са се сринали с 58% от върха достигнат на 8 март. Изтъргувани са само няколко контракта поради липсата на купувачи.

САЩ предупреждават, че Владимир Путин би могъл да заплаши с употреба на ядрено оръжие, ако руската инвазия в Украйна се проточи. Пентагонът заяви, че войната застрашава човешките ресурси на Москва, намалява оръжейния арсенал и Путин би могъл да използва заплахата, за да покаже силата на Русия. От Кремъл отрекоха да има значителен напредък в разговорите с Украйна за прекратяване на огъня и обвиниха Киев за забавянето в преговорите.

През миналия месец потребителските цени в Япония са нараснали с най-бърз темп за последните две години. Това е признак, че икономиката не е имунизирана срещу растяща инфлация, макар тя да остава доста под целта на централната банка. С изключение на храните, останалите цени са нараснали с 0,6% през февруари на годишна база. Това се дължи основно на растящите цени на енергията. Японската централна банка запазва паричните стимули без промяна.

Бившият президент на Перу, Фухимори ще бъде освободен от затвора, където излежаваше 25 годишна присъда за нарушаване на човешките права. Конституционният съд одобри освобождаването му като възстанови решението за освобождаването му по хуманни причини прието през 2017. Фухимори влезе в затвора през 2007 заради жестокости извършени през войната срещу бунтовниците през 90-те години.