Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Израел ще използва атаката, за да удари по-силно "Хизбула" и "Хамас"

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в "Бизнес старт", 15.04.2024

10:29 | 15 април 2024
Обновен: 11:41 | 15 април 2024
Автор: Галина Маринова

Най-опасният сценарий за разрастване на конфликта е ако Иран да продължи въздушните нападения, а Израел нанесе авиационни удари срещу иранска територия. За момента отговорът на Израел на атаката на Иран ще бъде сдържан. По-вероятно да се използва тази атака за по-сериозни удари срещу "Хизбула" и "Хамас". Без помощта на своите партньори, Израел трудно може да отговори на този огромен брой атаки. Единствено войната, която Натаняху води на няколко фронта, го държи на власт. Вниманието на САЩ ще се концентрира към това, което се случва в Близкия изток и войната в Украйна ще се възприема по-скоро като европейски проблем. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

За момента отговорът на Израел на атаката на Иран ще бъде сдържан. Това е и една от основните цели на т.нар. коалиция, която Израел обяви и която включва в себе си САЩ, Великобритания, Франция и Йордания. Този съюз беше създаден бързо, за да може да отблъсне атаката от страна на Иран. Всъщност основната задача на тези страни е да накара Израел да се въздържа от ответен удар, колкото и страната да иска да увлече САЩ много по-активно на своя страна.

"Без помощта на своите партньори, Израел трудно може да отговори на този огромен брой атаки. Колкото и нискокачествени да са дроновете, изстреляни срещу неговата територия, големият им брой затруднява въздушната отбрана на Израел". 

Израел ще продължи да напада прокситата на Иран, които са много близо до неговата територия - "Хизбула" и "Хамас". Със сигурност ще се опита да отговори и на постоянните атаки на хутите, каза Керемедчиев.

"Не можем да говорим за конвенционална, сухопътна война между Иран и Израел. По-вероятно е Израел да използва тази атака за по-сериозни удари срещу "Хизбула" и "Хамас", което ще постави отново на изпитание нервите на Иран, защото през последните 10 години Израел нанася постоянни удари и унищожава не само прокситата на Иран, но и ирански висши офицери, генерали на територията на Сирия, на Ливан, в самия Израел. Видимо е, че това ще е основната задача на Израел: със САЩ зад гърба си (ако те му помагат със защитата), те могат да продължат своите нападения към Ливан, да работят за приключване на кризата в Газа и неутрализиране на хутите". 

Най-опасният сценарий за разрастване на конфликта е ако Иран да продължи със своите въздушни нападения, прогнозира събеседникът. "Качеството не е на нивото на високата степен на защита на Израел, но огромният им брой може до доведе до пробив в тази система. Точно за това бе създадена набързо една коалиция, която да подпомогнат отблъскването на нападения. Един пробив би могъл да доведе до поразяване на огромен брой обекти, цивилни жертви и това ще повлече Израел в отвръщане с въздушни атаки към Иран и това би бил най-лошият сценарий". 

Ако Иран получи нападение на своя територия от израелската авиация, тогава вече ситуацията може да достигне до своя връх, подчерта Милен Керемедчиев. По думите му предвид всички нападения, които може да извърши Иран на територията на Израел и фактът, че Израел няма бази, разположени в близост до Иран, това означава въвличане на САЩ във военна операция.

Бенямин Натаняху иска на всяка цена да удължи военното положение, в което се намира Израел, защото е политически е в много тежка ситуация, каза още анализаторът. "Много е вероятно при приключване на военните действия на Израел, той да бъде съден и даже може да се окаже в затвора. Недоволството срещу него е много голямо - социално и политическо.

"Единствено войната, която той води на няколко фронта, го държи на власт и израелците стискат зъби и приемат неговото присъствие. Той дойде на власт с обещанието да пази Израел и израелските граждани, а се вижда, че от неговото назначение до сега израелски граждани загиват. Той ще трябва да отговаря за действията си, но след приключване на реалните, горещи военни действия". 

Ангажираността на Западния свят към войната в Украйна естествено се променя, отбеляза още събеседникът. "Още след войната в Афганистан и Ирак САЩ приеха доктрина да не участват в повече от две бойни операции по света".

Вниманието на САЩ ще се концентрира към това, което се случва в Близкия изток и войната в Украйна ще се възприема по-скоро като европейски проблем, категоричен бе Керемедчиев. По скоро войната на Путин срещу Украйна ще бъде оставена на нас, европейците - да се справяме с тази задача, весто САЩ  да продължават да бъдат активно ангажирани.

"Това поставя под сериозен въпрос дали Европа е способна да помогне адекватно на Украйна и ни поставя пред опасност рязко да достигнем до предела на своите възможности за отбрана". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.