Русия изгражда нови търговски маршрути към Азия, за да заобиколи санкциите

Докато САЩ и западните им съюзници избягват подкрепяните от Русия маршрути въпреки потенциалните икономии на разходи, големите икономики в Азия и Персийския залив проявяват интерес

19:11 | 18 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия напредва в изграждането на два нови транспортни коридора, свързващи Азия и Европа, като се стреми да отслаби санкциите заради войната си в Украйна, докато същинските сътресения в Близкия изток нарушават световната търговия.

Корабните и железопътните мрежи през Иран и арктическият морски проход могат да засилят насочването на Москва към азиатските сили Китай и Индия и да я отдалечат от Европа. Те имат потенциала да поставят Русия в центъра на голяма част от международната търговия, дори когато САЩ и техните съюзници се опитват да изолират президента Владимир Путин заради войната.

Маршрутите биха могли да съкратят времето за транзит с 30-50 % в сравнение със Суецкия канал и да избегнат проблемите със сигурността, които тормозят Червено море, тъй като бунтовниците хути атакуват международното корабоплаване заради войната на Израел срещу Хамас в Газа. Ракетните удари и ударите с безпилотни самолети на Иран, насочени срещу Израел, допринасят за сътресенията в региона.

Докато САЩ и западните им съюзници избягват подкрепяните от Русия маршрути въпреки потенциалните икономии на разходи, големите икономики в Азия и Персийския залив проявяват интерес. Все пак остават значителни пречки.

Остарялата иранска инфраструктура възпрепятства развитието на Международния транспортен коридор "Север-Юг", свързващ Индия с европейската част на Русия. И дори когато ускоряващото се изменение на климата топи арктическия лед, за да направи Северния морски път (СМП) по-жизнеспособен вариант, по отдалеченото крайбрежие на Русия остават огромни логистични предизвикателства.

Русия се готви да инвестира над 25 млрд. долара за модернизиране на маршрута през Иран и подобряване на съоръженията по руския арктически бряг, включително флот от ледоразбивачи местно производство. Тя планира също така да патрулира по маршрута на СЗР с мрежа от бази за безпилотни летателни апарати, съобщава вестник "Известия", като се позовава на неидентифициран служител на Министерството на отбраната.

През май миналата година Русия отпусна заем на Иран в размер на 1,3 млрд. евро (1,4 млрд. долара) за изграждането на жизненоважна липсваща железопътна връзка, която ще се простира на 162 км и ще свързва град Рашт по крайбрежието на Каспийско море с Астара на границата с Азербайджан. След като бъде завършена, железницата ще позволи доставките на товари от Санкт Петербург до Бандар Абас, главното иранско експортно пристанище в Персийския залив.
"Изграждането ѝ ще ни позволи да създадем директен и непрекъснат железопътен транспорт по цялата дължина на маршрута Север-Юг", заяви Путин по време на видеоконференция с иранския си колега Ебрахим Раиси. "Това ще спомогне за значителна диверсификация на световните транспортни потоци."

Транспортният капацитет по маршрута Север-Юг, който включва по-дълга железопътна връзка през Централна Азия и транскаспийска мрежа, може да се увеличи с 85% до 35 млн. тона годишно до 2030 г., според Евразийската банка за развитие. Той ще свърже Русия с Иран и Индия, както и с останалата част от Южна Азия, Персийския залив и Африка.

През август миналата година Русия изпрати първия си директен товарен влак до Саудитска Арабия.
"Ако другите маршрути бъдат прекъснати, този ще продължи да работи, защото е защитен от санкции", каза Никита Смагин, анализатор в основания от Кремъл Руски съвет по международни въпроси. "Това е основната идея."

Задвижвана от продажбите на руски петрол и покупките на електроника, промишлено оборудване и автомобили, търговията с Китай ще достигне рекордните 240 млрд. долара през 2023 г., което е над два пъти повече от 108-те млрд. долара, достигнати през 2020 г. Търговията с Индия нарасна до почти 64 млрд. долара през миналата година, в сравнение с около 10 млрд. долара три години по-рано, тъй като покупките на руски петрол от Ню Делхи нараснаха след началото на войната в Украйна.

Нарастващата търговия на Русия с Китай вече подтиква Кремъл да похарчи милиарди за модернизиране на огромните си източни железници, за да увеличи капацитета на Транссибирската и Байкало-Амурската магистрала до 2030 г.

Търговският бум на съседна Турция с Русия обаче се забавя, тъй като САЩ и ЕС ограничават т.нар. стоки с двойна употреба, които биха могли да осигурят на Кремъл жизненоважна линия за военната му офанзива в Украйна. Предварителните данни, публикувани по-рано този месец от Министерството на търговията на Турция, показват, че износът за Русия е спаднал с една трета през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Развитието на Северния морски път се забави от наказателните мерки на Запада във връзка с инвазията в Украйна, които спряха руския план за износ на втечнен природен газ от завода Arctic LNG 2 за Азия, тъй като ключови чуждестранни инвеститори замразиха участието си. Санкциите развалиха и договорите за получаване на специализирани ледоразбивачи, необходими за плаване в ледените води.

Китайската корабна компания Cosco спира да използва маршрута от 2022 г., въпреки че пътуването от Далян, Китай, до Ротердам в Нидерландия по NSR отнема около 33 дни в сравнение с 48 дни през Суецкия канал. Целият транзит между Азия, Северна Америка и Европа през Арктика, който през 2021 г. представляваше 40% от обема на морските превози, е спрян поради опасения от попадане в обхвата на санкциите.

Това се случва въпреки продължаващите от края на миналата година нападения на подкрепяните от Иран йеменски бойци хути срещу кораби в и около Червено море, което принуждава западните корабни фирми да избягват Суецкия канал и да избират по-дълъг маршрут около южния край на Африка.
"Международният транзитен трафик през НСР се считаше за рисков поради промените в геополитическата ситуация", казва Михаил Григориев, експерт по Арктика, който е съсобственик и директор на консултантската компания Gecon.

Все пак през октомври пристанищният оператор DP World от Обединените арабски емирства подписа споразумение с руския държавен ядрен оператор Росатом за развитие на контейнерните превози по маршрута между Владивосток и Мурманск.

През януари Путин присъства на церемонията по полагането на кила на петия от седемте атомни ледоразбивача, които Русия строи за обслужване на Северния морски път, като нарече флота "огромно конкурентно предимство" за страната.

При пускането на два по-ранни кораба на вода през ноември 2022 г. Путин заяви, че корабите ще "помогнат на Русия да разгърне по-пълно експортния си потенциал и да създаде ефективни логистични маршрути, включително в Югоизточна Азия."

Междувременно Индия инвестира в Чабахар, единственото иранско пристанище с пряк достъп до Индийския океан, след като получи освобождаване от санкциите на САЩ. Подкрепяната от Русия железопътна връзка през Иран открива пътя към Централна Азия - включително изключително важния Афганистан - и "предлага по-кратък маршрут към Европа", казва Вайшали Басу Шарма, бивш консултант в секретариата на Съвета за национална сигурност на Индия.
"Развиващите се пазари най-накрая се освобождават от хегемонията, създадена от развитите страни", каза тя.