Търговци и банки сключват сделки с руски метали, като табуто изчезва

Няма общи ограничения от западните правителства върху търговията с руски метали и сделките не включват компании, които са под американски или европейски санкции.

09:01 | 30 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Близо две години след нахлуването в Украйна шепа западни банки и търговци от Citigroup Inc. до Trafigura Group са все по-склонни да сключват нови сделки за руски метали, като се възползват от възможностите за печалба, докато конкурентите се въздържат.

Сделките показват как някои търговци се справят в дебрите на санкциите и други ограничения срещу Русия, за да запазят достъпа до природните ѝ ресурси, на фона на противоречиви съобщения от западните столици за това дали искат компаниите да боравят с руски стоки. Във време, когато мнозина се борят да правят пари от търговията с метали, сделките, включващи руски доставки, са една от малкото области, където е възможно да се направи солидна печалба, според ръководителя на една търговска къща, говорейки частно.

Няма общи ограничения от западните правителства върху търговията с руски метали и сделките не включват компании, които са под американски или европейски санкции. Статутът на руския материал обаче е напрегната тема в света на металите, тъй като много западни купувачи се отдръпнаха - което доведе до рязко увеличение на продажбите за Азия - докато съперничещите производители лобираха безуспешно дори несанкционираните доставки да бъдат забранени от LME.

Сега период на несигурност относно правния и морален статут на търговията с руски метали отстъпва място на по-голяма стабилност 20 месеца след нахлуването в Украйна.

Сред търговските къщи Trafigura активно търси нови сделки за покупка и продажба на руски метал, според хора, запознати с въпроса, тъй като се опитва да открадне позиции от конкурента Glencore Plc - който остава основен купувач на руски алуминий, но заяви, че няма да прави нов бизнес в страната.

А на Лондонската метална борса (LME) финансови компании, включително Citi и Squarepoint Capital LLP, купуват големи количества руски алуминий, който сега доминира в запасите на борсата.

Топ търговците на метали са възприели различни позиции. Glencore заяви през март 2022 г., че „няма да влиза в нов търговски бизнес по отношение на стоки с руски произход“, въпреки че запазва голям дългосрочен договор за закупуване на алуминий от United Co. Rusal International PJSC. Компанията също така е продължила да купува мед от Русия и да доставя алуминиев оксид на Русия след избухването на войната, според търговски данни.

„Тези транзакции са част от договори, които са били в сила преди избухването на войната в Украйна и са в съответствие с нашата политика по отношение на руските бизнес дейности, която беше въведена в края на март 2022 г.“, каза говорител. „Glencore не е предприела нови бизнес дейности с руски компании от избухването на войната.“

Trafigura, от друга страна, активно търси нови сделки в руската металургична индустрия, според няколко души, запознати с въпроса, които пожелаха анонимност, тъй като дискусиите са чувствителни. Тя сключи срочна сделка за закупуване на над 100 000 тона мед от MMC Norilsk Nickel PJSC и също така купува значителни количества никел от руската компания, което я прави един от най-големите клиенти на минния гигант, казаха хората.

Trafigura сключи споразумение за закупуване на близо 200 000 тона алуминий от Rusal тази година, в пряко предизвикателство към Glencore, казаха различни източници, запознати с въпроса.

Търговската компания също така наддава за спечелване на дългосрочен договор за закупуване на цинковата руда, която ще се произвежда от обширната мина "Озерное" в Сибир, която трябва да започне производство през следващите няколко месеца и ще бъде една от най-големите цинкови мини в света, след като започне да произвежда с пълен капацитет, казаха други хора. Други компании, които искат да купят от мината, включват швейцарската търговска къща Open Mineral, както и две китайски компании, каза един от хората.

IXM, третият по големина търговец на метали след Glencore и Trafigura, не прави никакъв бизнес в Русия, каза главният изпълнителен директор Кени Айвс в скорошно интервю. „Купуваме ли руски метал извън Русия? Да, ние го правим. И смятам да продължа да купувам руски метал извън Русия, при условие че можем и нашите конкуренти правят същото“, каза той.

Междувременно Red Metal AG, швейцарска търговска компания, която беше значителен купувач на руска мед, сега прекрати този бизнес, според управляващия директор Милан Попович. „Red Metal AG напълно прекрати всички договори с руски доставчици и последната доставка, която получихме, беше на 6 септември 2023 г.“, каза той, добавяйки, че сега компанията ще се фокусира върху други страни, включително Сърбия, Узбекистан, Монголия, Китай и Казахстан.

Съществува подобна вариация в политиките на банковата индустрия. Много малко банки са готови да финансират покупката на руски метали директно от руска компания, според търговци и банкери, поради опасения, вариращи от потенциално излагане на санкции до логистични затруднения и етични и репутационни проблеми.

Но след като руският метал е доставен на LME, през последните месеци някои банки са все по-склонни да го купуват - с аргумента, че има разлика между финансирането на търговия, включваща руско дружество, и закупуването на метал чрез основната борса в света.

Например Citi е един от най-активните купувачи на руски алуминий на LME през последните месеци. Банката доскоро избягваше метали, произведени от Rusal, съобщи Bloomberg през август, но сега е щастлива като основен участник на LME да поеме доставката на руски метал, ако идва през борсата.

Други големи банки на пазарите на метали, които възприеха подобна позиция, включват ICBC Standard Bank Plc и Macquarie Group Ltd., като и двете са готови да финансират руски метал, ако той бъде доставен на LME, според хора, запознати с въпроса.

Не само банките купуват руски метал на LME: хедж фондът Squarepoint купи около 50 000 тона алуминий, по-голямата част от който е руски, като залог на пазара, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Покупките са в основата на пазара за руски алуминий в момент, когато някои от конкурентите на Rusal предупредиха, че LME рискува да бъде наводнена от руски метал, който никой няма да купи. В консултация преди година LME разгледа и отхвърли този аргумент: в крайна сметка реши да продължи да приема руски метал.

Все пак някои банки заемат по-предпазлива позиция. Bank of Montreal, например, изобщо няма да финансира руски метал, според човек, запознат с въпроса. Ако търговците на банката получат варанти за руски метал в системата за сетълмент на LME, те незабавно ги препродават, каза лицето.

Пресслужбите на Rusal, Norilsk Nickel и Ozernaya Mining Company не отговориха на искания за коментар. Говорителите на Trafigura, Citi, ICBC Standard Bank, Macquarie и BMO отказаха коментар. Open Mineral, която е подкрепена от суверенния фонд на Обединените арабски емирства Mubadala, извършва руския си бизнес чрез юридическо лице в ОАЕ, според лице, запознато с въпроса.