Доставките на петрол от Русия скочиха до най-високото си ниво от почти година

Износът набъбна до 3,95 милиона барела на ден през седмицата до 14 април

19:00 | 16 април 2024
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на руски суров петрол по море скочи до 11-месечен връх през втората седмица на април с потоци от всички големи пристанища близо до пиковите нива.

Скокът от миналата седмица изстреля общите седмични потоци до най-високото ниво от май 2023 г. насам - ниво, което е надвишено само два пъти от началото на 2022 г. - показват данни от проследяване на плавателни съдове, събрани от Bloomberg. По-малко променливата четириседмична средна стойност също се повиши рязко, достигайки най-високата си стойност от началото на юни.

Седмичните доставки бяха доста над целта за този месец, която е част от по-широките усилия на алианса ОПЕК+ за ограничаване на доставките и поддържане на цените.

Товарите от Приморск, Уст-Луга, Новоросийск и Козмино бяха близо до исторически върхове. Приморск на Балтийско море обработи 10 танкера през три от последните четири седмици, което вероятно отразява отклоняване към износ на суров петрол, който би бил преработен в рафинерии, ударени от украински дронове. Пристанището не е обработвало повече от 11 танкера за една седмица по данни от началото на 2022 г. Темповете на рафиниране намаляват близо до 11-месечно дъно, докато ремонтите продължават.

Скокът в потоците, съчетан с по-високите цени на сорта Urals, увеличи печалбите на Москва от петрола. Брутната стойност на износа на суров петрол се повиши до 2,15 милиарда долара за седемте дни до 14 април от 1,82 милиарда долара преди това. Средният доход за четири седмици добави около 170 милиона долара до 1,92 милиарда долара на седмица.

Отделно четириседмичните средни доставки за Азия продължиха да се покачват, следвайки модел, подобен на този, наблюдаван по същото време миналата година. След това доставките за Азия - предимно Китай и Индия - достигнаха връх от 3,6 милиона барела на ден през четирите седмици до 14 май, преди да спаднат с около 1 милион барела на ден през следващите три месеца.

Натрупването на руския суров петрол Sokol, след като беше отказан от индийските рафинерии, вече почти изчезна. Около 9,1 милиона барела, половината от общото количество, са доставени в рафинерии в Китай. Други 7 милиона барела намират пътя си обратно към Индия. Два товара са доставени в Пакистан.

Това оставя само 1,4 милиона барела да покажат дестинация, с още 700 000 барела в танкер, който е закотвен край източното крайбрежие на Индия от началото на април. Всички товари на Sokol, натоварени от средата на февруари, се отправиха директно към Китай.

Потоци по дестинация

Потоците суров петрол по море от Русия през седмицата до 14 април нараснаха с 560 000 барела на ден до 3,95 милиона, достигайки най-високата си стойност от май 2023 г. По-малко нестабилната средна стойност за четири седмици също скочи с около 250 000 барела на ден до 3,66 милиона до най-високото от юни.

Седмичните доставки бяха с около 365 000 барела на ден по-високи от средното, наблюдавано през май и юни, или с около 490 000 барела на ден над априлската цел на Русия, която е част от по-широките усилия на алианса ОПЕК+ да ограничи доставките и да подкрепи цените. Средната стойност за четири седмици беше около 200 000 барела на ден над целта.

Русия каза, че ще намали износа на суров петрол през април със 121 000 барела на ден от средното им ниво за май-юни като част от по-широката инициатива на ОПЕК+, тъй като Москва прехвърля по-голяма част от тежестта върху производствените цели, които се предпочитат от други членове на групата. Доставките по море през първите три месеца на годината надхвърлиха целевото ниво на Русия само с 16 000 барела на ден.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които минават транзитно през Русия за износ през черноморското пристанище Новоросийск и балтийското Уст-Луга и не са обект на санкции на Европейския съюз или ценови таван.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се повишиха до 3,34 милиона барела на ден през четирите седмици до 14 април, спрямо 3,09 милиона през предходния четириседмичен период, до най-високото ниво от юни 2023 г.

Около 1,36 милиона барела на ден суров петрол бяха натоварени на танкери, пътуващи за Китай. Вносът по море на азиатската нация се увеличава с около 800 000 барела на ден суров петрол, доставян от Русия по тръбопроводи, директно или през Казахстан.

Потоците на кораби, сигнализиращи за дестинации в Индия, са средно около 1,53 милиона барела на ден.

Цифрите както за Китай, така и за Индия ще се повишат в процеса на изясняване на портовете за разтоварване за кораби, които в момента не показват крайни дестинации.

Еквивалентът на около 365 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, които се движат с около 80 000 барела на ден през четирите седмици до 14 април, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат преместени от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море, край бреговете на Гърция или наскоро край Сохар в Оман.

Европа и Турция

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спрян.

След като потоците към България бяха спрени в края на миналата година, Турция вече е единственият пазар на къси разстояния за пратки от западните пристанища на Русия.

Износът за Турция беше стабилен на 323 000 барела на ден през четирите седмици до 14 април, спад от 400 000 барела на ден в периода до 31 март.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Експортна стойност

След премахването на експортното мито върху руския суров петрол, ние започнахме да проследяваме брутната стойност на износа на суров петрол по море, използвайки данни за цените на Argus Media и нашето собствено проследяване на танкери.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол скочи до 2,15 милиарда долара през седемте дни до 14 април от 1,82 милиарда долара в периода до 7 април. Четириседмичният среден доход също се повиши, като се повиши с около 170 милиона долара до 1,92 милиарда долара на седмица. Средната стойност за четири седмици все още е под своя връх от 2,17 милиарда долара на седмица, достигнат в периода до 19 юни 2022 г. Най-високата стойност, която достигна миналата година, беше 2 милиарда долара на седмица в периода до 22 октомври.

През първите четири седмици, след като в началото на декември 2022 г. ценовата граница на страните от Г-7 за износа на руски суров петрол влезе в сила, стойността на морските потоци падна до минимум от 930 милиона долара на седмица, но скоро се възстанови.

Графиката по-горе показва брутната стойност на морския износ на петрол от Русия на седмична и четириседмична средна база.

Експортното мито беше премахнато в края на 2023 г. като част от дългосрочните планове на Русия за данъчна реформа.

Корабите, напускащи руските пристанища

Следващата таблица показва броя на корабите, напускащи всеки експортен терминал.

Общо 36 танкера са натоварили 27,6 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 14 април, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е увеличение с около 3,9 милиона барела спрямо предходната седмица и най-високото общо седмично количество от май 2023 г.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. През седмицата не са натоварвани товари на KEBCO.