LME е изправена пред серия съдебни дела заради кризата с никела

Най-скандалното действие на LME по време на кризата бе да отмени сделки за около 3.9 млрд. долара

17:37 | 17 септември 2022
Обновен: 17:43 | 17 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лондонската борса за метали (LME) е изправена пред съдебно дело от група фирми, включително хедж фонда AQR Capital Management LLC, заради решението си да отмени сделки на стойност милиарди долари заради огромни къси позиции при никела.

AQR, DRW Commodities LLC, Flow Traders BV, Capstone Investment Advisors LLC, Winton Capital Management Ltd. подадоха иск в търговския съд в Лондон срещу LME, според съдебните записи, публикувани тази седмица.

LME вече е изправена пред съдебни дела от Jane Street и Elliott Investment Management на Пол Сингър за действията ѝ по време на мартенската никелова криза, когато фючърсите скочиха с 250% за малко повече от 24 часа при масивно свиване, центрирано около голяма къса позиция, държана от никеловия магнат Сиан Гуанда. LME отговори, като спря пазара за една седмица и - най-противоречивото - отмени сделки, направени на най-високите цени, за около 3,9 милиарда долара.

Кризата разтърси металургичната индустрия и постави LME в светлината на глобалните прожектори, като критиците варират от Международния валутен фонд до Кен Грифин от Citadel Securities. Пазарът на никел на LME все още не се е върнал към нормалното, като обемите на търговия са останали на рязко по-ниски нива, а отношенията на борсата с много от нейните потребители остават напрегнати. Регулаторите на Обединеното кралство също обявиха разследвания на LME и нейната клирингова къща.

Действието все още не съдържа никакви публични документи, излагащи подробности за иска, но говорител на Winton каза, че е свързано с решението на LME да отмени сделките с никел, „което причини значителни загуби за много участници на пазара“.

„Фирмите искат разкриване на определени документи, свързани с органите за вземане на решения на LME Group и съответните комуникации с участниците на пазара, за да ни позволят да оценим нашата правна позиция“, каза говорителят, цитирайки „безпрецедентното решение за анулиране на договорени сделки“, както и „ограничените разкрития на LME относно нейните действия“.

Главният инвестиционен директор на AQR Клифърд Анес беше сред най-гласните критици на действията на LME по време на кризата с никела, описвайки събитията като „едно от най-лошите неща, които някога съм виждал“.

LME заяви, че счита последното действие за неоснователно.

„Тези документи са издадени единствено с цел търсене на разкриване преди действие от LME и LME Clear“, каза говорител. „Очакваме с нетърпение да изложим аргументите си, противопоставящи се на заявлението своевременно.“