Казахската връзка: как тече търговията от Европа към Русия

Казахстан е един от вероятните центрове заедно с Турция за така нареченото трансбордиране на стоки към Русия

09:01 | 1 март 2024
Обновен: 10:31 | 1 март 2024
Автор: Бастиан Бенрат
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският износ за Русия не е спрял през двете години, откакто избухна войната, но той предприема дълги и странни заобиколни пътища.

Това е същността на изследване на Bloomberg Economics, което се фокусира върху Казахстан, за да проучи как търговските потоци са се изместили, след като Владимир Путин нареди инвазията в Украйна. То показва, че европейските ограничения върху транспорта до Русия са променили драстично търговските връзки, вместо да ги прекъснат напълно.

„Търговските връзки с Русия останаха по-силни, отколкото предполагат основните данни, и следователно въздействието на санкциите върху военната икономика на Путин е по-малко, отколкото изглежда“, пишат икономистите Алекс Исаков и Джерард ДиПипо в своя доклад. „Доставките все още са спаднали значително, но не толкова, колкото предполагат двустранните данни.“

Въпреки че Москва наистина получава забранени стоки от Европейския съюз, Исаков и ДиПипо установиха, че само 7% от увеличените продажби на Казахстан за Русия през 2023 г. могат да бъдат свързани с такива артикули. Инструменти и автомобили са сред другите категории износ, които са се увеличили. Санкциите на ЕС включват самолети, огнестрелни оръжия и някои полупроводници.

Русия разчита на фиктивни компании, за да търси стоки за военно производство. Търговията през страни посредници, когато се появи за първи път след конфликта, разтревожи европейски служители, притеснени, че части от обикновени потребителски стоки като перални машини могат да бъдат използвани във военно производство.

Икономистите на Bloomberg се спряха на Казахстан, който е един от вероятните центрове заедно с Турция за така нареченото трансбордиране на стоки към Русия, за подробен поглед върху това как износът чрез посреднически нации е нараснал.

„За Казахстан откриваме, че по-голямата част от увеличението вероятно се дължи на заобикаляне на транспортните ограничения, а не на търговия със санкционирани стоки“, казаха те.

Това показва въздействието на ограниченията върху транспортните и логистичните услуги, наложени от ЕС. Товарният превоз по пътищата беше забранен, а на самолетите, притежавани от Русия, им бе забранен достъп до въздушното пространство на региона.

Проучването в крайна сметка посочва непредвидените последици, които санкциите могат да имат, и недостатъците в настоящия подход на ЕС.

Затягането на такива лимити ще помогне - включително нова мярка, наречена клауза за „без реекспорт в Русия“ за договори, казват Исаков и ДиПипо.

Въпреки това Робин Брукс, който ще се присъедини към института Брукингс във Вашингтон като старши научен сътрудник през март, казва, че продължаващите търговски потоци подчертават как Европа трябва да направи повече.

„Въпросът е защо санкциите не работят? В случая с ЕС това е така, защото има лични интереси – има някои много богати хора и някои много големи бизнеси, които не се интересуват те да работят – и правителствата, за съжаление, ги слушат.“