Citigroup очаква $100 за барел петрол. Какво смятат други световни анализатори?

Рисковете за пазара остават въпреки че фючърсите намали ръста си след нападението. Банките посочват, че един от рисковете е свързан с по-сериозни санкции

19:30 | 15 април 2024
Автор: Йончан Чин, Бен Бартстийн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фючърсите на петрола почти не реагираха на невижданата атака на Иран срещу Израел, а трейдърите отдават спокойствието на цените на разбирането, че нападението беше обявено доста отдавна, а всички очакват конфликтът да не се разпространи. Докато Израел обмисля как да отговори на атаката, ето какво казват пазарните експерти за бъдещето на петрола:

Цена от $100 за барел е възможна — Citigroup

Основният сценарий на Citigroup Inc. е напрежението в Близкия изток да остане "изключително високо ", което ще подкрепи цените. Това накара банката да повиши краткосрочните си прогнози за цените, като тримесечната цел за West Texas Intermediate бе увеличена с 8 долара за барел.

"Това, което според нас не е включено в текущите пазарни оценки, е потенциалното продължаване на прекия конфликт между Иран и Израел, което според нас би могло да доведе до търговия на цените на петрола над 100 долара за барел, в зависимост от характера на събитията", пишат в бележка анализаторите, включително Макс Лейтън.

Рискова премия - Goldman Sachs

"Считаме, че цените на петрола вече отразяваха рискова премия от 5 до 10 долара за барел от рисковете за намаляване на предлагането" преди атаките от страна на Иран през уикенда, заявиха в бележка анализатори на Goldman Group Sachs Inc. включително Даан Струйвен. "Потенциалният израелски отговор на иранската атака е много несигурен и вероятно ще определи степента на заплаха за регионалните петролни доставки."

Производството на ирански суров петрол се е увеличило с повече от 20% през последните две години до 3,4 млн. барела дневно, или около 3,3% от световното предлагане, казват анализаторите. Така че, "ако пазарът прецени, че има по-висока вероятност за намаляване на иранските доставки, това може да допринесе за по-висока премия за геополитически риск", казаха те.

Следете за възможна реакция - ICG

Иран дава сигнали, че "това е всичко, няма да прави нищо друго, но просто не съм сигурна, че липсата на отговор е опция за Израел", каза Дина Есфандири, старши съветник за Близкия изток в базираната в Лондон организация Международна кризисна група. "Единствената промяна е, че САЩ ясно заявиха, че няма да подкрепят израелско отмъщение, така че това може да ограничи донякъде Тел Авив."

Запазване на баланса - SVB Energy

"Ако неотдавнашните ответни атаки между Иран и Израел спрат на сегашното си ниво или се въздържат от ескалация в региона, без да нанасят щети на съоръженията за добив и износ на петрол, пазарът би трябвало да запази баланса си", заяви Сара Вахшури, основател и президент на SVB Energy International LLC. "Фундаменталните характеристики на пазара изглеждат стабилни, като ОПЕК+ следи отблизо нарастващото търсене, което се очаква през летния сезон. Ако на пазара се появи недостиг на предлагане, ОПЕК+ може да обмисли намаляване на доброволните съкращения и увеличаване на производството."

Нападението беше включено в оценката: ING Groep

"Пазарът вече е предвидил някаква форма на нападение, докато ограничените щети и липсата на човешки жертви означават потенциал за по-премерен отговор от страна на Израел", заявиха в бележка стратезите на ING Groep NV Уорън Патерсън и Ева Мантей. "Сега основната несигурност е как Израел ще реагира."

По отношение на петрола "първият риск е по-строгото прилагане на петролните санкции срещу Иран, което би могло да доведе до загуба на доставки на петрол между 500 000 и 1 млн. барела дневно", казаха те. Други възможни резултати са Израел да атакува иранската енергийна инфраструктура или Иран да блокира Ормузкия проток.

"Обратно към сенките" - RBC Capital Markets

Отговорът на израелското правителство на иранската атака ще определи дали ситуацията ще доведе до по-широка война, или рисковете от ескалация ще намалеят, според анализаторите на RBC Capital Markets LLC, сред които е и Хелима Крофт. Според тях едно значително израелско ответно действие може да предизвика дестабилизиращ цикъл.

"При такъв сценарий смятаме, че рискът за петрола не е незначителен, като се има предвид завземането на кораб в Ормузкия проток от Иран, което предшестваше ракетните и безпилотните атаки", заявиха анализаторите. И все пак, "ако Израел не реагира или отговори минимално, изглежда, че Иран може много добре да се възползва от възможността да върне тази война в света на сенките".

"Повишени рискове за сигурността на петрола" - МАЕ

Според Международната агенция по енергетика въздушните атаки на Иран срещу израелски военни обекти отново напомниха за важността на петролната сигурност, като същевременно увеличиха риска от нестабилност на петролните пазари.

Условията на световните петролни пазари бяха затегнати още преди иранските ответни действия, като сега допълнителното геополитическо напрежение в Близкия изток поставя акцент върху сигурността на доставките, се казва в бюлетина на агенцията. Развитието на ситуацията ще бъде следено отблизо, допълва тя.

"Ескалация е малко вероятна" - ANZ Banking Group

"Фактът, че нападението беше толкова добре планирано, предполага, че по-нататъшна ескалация е малко вероятна", каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ Banking Group Ltd. "Премията за геополитически риск също е повишена, така че не е оправдано по-нататъшно нарастване, докато не стане ясен отговорът на Израел на това нападение."

"Пазарът трябва да види допълнителни доказателства, че предлагането е изложено на по-голям риск, преди да повиши цените", добави той.

"Въздишка на облекчение" - отново Capital

"Петролният пазар може да си отдъхне с облекчение, поне засега", каза Джон Килдъф, партньор-основател на Again Capital LLC.

"Миналата седмица имаше много покупки заради геополитическото напрежение, но с развитието на историята не се стигна до реална ескалация на напрежението."

"По-строги санкции" - A/S Global Risk Management

"Ситуацията е променлива и ако Израел даде знак, че няма да предприеме ответни мерки, напрежението на пазара ще намалее", каза Арне Ломан Расмусен, ръководител на отдел "Изследвания" в A/S Global Risk Management. Най-лошият сценарий за пазара е затваряне на Ормузкия проток, въпреки че този резултат изглежда малко вероятен, каза той.

Вместо това е вероятно да се стигне до "по-строги санкции срещу Иран", каза той. "Водените от САЩ санкции срещу Иран вече са много всеобхватни, но Иран все пак успя да увеличи производството и износа си през последната година."