Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рискове за България след атаката: бежанска вълна, скъп петрол и Украйна на заден план

Д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН, в "Бизнес старт", 15.04.2024

12:42 | 15 април 2024
Обновен: 13:27 | 15 април 2024
Автор: Галина Маринова

Рисковете за българската икономика от ескалацията на конфликта в Близкия Изток и атаката на Иран срещу Израел са по-скоро косвени. Този конфликт за щастие е далеч от нас и ако не прерасне в Трета световна война, при нас нещата ще останат до голяма степен спокойни. Това каза д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Косвените щети обаче идват по три направления. Първото е свързано с бежанската вълна, като е възможно натискът през южната ни граница да се засили. Дестабилизацията в региона ще доведе до това". 

Второто направление касае цената на петрола, която движи световните цени, добави Събев. Той коментира, че първата реакция, за щастие, е леко понижение. Всъщност петролът вече е отчел рискова премия при нагнетяването на напрежението през миналата седмица и спекулациите за недостиг намаляват. "А може би е затишие пред буря". 

"Българската икономика леко се стабилизира в момента и причината е цената на петрола. В много страни по света това се случва за сметка на засилваща се безработица и рецесия - надяваме се това да не е така и за България". 

Третата линия, по която конфликтът с Иран може да ни засегне, е отклоняване на вниманието от конфликта в Украйна, каза анализаторът. "Знаете каква гореща битка се води на няколкостотин километра от границата на България, а фокусът на световното внимание се измества и Украйна остава европейски въпрос. А най-силната страна на Европа не е оръжието".  

Русия получава открехнат прозорец за настъпление в този регион, като това директно се отразява в дестабилизация на България по линия на вътрешната сигурност, по линия на транспорта, туризма, селското стопанство и безброй други, подчерта гостът.

Не съм сигурен, че сега е добро време за понижаване на лихвите от страна на централните банки. Гръбнакът на инфлацията още не е пречупен и има много силни инфлационни очаквания, особено в икономики като българската, където освен обективни фактори, се намесват и много субективни, категоричен бе Събев.

"Ще изчакаме поне до лятото, дори и до по-късно, преди да видим понижаване на лихвите".

Вечната дилема на модерните финанси е, съгласи се гостът, да не пречупим и гръбнака на икономиката, заедно с гръбнака на инфлацията. "Мисля, че сега ще изчакат преди да понижат".

"Когато обаче говорим за военна икономика, то тя е несъвместима с високи лихви, коментира икономистът. "Тоест, когато има видима ескалация на световните бойни полета, трябва да знаем, че лихвите ще бъдат ниски, а паричната политика ще бъде охлабена". 

"Светът стана концерт от апокалиптични прогнози и човек, за да запази здравия си разсъдък, трябва да се дистанцира отчасти от това. Трудно е. От една страна светът е на ръба на пълномащабна война и то междублокова, цивилизационна, световна. От друга страна трябва да се научим да живеем с това и да се мъчим да го променим към мир".

България е облагодетелствана от лошата си демография в момента, изтъкна събеседникът. "Ако не беше така, то вече щяхме да имаме безработица, която сериозно да се покачва".  

България рядко е била в толкова добро положение, подчерта гостът. "Българската икономика си взима дъх, засилва се. Хората започват да работят. Изобретателен народ сме. Повишаваме си доходите. Изправяме си гръбнака и в този момент идва отново политическата класа".

"Политическата класа в този момент е враг на България и колкото по-малко политика има в този момент, толкова по-добра икономика ще има България. Вредни са постоянните политически дрязги". 

Какво трябва да знаем за нивото на фискалния резерв и коментарите около него? Имаме ли повод за тревога? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.