МВФ поиска промени в Лондонската борса за метали след фиаското с никела

Множество британски регулатори разследват хаоса от февруари

17:00 | 20 април 2022
Обновен: 19:27 | 20 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд заяви, че системите за управление на Лондонската борса за метали (LME) трябва да бъдат подсилени. Причина за изказването е изплащането на огромни обезпечения за къси позиции, което през миналия месец парализира за 6 дни работата на най-големия пазар за никел в света, а сделки за милиарди долари бяха отменени, предава Bloomberg.

Управлението на борсата беше разкритикувано от инвеститори заради реакцията им към кризата. Тогава цените се увеличиха с 250% за по-малко от 2 дни, а в основата на кризата попадна китайската компания за производство на никел и неръждаема стомана Tsingshan Holding Group Co. От МВФ подчертаха, че хаосът на пазара на никел е част от по-широките рискове на суровинните пазари.

Механизмите за управление на Лондонската борса за метали трябва да бъдат подсилени, за да се справят с конфликта на интереси. Трябва да бъдат приложени мерки, които да не позволяват концентрацията на сделките да се отрази негативно на свободните и справедливи пазари,“ се казва в доклада на МВФ за Глобална финансова стабилност публикуван във вторник.

По това време от ръководството на борсата заявиха, че са предприели действия, след като скокът на цената на никела представлява системен риск за пазара. Трябва да се отбележи, че решението да бъдат анулирани сделки сключвани в продължение на няколко часа на най-високи цени също послужи като спасителен пояс за Tsingshan и неговите кредитори в размер на няколко милиарда долара. Този месец Управлението за финансово поведение на Обединеното кралство и Централната банка на Англия обявиха, че започват разследване на управлението, надзора на пазара и управлението на риска на LME и нейната клирингова къща. Самата LME също ще проведе независим преглед на събитията.

В по-широк план централните банки и другите регулаторни органи започват да обръщат все по-голямо внимание на заплахата, че нестабилността на суровинните пазари и опасенията за ликвидност могат да се прехвърлят върху други финансови пазари.

В доклада си МВФ заяви, че сътресенията в LME повишават риска борсовите договори да мигрират към по-непрозрачния извънборсов пазар. При никела значителна част от голямата къса позиция на Tsingshan беше задържана извън борсата в двустранни сделки с банки като JPMorgan Chase & Co., съобщи Bloomberg.

„Надзорните органи и регулаторите трябва да обмислят повишаване на прозрачността както на борсовите, така и на извънборсовите пазари, за да предотвратят натрупването на концентрирани позиции и по този начин да ограничат последиците за финансовата стабилност“, казаха от МВФ.

В доклада на организацията се повтарят коментарите на пазарния регулатор на Обединеното кралство, че борсите трябва да гарантират устойчивостта на техните операционни системи - рестартирането на пазара на никел в средата на март беше белязано от серия от проблеми със спиране и стартиране.

„Борсите и клиринговите къщи на централните контрагенти също трябва да гарантират стабилността и устойчивостта на своите информационни технологични системи, за да издържат на настоящите условия на търговия“, каза МВФ.

LME не отговори веднага на запитване по имейл за коментар.