Банките в САЩ драстично увеличават кредитирането на петролни и газови компании

Дори банките да се оттеглят от индустрията на изкопаемите горива, ще се появят "заместници" и финансирането ще продължи

20:00 | 15 април 2024
Автор: Наташа Уайт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нова група американски регионални банки увеличава кредитирането на клиенти, занимаващи се с добив на нефт, газ и въглища, завладявайки пазарен дял, тъй като по-големите европейски конкуренти се отдръпват.

Списъкът на банките включва Citizens Financial Group Inc., BOK Financial Corp. и Truist Securities Inc., според данни, събрани от Bloomberg. От края на 2021 г. насам компаниите са се изкачили между 13 и 40 стъпала в класацията на кредиторите за изкопаеми горива, което ги поставя сред 35-те най-големи банки в света по брой сделки. Fifth Third Securities Inc. и US Bancorp, които вече са в топ 30, се изкачиха с 10 стъпала за същия период.

Loans to
Придобиване на бизнес. От началото на 2022 г. пет регионални американски банки рязко увеличиха кредитирането на клиенти, използващи изкопаеми горива.

От началото на 2022 г. общият брой на кредитите за изкопаеми горива, предоставени от Citizens Financial, BOK Financial, Truist Securities, Fifth Third и US Bancorp, е нараснал с над 70% на средногодишна база в сравнение с предходните шест години, сочат данните на Bloomberg. 

Говорителите на Truist, Fifth Third и US Bancorp отказаха коментар. 

Рори Шийн, говорител на Citizens Financial, заяви, че банката подкрепя инициативи, позволяващи прехода към бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Той също така заяви, че банката признава ролята на петролната и газовата индустрия. 

Развитието на ситуацията дава представа за това как се променя банковият пейзаж в САЩ на фона на по-строгите разпоредби за климата отвъд Атлантическия океан. Американските регионални кредитори - разтърсени от кризата, последвала фалита на Silicon Valley Bank - участват в повече заеми за изкопаеми горива, докато банките в Европа започват да се отдръпват от тях поради страх да не попаднат от грешната страна на екологичните, социалните и управленските разпоредби и съдебните спорове за климата. 

Loans to
Смяна на редиците. От 2022 г. насам Truist се е изкачила с 40 стъпала по брой на сделките в класацията за кредити за изкопаеми горива.

От петте американски регионални кредитори, анализирани от Bloomberg, само Fifth Third оповестява емисиите, свързани с отпускането на кредити и инвестициите си, според данни на Партньорството за финансово отчитане на въглеродните емисии. PCAF, която е глобален създател на стандарти за отчитане на въглеродните емисии във финансовата индустрия, твърди, че понастоящем общо 176 банки и инвестиционни мениджъри отчитат такива данни. 

"Човек, който залага много на това, че търсенето на изкопаеми горива ще продължи да нараства значително, очевидно възприема мнение, което е в противоречие със съществуващите прогнози", казва Жан Боасино, ръководител на секретариата на Мрежата за екологизиране на финансовата система, която се помещава в Банката на Франция и включва служители от световните централни банки. "Бих искал да съм абсолютно сигурен, че те разбират последиците от подобен залог".

BNP Paribas SA, най-голямата банка в Европейския съюз, и ING Groep NV, най-големият кредитор в Нидерландия, са сред банките, които са в процес на разширяване на ограниченията за клиенти, използващи изкопаеми горива. И двете компании, които в момента водят съдебни дела, заведени от неправителствени организации, работещи в областта на климата, са паднали с около 10 места в класацията на кредиторите за петрол, газ и въглища през последните две години.

В същото време най-големите банки на Wall Street остават сред най-големите кредитори на индустрията за изкопаеми горива. По данни на Bloomberg през миналата година тези заеми са били доминирани от Wells Fargo & Co, Bank of America Corp. и JPMorgan Chase & Co.

Loans to
Финансиращите изкопаеми горива. От началото на 2022 г. Wells Fargo, Bank of America и JPMorgan са участвали в най-много заеми за изкопаеми горива.

Някои от регионалните банки в САЩ, които засилват кредитирането на петрол, газ и въглища, са базирани в щати, които са приели или преразглеждат анти-ESG закони. В Оклахома, която приложи своя Закон за елиминиране на енергийната дискриминация в края на 2022 г., местната банка BOK Financial наскоро се изкачи в класацията, за да стане един от 30-те най-активни участници в сделки с изкопаеми горива в света. 

Марисол Салазар, старши вицепрезидент и мениджър на енергийното банкиране в BOK Financial, казва, че банката сега вижда "много повече възможности" в индустрията на изкопаемите горива.

"Ние не просто събираме клиенти", казва тя. "Подбираме и таланти, инженери, инвестиционни банкери, опитни мениджъри за връзки с клиенти."

За кредитополучателите на изкопаеми горива това развитие означава, че те могат да продължат да получават достъп до кредити на цени, които остават конкурентни. Това е развитие, което оспорва някои предположения относно политиките за отчуждаване, на фона на доказателствата, че компаниите, използващи изкопаеми горива, намират алтернативни източници на финансиране.

"За по-малките кредити може да има малко повече агресивност по отношение на цените", каза Салазар. "Но като цяло ще видите доста общи условия."

От базата си в Охайо, чийто сенат също прие законодателство срещу ESG, Fifth Third наскоро беше сред трите банки, които замениха Barclays Plc при отпускането на кредит в размер на 325 млн. долара на ProFrac Holdings, компания за фракинг. Това се случва, тъй като британската банка налага ограничения на клиентите с високи нива на въглеродни емисии като част от своята политика за климата.

Не само по-малките банки отпускат повече заеми за изкопаеми горива. Джейсън Кер, партньор в групата по енергетика в адвокатската кантора White & Case, казва, че вижда как търговците на суровини се включват в тях, докато някои по-големи банки се отдръпват.

В Африка, където е съсредоточена работата на Кер, мащабът на промяната е "драматичен", казва той. 

"Големите международни търговци на петрол преминават от доста несложно финансиране към доста сложни споразумения за финансиране", казва Кер. "Преди те излизаха на пазара на базата на основно предплащане за петрол, но все повече започват да приличат на конвенционални банки."

Съществуват и доказателства, че в някои случаи банките са заменени от частни кредитни мениджъри, които искат да се наложат в сделките с изкопаеми горива.

Стойността на сделките с частни кредитори в петролната и газовата индустрия надхвърля 9 млрд. долара през 24-те месеца до 2023 г., в сравнение с 450 млн. долара, договорени през предходните две години, според данни, предоставени от Preqin, аналитична компания, която следи индустрията на алтернативните инвестиции. 

Изводът е, че дори банките да се оттеглят от индустрията на изкопаемите горива, "ще се появят заместници и финансирането ще продължи", казва Кер.