Ударът на Иран срещу Израел събуди вълна от опити за пресичане на всеобхватна война

Последното нападение на Иран е драматична ескалация след десетилетия, в които се разчиташе на пълномощници като "Хамас" и "Хизбула", за да водят война в сянка с основния регионален съперник

09:00 | 15 април 2024
Автор: Фиона Макдоналд, Дженифър Джейкъбс, Донато Паоло Манчини, Голнър Мотевали
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Огромният залп от ракети и безпилотни летателни апарати, изстрелян от сухите равнини на Иран към Израел, беше онзи вид пряк конфликт между близкоизточните сили, от който светът отдавна се опасяваше, че ще отбележи избухването на пълномащабна регионална война. 
Но зад безпрецедентния характер на атаката се криеше танц на дипломатически сигнали, който позволи и на двете страни да заявят успех, повишавайки риска от по-широк конфликт, без да го превръща в сигурен.

Израелските военни заявиха, че 99 % от обстрела е бил свален и няма загинали израелци, след като Иран от няколко дни е давал сигнали, че това ще се случи. Техеран заяви, че е постигнал целта си, като се опита да спре движението към по-широк сблъсък. Поддръжниците на Израел в САЩ и Европа също настояваха за избягване на по-нататъшна ескалация в разговорите в неделя.

При всички стъпки към ръба на пропастта, откакто "Хамас" атакува Израел на 7 октомври, еврейската държава и нейните врагове успяха да се спрат близо до пропастта, дори когато насилието се разпространи в други страни в Близкия изток. 

Това, което се промени през уикенда, е, че последните дипломатически усилия, водени от САЩ, които досега бяха насочени към деескалация на кризата в Газа, са насочени към това да се гарантира, че всеки отговор от страна на Израел е премерен, според хора, запознати с дискусиите.

Представители на САЩ, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че макар нападението да е било предназначено да бъде смъртоносно и разрушително, Вашингтон настоява Израел да не предприема ответни действия. Опасенията обаче са, че логиката може би ще се окаже неубедителна, според лице, запознато с дискусиите. Действително, една от неблагоприятните предпоставки е натискът върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху от страна на хардлайнерите в неговото правителство, въпреки че успехът при осуетяването на иранския удар може да засили позициите му.

Нападението на Иран беше "много калибрирано", за да се ограничат щетите, каза Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Чатъм Хаус. Въпреки това, каза тя, "ние сме по-близо от всякога до по-широка регионална война".

Последното нападение на Иран е драматична ескалация, като твърдолинейното правителство нанася директен удар за първи път след десетилетия, в които разчита на пълномощници като "Хамас" и "Хизбула", за да води война в сянка с основния си регионален съперник.

С масираната атака то показа, че е готово да се изправи срещу превъзхождащата армия на Израел - нещо, което никоя друга сила не се е осмелявала да направи от десетилетия. САЩ преместиха кораби и самолети на позиции и обещаха да помогнат за защитата на Израел. Обединеното кралство и Йордания също се включиха.


Атаката на Иран срещу Израел 

В понеделник петролните пазари се успокоиха, след като Израел отблъсна нападението, но перспективата за 100 долара за барел петрол отново е на дневен ред, а Bloomberg Economics прогнозира, че пряка война между Израел и Иран ще тласне световната икономика към рецесия.  

Но Иран, стремейки се да избегне разрастващ се конфликт с превъзхождащата армия на Израел, предшества операцията с няколко дни публични и частни предупреждения. Според лице, запознато с брифингите, негови служители са описали намерението му да отвърне на удара на страните от региона - ход, който е позволил това послание да достигне непряко до САЩ. Американски служители заявиха, че не е имало пряко предупреждение към САЩ.

Въпреки че щетите са били ограничени, иранските официални лица изтъкнаха операцията като успешно отмъщение за нападението на 1 април срещу дипломатически комплекс в Дамаск, при което загинаха няколко ирански военни командири. Иран обвини Израел за това нападение, чието правителство не пое отговорност.

В неделя Израел също празнуваше, че е победил нападението, като успя отново да демонстрира военното си майсторство в свалянето на ракети и защитата на гражданите си след критиките след нападението на "Хамас" преди шест месеца.

За Нетаняху това е и нова демонстрация на подкрепа от страна на САЩ и техните съюзници след месеци на ескалиращи публични критики към смъртоносната военна операция на Израел в Газа, включително от страна на президента Джо Байдън. Лидерите на Конгреса планират дълго отлаганото гласуване на допълнителната помощ за тази седмица.

