Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ако САЩ притиснат Китай за иранския петрол, може да има по-силен удар по Израел

Николай Шуманов, финансов анализатор, "Бизнес старт", 16.04.2024 г.

10:15 | 16 април 2024
Обновен: 11:07 | 16 април 2024
Автор: Даниел Николов

Атаката на Иран срещу Израел през уикенда вече беше очаквана от пазарите, така че нямаше директен ефект върху цената на петрола. Ако напрежението в Близкия изток ескалира, петролът може да поскъпне над 100 долара за барел, но за момента не се очакват по-сериозен отговор на Израел директно срещу Иран. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 
При включване на САЩ в конфликта, няма как да се прогнозира цената на петрола, каза Шуманов. "Там не знаем кой друг съюзник на Иран би се включил, а знаем, че тя има сериозно подкрепа. Може да не се включат с въоръжени сили, но Китай и Русия могат да подпомогнат Иран по един или друг начин финансово."
 
 В коментар за предложенията в САЩ да се окаже натиск върху Китай, за да спре да внася ирански петрол, Шуманов каза, че това би било много трудно да се приложи на практика. Ако САЩ наложат санкции на китайски банки, които обслужват покупките, "напрежението би било много по-голямо в Близкия изток и Иран би бил подтикнат да извърши по-сериозни действия срещу Израел. Това е нож с две остриета", каза Шуманов.
 
При ескалация Иран има възможността да затвори Ормузкия проток, през който минават не само петрол, но и доставките на втечнен газ от Катар за западните държави, каза Шуманов.
 
 "Иран със сигурност биха предприели такова нещо, за да наранят международната търговия, да се види увеличение на инфлацията, да има недоволство сред гражданите на страните, които са се включили в помощ на Израел. Биха направили всичко, за да нанесат сътресение на Западна Европа и САЩ."
 
 Напрежението в Близкия изток ще продължава да е определящо за цената на петрола в краткосрочен план; ако има сериозно поскъпване, това може да повлияе на решенията на централните банки за лихвените проценти, каза Шуманов.
 
 Целия разговор може да гледате във видеото.
 
 Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.