Индия търси петрол другаде, докато санкциите ограничават търговията с Русия

Графика на деня, 29.02.2024 г.

18:00 | 29 февруари 2024
Автор: Ракеш Шарма и Судхи Ранджан Сен
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Затягането на прилагането на санкциите на САЩ нарушава петролната търговия на Индия с Русия, принуждавайки преработвателите да обмислят други доставки, според ръководители на рафинерии, запознати с въпроса.

Русия все още е доминиращият доставчик за Индия, но има признаци, че рафинериите купуват повече от другаде. Общият внос от Саудитска Арабия е с 22% по-висок този месец в сравнение с януари, като най-голямата частна рафинерия – Reliance Industries Ltd. – отбелязва най-високия си обем от май 2020 г., според Kpler.

Индийските рафинерии искат да приемат повече руски петрол, но ще трябва да има одобрение от САЩ за закупуване, за да се увеличат обемите отново, казаха ръководителите, пожелали анонимност, тъй като информацията е лична.

Руският петрол сега е само с 2-4 долара за барел по-евтин от други доставки и е малко вероятно двуцифрените отстъпки да се върнат поради конкуренцията за барели от Китай, казаха ръководителите. Отстъпката се повиши до повече от 30 долара след войната.

Вносът на руски петрол от Индия скочи след войната, тъй като рафинериите се възползваха от по-евтините барели, които другите купувачи избягваха. В пика си миналата година суровият петрол от производителя от ОПЕК+ представляваше почти половината от покупките на нацията, но новите санкции на САЩ наскоро блокираха някои товари.

Москва също така иска плащане в юани поради засиления контрол от страна на някои банки относно използването на дирхами за уреждане на търговията през последните няколко месеца, казаха изпълнителен директор на рафинерия и държавен служител.