Американските официални лица, които в дните преди атаката предупредиха, че ситуацията е изключително опасна, изразиха облекчение, че защитата е сработила и щетите не са били по-големи. Те призоваха Израел публично и на четири очи да не се поддава на желанието да отмъсти на Иран или поне да запази отговора си достатъчно ограничен, за да предотврати по-нататъшно повишаване на залозите.

Според американски служители Израел е дал ясно да се разбере със САЩ в неделя, че не търси значителна ескалация с Иран. Те се стремят да се предпазят и да се защитят, каза един от служителите.

"Не забравяйте, че това са две страни, които имат много дълга история помежду си", каза Майкъл Сингх, бивш високопоставен служител на Белия дом, който сега е управляващ директор във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Нито една от двете страни не би искала това да прерасне в пълномащабна война. Означава ли това, че не може да се случи грешка в изчисленията? Абсолютно не."

Призивите в Израел за нов кръг от ответни действия, този път директно срещу Иран, засилиха страховете. Министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир поиска "съкрушителна атака". Въпреки че Нетаняху не подкрепи този призив, войната в Израел все още далеч не е приключила.

Много хора в Израел не настояват за бързо задействане на военните сили, отчасти защото атаката на Иран беше толкова неуспешна. Междувременно тя отвлече вниманието на света от бруталната война в Газа.

В този конфликт вече са убити около 33 000 палестинци, според Хамас, считан за терористична организация от САЩ и Европейския съюз. Повече от 100 заложници все още не са освободени, а хиляди бойци на войнстващата групировка все още са се окопали в Рафах, град в Газа, където се подслоняват стотици хиляди бежанци.

По информация на израелската агенция за външно разузнаване "Мосад" след нападението на Иран "Хамас" е отхвърлила последното предложение за прекратяване на огъня, направено от посредниците.

Израелските сили планират нападение над Рафах, докато насилието се очертава и на северната граница на Израел, където десетки хиляди цивилни бяха евакуирани и от двете страни на фона на боевете между Израел и "Хизбула". 

За момента нападението през уикенда сякаш е сигнал, че възпиращата сила, която е попречила на Иран да разшири войната до пълномащабна битка с Израел, все още е в сила.

Иран се опитва да очертае "нова линия" според Дана Строл, която до декември беше заместник-помощник-секретар на Пентагона за Близкия изток.

"Ако Израел се насочи към някой от своите служители в чужбина, дори когато тези служители участват в терористични дейности, Иран ще отговори с атаки, каквито видяхме снощи", каза тя. Израелските лидери "ще трябва да реагират", но по начин, който "ще предотврати отварянето на нов ескалационен цикъл, който да доведе до пълномащабна регионална война", каза тя.

Миналата седмица, дори когато Техеран публично заплашваше с масирани ответни действия, той заяви на арабските страни в Персийския залив, че отговорът ще бъде премерен и ще се размине с тяхната територия. Според тях ролята на хутите, иранските пълномощници в Йемен, които атакуват кораби в Червено море, ще бъде ограничена. 

Един от дипломатите в региона заяви, че Техеран изглежда е обсъдил намерението си да отвърне на удара с близките държави, за да демонстрира сдържаност зад публичния шок и страхопочитание, които е целял да предизвика след убийствата на свои командири в комплекса на посолството в Сирия, който формално се счита за иранска територия. Страните от Персийския залив, които отчаяно искат да избегнат по-широка война, подчертаха значението на предпазливостта.

Израел отвърна на публичните заплахи на Иран със собствени предупреждения, подкрепени от публични обещания за подкрепа от страна на съюзниците му.

В петък, докато официални лица твърдяха, че нападението е неизбежно, САЩ изпратиха висш военен командир в Израел, за да помогне за координирането на отговора. Американски и британски самолети и военни кораби помогнаха за свалянето на някои от безпилотните самолети.

Макар и потенциално опустошителна, атаката изглежда имаше за цел по-скоро да демонстрира решителност, отколкото да преодолее отбраната на Израел, каза един западен дипломат.

Все пак официални лица в региона заявиха, че очакват някакъв отговор от страна на Израел, като се има предвид безпрецедентното естество на пряката атака от страна на Иран. Колко сериозна е тя, ще покаже дали походът към ръба на по-широк конфликт всъщност е спрян.

Липсата на щети и жертви означава, че израелците биха могли да ограничат удара си, каза Марк Канчън, анализатор в областта на отбраната от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Може би те ще атакуват военна база, която е изстреляла ракетите, може би фабрика за производство, може би ирански военноморски средства", каза той. "Всички следят какво ще направят израелците."